Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Стамен Белчев: Не бива да се успокояваме и заблуждаваме

Стамен Белчев: Не бива да се успокояваме и заблуждаваме

04-09-2017 Стоян ГЕНОВ

Той е от хората, които не просто не търсят медийните изяви, а уми??лено ги избягват. Предпочита да се фокусира върху работата, резултатите от която са впечатляващи. Откакто пое ЦСКА в края на ноември 2016 г., отборът прогресивно подобрява резултатите си, надиграва до един съперниците си, а почти всички футболисти израстват индивидуално. Въпреки че ЦСКА оглави класирането след серия от пет поредни победи, играе красив и резултатен футбол, който отново накара феновете да мечтаят за големи успехи, Стамен Белчев (48 г.) остава здраво стъпил на земята и не се подвежда по еуфорията сред червената общност. Разговаряме с него на базата в Панчарево, непосредствено след контролата с Марица (3:1), докато хората от ръководството и щаба му периодично ни дават сигнали, че го очакват, за да направят разбор.

Г-н Белчев, ЦСКА оглави класирането след седмия кръг, как ще го задържите до края на сезона?
- ??ма да се изиграе още един мач, преди да стане ясно дали сме първи за момента (б.а. - Левски - Лудогорец на 6 септември). Каквото зависи от нас – ще го направим, за да сме първи в края на сезона и да спечелим титлата и купата.
С какво превъзхождате конкурентите и върху кои компоненти сте се фокусирали, за да наваксате изоставане, където има такова?
- Мисля, че не изоставаме от конкурентите. ??зградихме отличен колектив и разчитаме на подкрепата на феновете, която усещаме във всички моменти. Работим върху подобряването на много компоненти, сред които

статичните положения –
там израстването е видимо

Останалото ще запазя вътре в щаба и отбора.
??зползвахте паузата в ??ампионата за проверката с Марица, в която пуснахте и новите попълнения. Кога да очакваме Александър Барт и Раул Лое на пълни обороти?
- Барт е подготвен, той идва от румънското първенство, което тече в момента. Докато Раул е по-назад, но е опитен футболист, с отлична визитка, който ще вдигне нивото.
??дването на Барт, който е играч с опит и във форма, може ли да се разчита като знак, че се готви изходящ трансфер на защитник?
- Привличането на Барт е с цел

вдигане на нивото
и конкуренцията в
центъра на защитата

защото сезонът е дълъг, а ние ще се борим за трофеи на два фронта. На този етап имам уверението на ръководството, че няма да има изходящи трансфери. Разбира се, в оставащите дни от трансферния прозорец (б.а. - до 6 септември) е възможно да се появи оферта, която не можем да подминем, ако е изгодна както за клуба, така и за дадения играч, който да получи ново поле за развитие. ЦСКА е марка на трансферния пазар в Европа и когато продава, трябва наистина да си заслужава.
След привличането на централен бранител и халф можем ли да говорим, че до края на трансферния прозорец сте поставили фокус върху централен нападател?
- Разполагаме с добри нападатели. ??маме Каранга, разчитаме и на Кубемба, който, когато му се даде възможност, винаги се възползва и се представя добре, имаме и Милчо Ангелов. Трансферният прозорец все още е отворен и ако се отдаде възможност да вземем играч, който ще вдигне нивото, ръководството ще направи всичко възможно да го привлечем.
Томас Нойберт сподели наскоро в интервю за „Тема Спорт“, че футболистите имат 35% физическо израстване спрямо зимата. Видяхме ли в последните кръгове тавана на физическите възможности на отбора и ще издържите ли в това темпо през целия сезон?
- Отборът е много добре подготвен и това се вижда в мачовете. Но момчетата имат все още

резерв за подобряване на
физическото състояние

Работим плавно, не искаме да избързваме и да форсираме нещата, защото това крие други рискове. Действаме така, че във всеки един следващ мач до края на сезона да изглеждаме все по-добре.
Откакто поехте отбора, почти всички играчи показаха израстване, особено видимо при някои, които вече са част от титулярния състав. ??ма ли на скамейката футболисти, които прогресират и до зимата ще са готови за титулярния състав?
- Аз съм изключително доволен от ежедневните усилия и труда, който виждам, че влагат всички момчета. Да, при някои напредъкът е видим, при други не чак толкова. Но всички са страхотни футболисти за годините си и е въпрос на много малко време да доразвият таланта си и да направят крачка напред във физическо, техническо и тактическо отно??ение.
??мате ли притеснения, че изваждането на някой от титулярите, било заради трансфер, било заради контузия или наказание, ще доведе до нестабилност на съответния пост и отбора като цяло?
- Разчитам на всеки един от играчите ни. Открит човек съм и съм им казал да имат търпение, да работят и да очакват своя ??анс. Стойчо Атанасов не бе??е играл доста време, но в мача с Вито??а (6:1) се представи добре. Са??о Георгиев замести контузения Недялков в първия кръг и също показа добра игра на пост, който не е най-привичният за него (ляв бек). В ЦСКА няма място за отпускане, играчите трябва да са готови да се докажат във всеки един момент, да си поставят високи цели и да ги преследват с ежедневен труд. ?? ако нещо не се получава,

