Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Радуканов:  ЦСКА си стъпва на краката, изпитвам само респект

Радуканов: ЦСКА си стъпва на краката, изпитвам само респект

13-10-2017 Тема спорт

Дни преди гостуването на Пирин Бл на ЦСКА стар??и треньорът на орлетата Милен Радуканов даде об??ирно интервю пред Диема спорт, а след това говори и за агенция Блиц. Ето какво каза бив??ият наставник на червените за предстоящия сблъсък в неделя и работата си начело на Пирин.

Г-н Радуканов, каква е равносметката ви за тези 9 месеца начело на Пирин?
- След силната пролет има??е много положителни емоции. Сега нещата са по-лежерни, не сме така активни и по-трудно се случва всичко. Това е отражение на обстановката. Тя е по-трудна. Клубът Пирин има по-големи амбиции и моите са по-големи. В момента

обстоятелствата
ни принуждават

да стоим на едно място. След добрата пролет, вместо да надграждаме, сега имаме същата цел като миналата година и тя се осъществява все по-трудно.
На е ли парадоксално това, при положение че показахте, че може да се конкурирате и с по-големите отбори, а попадате в застой?
- За съжаление е ло??о и за града, и за публиката, но това е действителността. Обстоятелствата ни принуждават да работим в тази обстановка. Трудно се намират средства и добри играчи. Ако нещата бяха други, може??е да си позволим други условия, тогава щяхме да гоним други цели. За съжаление в малките отбори ги има тези проблеми с парите. Когато започнахме подготовка юни, има??е забавяне, но всичко бе изчистено. Сега пак има забавяне. Шефовете правят всичко, клубът се издържа от общината, няма спонсори. Не идват хора да помагат. Момчетата се стараят, няма интерес от обществеността и големите фирми в региона и явно е трудно да се оправяме. Сигурен съм, че ??ефовете ще направят всичко, за да изчистят нещата. Така атмосферата е по-тягостна, сравнено, с когато се плаща навреме. Когато има забавяне, я няма тази мотивация. Когато всичко се изчисти, вече сме пропуснали няколко седмици, месец. Затова е важно всичко да върви регулярно. ??наче вече не си на това ниво, на което трябва да бъде??.
Как се работи в този вакуум?
- Трудно е. Трябва в такава ситуация да убеждавам играчите да работят за себе си, да са професионалисти и да растат като личности, да отидат в по-голям отбор. Към всеки се подхожда индивидуално. Не всеки може да приеме нещата. Но трябва да се оправяме в такава ситуация. Мисля, че засега това ни е мястото. Не можем да искаме повече.
Къде е прагът на търпимост в такива условия?
- За съжаление всяка година в много клубове има такива моменти. Моят праг на търпимост е висок. ??зпитвал съм го преди това и в други клубове. Аз имам доста амбиции за себе си. Тук мога да надграждам. Когато нещата не са наред, се принуждава?? да връща?? малко назад. Демотивиращо е. Ако иска?? да се развива??, трябва да работи?? във всякаква обстановка, трудностите каляват. Треньорът трябва да взима трудни ре??ения. По пътя, по който съм поел, винаги съм се раздавал на сто процента. Аз всеки ден казвам на играчите ми, че работя по начина,

