Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Радослав Янков:   Хората са в пълното си право да  очакват добро класиране от мен

Радослав Янков: Хората са в пълното си право да очакват добро класиране от мен

06-12-2017 Лорияна ШУШКОВА

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков е на път да стартира сезона за Световната купа в Кареца (??т) на 14 декември. С течение на сезона, между 26-28 януари, му предстои старт за СК в Банско и накрая може би най-важното събитие – Зимните олимпийски игри в Пьончан. В специално интервю пред „Тема Спорт“ Янков сподели как е преминала подготовката му, какви са очакванията за новия сезон и как поддържа концентрация въпреки напрежението.

Здравей, Радо. Стартът на сезона за Световната купа в Кареца наближава, както и Зимните олимпийски игри. Как протече подготовката ти? ??ма??е ли нещо по-различно заради предстоящата олимпиада в Пьончан?
- След миналия сезон си извадихме определени изводи за гре??ки или по-скоро пропуски във физическата подготовка. Наблегнахме и на обема на тренировки като цяло. Тъй като освен олимпийските игри ще има и доста повече стартове за Световната купа като цяло. Така че трябва да ми издържат силите възможно най-дълго. Общо взето, това сме променили – обемът и всяка година гледаме да вкарваме нови специфични упражнения за сноуборда.
??ма??е ли някакви проблеми с контузии, докато се подготвя??е?
- Винаги има малки проблеми и болежки, но гледаме да го спестяваме на хората. Всичко до момента в подготовката мина нормално. Гледаме да ги оправяме тези неща.
Ако приемем, че медал от ??грите би се счел за успех, какво приема?? за провал?
- Не искам да мисля за провал. ??ма доста стартове за СК дотогава и не искам да мисля и да говоря предварително. Живи и здрави,

ще се опитам да изпълня пълния си потенциал

Всъщност това е успехът. Да събере?? всички фактори, съпътстващи успеха, в самия ден и да се получи добър краен резултат.
Свикнали сме българите да поставят високи очаквания към всеки постигнал нещо значимо в кариерата си. Как се справя?? ти с тези очаквания?
- Не е лесно да се справя. В България има много добри спортисти с много успехи, но в сравнение с всяка друга страна се броят на пръсти. Така всички очаквания са върху една ??епа хора, в която в случая влизам и аз. Не е лесно, тъй като това е едно допълнително напрежение върху мен. Но това е нормално и така ще бъде занапред. Трябва да свиквам. Хората не са виновни. В пълното си право са да очакват добро класиране. ??стинските фенове и приятели обаче никога не са разочаровани от резултатите, независимо какви са.
Предстои ти състезание за СК в Банско през януари. Какво е чувството да се спуска?? пред родна публика? Променя ли се мотивацията ти?
- При всички положения чувството и емоцията са различни пред родна публика. Дава и сила, и допълнително напрежение. Мотивацията е по-голяма, когато всички хора от трибуните викат за теб, а другите те гледат по телевизията. ??ма напрежение, но и мотивация за по-добро класиране и стискане на зъби докрай.
Ти си един добър пример, че и тук може да се работи добре. Но как вижда?? ти състоянието и развитието на зимните спортове в България?
- Много сложен въпрос. В случая се радвам, че при мен се получиха нещата в последните две години. Това, че нещата се получават, обаче не значи, че всичко е перфектно. Винаги може да има подобрения във всяка една сфера – за по-високи спортни резултати и за подпомагането на деца и таланти, за да се стигне до високо спортно майсторство. Въпреки това, ако имаме възможност да правим по-добри резултати, не само аз, но и всички български спортисти, това ще даде допълнителна мотивация на тези, които се занимават с организацията и политиката в спорта. Надявам се, че нещата ще се развиват повече и

ще има по-добри условия и финансиране за зимните спортове

Защото на??ият спорт е скъп и ако искаме да имаме повече състезатели на високо ниво, трябва да се започне отдалече.
Как се промени нагласата ти, след като спечели Малкия кристален глобус през миналия сезон? Това мотивира ли те повече да достигне?? до крайната цел?
- Достатъчно мотивиран съм и когато не ми се получава карането, и когато печеля и имам добри резултати. Опитвам се да намирам мотивация. Нагласил съм се от доста време, че това е животът ми, и за това отделям най-много време. Не го виждам като професия, а като начин на живот. ??зцяло съм отдаден през цялата година, дори когато почивам и имам свободно време, пак всичко е свързано със спорта. ??мам мотивацията да работя и да продължавам да се доказвам пред себе си.
Какви са целите пред теб с наближаването на всички тези важни събития - стартовете за СК, сред които са и Банско, и Пьончан?
- Не обичам да говоря за резултати. Разбира се, за всеки един състезател, и за мен, качването на стълбичката е отлично представяне. За мен наистина е много важно да изпълня потенциала си. Това за мен е разковничето. Колко процента от пълния си потенциал може?? да възпроизведе?? в деня на състезанието. След това се сравнява с това колко са успели другите да дадат и се стремим към възможно най-доброто представяне.
Кои според теб ще бъдат най-големите ти конкуренти през новия сезон?
- Миналата година най-големи конкуренти ми бяха австрийците (Промегер и Карл). Двама от тях са с по-голям опит от мен, имат повече победи и подиуми. Малко по-възрастни са от мен. Те ми бяха основните конкуренти. Предполагам, че и тази година ще е нещо подобно. Надявам се и аз да поддържам подобно ниво и да съм един от най-добрите. Всеки един състезател сега ще бъде на 100% физически подготвен и ще даде всичко от себе си. В хода на Световната купа ще се види дали има някаква промяна в конкуренцията.
С наличието на цялото напрежение и тежката конкуренция как успява?? да запази?? концентрация?
- Трудно се пази концентрация. ?? по време на стартовете, и между тях. Дори и в свободното ми време. Наистина напрежението не е малко и е много трудно да се запази. Но работя по свой собствен начин и се опитвам да разми??лявам по-философски за нещата и да се настройвам за съответните стартове. Гледам да не мисля много занапред, а стъпка по стъпка да градя и да се концентрирам върху самото каране.