да търсят причините първо
в себе си, а не в треньора

Няма треньор, който да се ли??и от подготвен, амбициран и трудещ се футболист. Те трябва да бъдат самокритични, а ние с каквото можем, им помагаме, за да израстват.
Как се отрази на отбора преместването на тренировъчния процес на Панчарево?
- Отрази се страхотно! Виждам как играчите идват с настроение тук, дори много преди часа, определен за събиране. Спокойствието и условията, които непрекъснато се подобряват в Панчарево, ни зареждат. Когато се разре??и въпросът със собствеността на базите, тук ще се доизгради едно модерно съоръжение, което ще помага за развитието на отбора.
Какъв е подходът ви към отбора – някои фенове подозират, че залагате на благ характер в стил „Димитър Пенев“, други вярват, че сте много строг с футболистите. Къде е истината?
- Стигнахме дотук крачка по крачка, с много индивидуални разговори и убеждение, че ние нямаме какво да делим. Водещото трябва да е отборът, колективът. Ние знаем, че на??ите футболисти са най-добрите, просто трябва да го показват по време на тренировки и мачове. Що се отнася до моя подход – можете да попитате футболистите. ??ма рамки и правила, от границите на които не бива да излизат, и ако го направят, се сблъскват с други страни на моя характер. Аз съм първият човек, който им помага, но

държа да се спазва
дистанцията
треньор – футболист

Това ли е причината за раздялата с някои играчи през последните месеци?
- Не, няма такъв случай досега. Със сигурност на тези, които не започват титуляри, не им е приятно. ?? аз искам да пусна всичките над 20 футболисти, но трябва да избера 11. Не съм безгре??ен, затова и когато някой не оправдава доверието ми, в следващите мачове на негово място се появява друг играч. В същото време не съм привърженик на снемането на доверие след някоя гре??ка. Това създава напрежение, а има ли напрежение, футболистите не могат да покажат истинските си качества.
Успявате ли да запазите спокойствието на отбора, особено в определени мачове, когато има очаквания за тенденциозно съдийство срещу ЦСКА? ?? усещате ли негативна кампания срещу клуба?
- Аз съм треньор и отговарям за спортно-техническата част. ??ма ръководство, което отговаря за другите въпроси. Спокойствие? Когато си в ЦСКА, трябва всеки ден да се доказва??. Виждам последните седмици какво се пи??е и говори, а ние още нищо не сме направили. Да, имаме някакви временни резултати, които трябва да продължат с постоянство в играта на отбора. Не трябва нито да се успокояваме, нито да се заблуждаваме. Аз съм здраво стъпил на земята и се опитвам да предам това на футболистите.
Вдигнахте ли летвата отвъд възможностите на отбора?
- ??маме още резерви и поле за развитие на играта на отбора – и в защита, и в атака. Тепърва ще показваме истинските си възможности.
Говорите много трезво и смирено. Давате ли си сметка, че ако държите друг тон пред медиите, ако коментирате странични теми, ще придобиете различен образ, който може би ще се харесва повече?
- Аз винаги търся причините първо в себе си и в щаба, след това във футболистите и работим, за да не ги повтаряме. Не искам да се разконцентрирам. ??скам да остана фокусиран върху това, което мога, и това, за което отговарям.
Кога очаквате да чуете името си мощно скандирано от сектор Г на „Армията“?
- Надявам се в края на сезона, когато сме постигнали целите. ?? сега усещам подкрепата на феновете към отбора, която ценя и за която им благодаря. Но аз не държа да съм в светлината на прожекторите и не искам за мен да се говори много.
Усладиха ли ви се успехите във вечното дерби, които ви вкараха във фолклора на феновете, и броите ли кръговете до следващия мач с Левски?
- Още нищо не съм постигнал, колкото и скромно да звучи. Най-важният мач е следващият, който ни предстои - с Верея. ??ма достатъчно време за двубой, който предстои след 5 кръга.
Ходихте ли за риба това лято и с кого?
- Усещам накъде биете (смее се). Не съм много запален и редовен, но обичам да ходя за риба. Да, бяхме със Станимир Стоилов за последно миналата седмица.
Той ли е най-близкото ви футболно приятелство?
- Запазил съм и други приятели, но

коментирам футболни
теми най-вече с него

??грахме заедно повече от две години в Хасково, след това бях в неговия щаб година и половина. Знам какви са вижданията и философията му за футбола. Всеки един разговор с него е полезен, особено ако може?? да чете?? между редовете и да си вади?? правилни изводи.
Коментирате ли българския футбол и в частност ЦСКА с него?
- Обсъждаме как се развива играта с годините, промяната на тенденциите. Все пак той не се е доказал само в България, сега пи??е история и в Казахстан.
Симпатизирате ли на стила на игра на някой отбор, който искате да пренесете в ЦСКА?
- Много сме далеч да говорим още за стил, по-скоро налагаме някакъв добър и успе??ен начин на игра. Моята философия и виждания са, че отбор като ЦСКА трябва да държи трайно топката, да контролира всеки един мач и да води играта дълбоко в полето на противника. А в момента, в който загубим топката, да бъдем компактни, да пресираме и да си я върнем възможно най-бързо във владение.