по който съм
работил в ЦСКА

в групите на Лига Европа. Аз имам амбиции да се развивам и не мога да правя компромиси. Тази година се борим да не изпаднем и може да се каже, че целта е оцеляване. При друга ситуация може да има други амбиции и начин за развитие. Не може да гледаме седмица за седмица. Гледаме да си изпълним целта, която сме си поставили, ако не работим професионално, няма как да стане. ??мам договор до края на сезона. Ако се отчаем, няма как да изпълним целта си.
Обикновено, когато си говорим за български футбол, често става въпрос за битка, а не за чисто футболните неща, защо?
- В последните години тактическото надиграване е много важно. Тези моменти се пропускат. Онзи ден видяхме разлика в класите между нас и Франция - както физически, така и технически. Затова и компенсираме с битката на терена. Така е по цял свят. Само с това може да се пребори??, когато си по-слабият отбор.
Свикват ли хората в България с това?
- Мисля, че да. Това е действителността. Отборът от 1994 година излиза??е да се надиграва и да бие. Сега чакаме и искаме да излъжем другите. Това са ни възможностите. Това е правилното, което сега се прави. На мен силно впечатление ми прави дисциплината в играта. Опитваме се да играем по начина, по който иска треньорът. Гледах на живо мача с Франция и като се видях с колегите, казах, че гледах умалено копие на нас срещу Лудогорец. Нямаме нужната класа да се надиграваме с по-качествените играчи. Пролетта се надигравахме, сега сме предприели друга стратегия. Това са ни възможностите. ??мам други виждания за играта, но на този етап това е най-доброто, което можем да направим.
Предстои ви мач с ЦСКА, който е близък до ва??ето сърце. Как ще се опитате да ги изненадате?
- Ще се опитаме

да ги изненадаме
с дух, борба,
себераздаване

Това ще е страхотен мач. Трябва да излезе?? да се забавлява?? и да се радва?? на публиката. Когато гостува?? на „Армията”, може?? само да спечели?? и да покаже?? какво може??. Да се докаже?? кой си и да си защити?? името. ??деален момент - неделя, 20:00 часа, стадион „Българска армия“. Футболистите живеят за тези мачове.
Доказахте ли кой сте на „Българска армия“?
- ??мам само страхотни спомени от „Българска армия“ и като футболист, и като треньор. Като наставник взех купа и Суперкупа. Вторият път пак помогнах на отбора. Доволен съм от това, което съм направил. ЦСКА ми е дал много и аз съм дал много на отбора. ??зпитвам само респект към тима и клуба.
Липсват ли ви тези времена?
- Да, разбира се. През 1992 година стъпих за първи път там. Джони Велинов, Краси Безински, Трифон ??ванов ме посрещнаха. ??мах страхотни мигове.
Виждате ли ЦСКА като претендент за титлата?
- Добре работят сега, но мисля, че ЦСКА тепърва си стъпва на краката след последните събития и му трябват още една-две години. Дотогава ЦСКА трябва да е там, където му е мястото, в битката за първото място и групите на евротурнирите.
Всички казват, че сега битката за титлата е много по-оспорвана, така ли я виждате и вие?
- Вижда се това развитие в ЦСКА през този сезон,

събраха добри играчи

направиха добра сплав и битката за първото място ще е до последните кръгове. В Левски взеха добро ре??ение с привличането на такъв опитен треньор. Тази година ще им е по-трудно, защото взеха 12-13 нови играчи, но мисля, че през следващите две-три години Левски също ще е сред водещите отбори.
Левски и ЦСКА ли станаха по-силни, или Лудогорец по-слаб?
- Левски и ЦСКА сега станаха малко по-силни. Лудогорец доказа, че е класа. Супервпечатляващо бе??е, че Лудогорец се надиграва??е с Арсенал, с Реал Мадрид. Там се вър??и страхотна работа особено от Методи Томанов и мисля, че Лудогорец е водещият отбор в България в момента.
Не ви ли се работи отново в такава обстановка?
- Работи ми се. Мечтая да водя отбор в групите на евротурнирите. Сигурен съм, че нещата ще си дойдат на мястото. Затова и работя и давам максимума от себе си. Уча се постоянно.
- С каква нагласа пристигате в София за мача с ЦСКА?
- Много се радвам, че се завръщам в моя дом. За мен винаги е щастлив миг, когато стъпя на стадион „Българска армия“. ??дваме, за да покажем прилична игра, да се надиграваме, доколкото можем и доколкото ни позволява на??ият потенциал и противникът, естествено. ЦСКА безспорно е един от лидерите този сезон, един от грандовете на българския футбол и за мен е чест да се изправя срещу него.

- ??мате ли проблеми преди двубоя на „Българска армия”?
- Двама са контузени – Хендерсън и Ба??лиев. ?? все още не се знае дали ще вземат участие в срещата.