Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Светослав Тодоров: Личната ми цел е да се класираме на бараж

Светослав Тодоров: Личната ми цел е да се класираме на бараж

19-09-2017 Желю СТАНКОВ

Светослав Тодоров пое Ботев Гълъбово през лятото, след като напусна ЦСКА, където воде??е дубъла. 38-годи??ният Тоди има за задача да постави на нова основа тима от югоизтока. Ботев след влизането си във Втора лига редовно се боре??е за оцеляване, но при новия наставник целите са зави??ени. Тодоров говори пред „Тема Спорт” за предстоящия двубой с Левски за купата, за своите амбиции начело на Ботев и как играчите възприемат неговите методи на работа.

Светльо, слу??ах по телевизията анонс на мача ви с Левски и Ботев Гълъбово бе??е представен като „приятната изненада на Втора лига”. С какво изненадвате хората? Защо ви определят по този начин?
- Хората трябва да кажат. Може би защото искаме всичко да е на професионално ниво и да вървим нагоре.
За доста хора бе??е изненада, че този клуб те покани и ти прие. Как се стигна до това да поеме?? Ботев?
- Обади ми се Стоян Диков (б.р. - дългогоди??ен състезател и спонсор на Ботев, сега вицепрезидент на клуба) и ме покани. Ние се познаваме от две години. Но не от терена. Случайно се запознахме в един ресторант в Бургас. От дума на дума се разговорихме за футбол и оттогава поддържахме връзка. В един момент ми се обади, обясни ми какво искат да направят в Ботев и ме покани да бъда полезен с каквото мога и да осъществя това, което искам. Срещнахме се и с кмета, казаха ми и какво искат да направят със стадиона. В момента се довър??ва едно изкуствено игрище. Ръководството иска да развива клуба и да върви напред, което за мен бе??е достатъчно да се съглася да поема Ботев. Аз като млад треньор получавам възможността да осъществя своите идеи и виждания за футбола.
Цялата спортно-техническа власт ли е твоя?
- Да. Вече финансовата част си е работа на ръководството и каквото са обещали - е налице. Конкретно поставени цели от ръководството нямаме. Но аз искам отборът да играе със самочувствие, да е тактически и физически подготвен и всички да се съобразяват с него. Моята лична цел е да играем бараж за влизане в елита.
Колко човека си взел през лятото и каква е средната възраст на отбора?
- Седем-осем играчи да съм взел най-много. Предимно млади момчета са събрани в отбора. Напуснаха ни двама, освободихме и някои по-опитни играчи. Може би на около 30 процента сме обновили състава.
Доколко бе??е трудно да прави?? селекция във Втора лига?
- Не е лесно, но пък почти всички, които исках – приеха, само двама ми отказаха.
Как стои въпросът с организацията в клуба? Преди броени пуснахте и официален сайт...
- Организацията е на ниво във всяко отно??ение. ??деята със сайта бе??е моя - като някаква стъпка за развитието на отбора. Лека-полека нещата се получават.
??ма?? железни принципи за тренировъчния процес, хранителния режим и всички други детайли в това отно??ение. Как се справя ръководството, защото това изисква допълнително финансиране?
- На всичко трябва да се обърне внимание. Каквото могат - стараят се да бъде наред. Според възможностите ни, за България сме много добре като условия за възстановяване и хранене.
Колко часа е работният ден на играчите при теб?
- ??дват към 9 и половина и си тръгват към един и половина-два следобед. Всеки си има индивидуална програма, по която да работи след тренировка, в свободното време. Всеки играч има неща, които трябва да развива. Личната отговорност е най-важното нещо.
Трудно ли ти бе??е да промени?? мисленето на футболистите? Най-вече откъм режим на хранене, има??е ли кисели физиономии?
- Трудно е. Някои приемат нещата с желание, други не толкова. Бяхме на лагер в началото, след като дойдох, и там хранителният режим бе??е под контрол. ?? след края вече си пролича, че има резултати и футболистите се чувстват по-добре. Казах им, че с промяна на режима и подготовката всичко ще е по-добре. ?? на мачовете се вижда вече, че разликата е налице. Който иска да се развива, трябва да се променя. Който не иска... Той, като види, че другите вървят нагоре, иска или не иска, и той ще тръгне да се променя. Без ли??ения и самоконтрол обаче няма как да стане.
Какво ще каже?? за мача с Левски?
- Супер е, че ще играем с Левски.
Вълнуват ли се момчетата, че ще играят срещу известни футболисти, които гледат по телевизията?
- Нормално е да има доза вълнение. Но това е поредният мач (смее се). Това на ??ега. ??ма си вълнение и се надявам да стане хубав двубой, като зарадваме хората на стадиона. Доста хора от Гълъбово казват, че ще дойдат, така че определено има интерес в града.
??дват ли хора и на тренировките на отбора?
- В интерес на истината - да, идват. ??ма хора, на които им е интересно.
Кои отбори според теб са фаворити за промоция от Втора лига?
- Не мисля, че мога да отлича някой. Силите са доста изравнени и не фаворизирам никого.
Каква е ситуацията със съдийството?
– Тази тема предпочитам да не я коментирам. ??ма си ръководство, което да се занимава с реферите, както и наблюдатели, ??ефове на съдийството... Не е моя работа да говоря.
Може ли вече бив??ият ти отбор ЦСКА да стане ??ампион?
- Естествено, имат най-добрия отбор в Първа лига. Но ще е много оспорвано.