Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Президентът на Ла Лига: Готвим се за след Меси и Роналдо

Президентът на Ла Лига: Готвим се за след Меси и Роналдо

28-04-2018 Павел ПУЧКОВ Чемпионат

В ??спания ре??ихме проблема с насилието по стадионите, категоричен е Хавиер Тебас

Хавиер Тебас от 2013 г. е президент на испанската Ла Лига. 55-годи??ният адвокат е работил в 11 клуба, бил е президент на Уеска, а през 80-те е членувал в ултрадясната „Нова сила”. Не крие, че е привърженик на Реал М, което според него не му пречи да изпълнява съвестно задълженията си. ??спанецът участва в третата Международна конференция по маркетинг на спортни федерации, лиги, клубове, турнири и съоръжения, която се проведе в Москва.

Г-н Тебас, Ла Лига има офиси в цял свят, с какво ви привлича руският пазар?
- Руските фенове са по-страстни от всички останали в света. Но спортната индустрия не е добре развита. В Русия социалните мрежи имат по-голяма тежест в излъчването на спортни събития. ??махме ло?? период, когато испанският футбол не бе??е показван.
Какви стъпки предприемате?
- Вече една година представителят на Ла Лига живее и работи в Москва. Подписахме договори, доволни сме от нивото на визуализацията на мачовете, излъчвани в социалната мрежа. Сключихме споразумения с телевизии, което позволи да се гледа безплатно Ел Класико по основния канал. ??скаме да проведем приятелски мачове, обществени събития, да доведем испански легенди за популяризирането на Ла Лига.
Вероятно няма да обявите сумата, за която са купени правата, но с какъв пазар се сравнявате?
- Руският пазар все още не съответства на този в Англия или Франция. Получаваме по-малко, отколкото ни се иска, но има огромни възможности за растеж.
Какви суми получават от тв права отборите в Ла Лига?
- Всяка година е различно. Но като цяло за сезона

сумата е около 1,6 млрд. евро

Като от тях 600 млн. идват от чужбина. 10% отиват за Сегунда, останалите се разпределят в Примера. Реал и Барселона получават по около 150 млн., минималната сума е 50 млн.
Какво ги интересува хората по света извън Ел Класико?
- Работим да популяризираме марката. Ще ви дам пример с НБА – хората гледат просто защото е НБА. Повечето може би дори не знаят имената на всички отбори, но са наясно, че това е най-добрият баскетбол в света. Стремим се към същото – искаме хората да не се интересуват кои точно отбори играят, а че това е Ла Лига.
Как смятат да действате, когато Меси и Роналдо прекратят кариерите си?
- Присъствието на тези футболисти е огромен успех за испанското първенство. Двамата най-добри играчи в света са в двата най-големи отбора в света! Глупаво е да се каже, че нищо няма да се промени, когато прекратят кариерите си. Но ние се готвим за този тъжен ден, когато настъпи. Добре е, че до него има поне 4-5 г. Ако се случи днес, ще е голям удар.
Тоест, прогнозирате отлив на фенове?
- Стремим се да го предотвратим. Меси и Роналдо са уникални, при това не само за Ла Лига. Затова работим усилено за бъдещето си. Преди 3 г. нямахме нито едно представителство по света. Сега разполагаме с 10 офиса в чужбина, общият брой на служителите ни зад граница е повече от 100. Те живеят в тези страни и благодарение на тях влиянието ни се разраства. Привлякохме най-добрия специалист от развлекателния бизнес. Йорис, директорът по международните ни връзки, дойде от Netflix. Наехме човек, работил в испанското и португалското направление на Фейсбук, бизнес аналитик от голяма банка. Всичко е в името

Ла Лига да остане значима

когато се оттеглят двама футболисти, макар и най-великите. Това вече е видно – в момента Ел Класико се наблюдава по света както никога досега.
Тревожи ли ви проблемът за независимостта на Каталуня и бъдещето на местните клубове?
- Не, темата е затворена. ??спания е правова държава, в която се спазват законите. ?? който не се съобразява, се оказва в затвора или в изгнание. Повечето испанци считат Каталуня за част от своята страна. ?? дори повечето каталунци мислят същото.
На Жерар Пике ще му се наложи ли да бяга, за да избегне затвора?
- Не, защото не е нару??ил закона. Той бе погазен от правителството на Каталуня, което започна процес на отцепване. Но не забравяйте, че дори не всички играчи на Барселона подкрепиха идеята за референдум. ??ниеста и Бускетс например се противопоставиха.
Ла Лига прави собствени игри за мобилни телефони, възможно ли е да печели добре от тях?
- В момента не, но приходите ни нарастват. Тези суми обаче са много далече от тези от тв права. Но пък дават повече информация за на??ите фенове. Чрез игри може да се научи много, това помага да се разработи стратегия за работа с феновете.
Как успявате да увеличите приходите по време на мачове?
- Един от начините е предложен от Supponor, който сега е закупен от испанския телевизионен гигант Mediapro. Тяхната технология помага да се променя рекламата от паната на стадиона в директните предавания. При това различна за различни региони, където се гледа. Съобразено с континентите това са 5 различни сигнала. Засега се случва само на мачовете на Барса, Реал и Атлетико М, но ще го раз??ирим и за останалите.
Защо произвеждате документални филми за Ла Лига?
- Търсим варианти да заинтригуваме обществеността, която не живее с футбол. Един от начините е

да разкаже?? красиви истории

Сключихме споразумение с Amazon за на??ата Ла Лига - проекта „Шест мечти”. Това ще бъдат истории за ??естима различни хора - треньори, президенти, играчи. Целта ни е постоянно да говорим за Ла Лига. ?? не само за това, което се случва на терена.
В същото време реализираме проекта La Liga Cities - поредица от филми за градовете, в които се играят мачовете в Ла Лига. За местната кухня, фенове, стадиони. Тези филми се показват преди срещите на съответните отбори. Те помагат да се разбере по-добре културата ни и затова ги създадохме заедно с министерството на туризма.
Адаптирате ли се към факта, че все повече хора гледат футбол чрез смартфоните си?
- Начините на доставка на футболно съдържание на феновете се променят. Но трябва да внимавате с цената на всеки метод. Печелим 1,6 милиарда евро на сезон и трябва да имаме предвид, че по-голямата част от тази сума идва от телевизионната аудитория. Ако преведем всичко това в ??нтернет, ще унищожим работата си. Еволюцията е неизбежна, но това трябва да дойде, без да губи стойността си. В противен случай клубовете няма да получат нищо, няма да бъдат подновени договорите на Меси и Роналдо и те ще напуснат.
На какво държите при излъчванията?
- Много е важно централната трибуна, която често влиза в кадър, да е пълна. Можем да наложим санкции на клуба, който не я запълва, и по този начин разваля формата на предаването. Обикновено спортните канали са поред и човек превключва, докато нещо привлече погледа му. Ако предаването не е добро, няма да се хареса.
Но не навсякъде има Меси и Роналдо...
- Доста хора посещават Сегунда, а там ги няма Лео и Кристиано. Важни са условията на стадионите. Пред 5 г. в ??спания бе катастрофа, но разработихме регламент, с който разре??ихме много проблеми, в това число и с насилието.
Помните ли какво се случи преди Атлетик Б – Спартак М в ЛЕ?
- Ултрасите на Атлетик винаги ги е имало и те са много опасни. Но инцидентът се случи в евротурнира. В Ла Лига автобусите с ултраси не могат да отидат никъде. Постоянно работим с клубовете, за да контролираме поведението на феновете.
Как по-точно?
- Клубовете са отговорни за всичко, което правят феновете им. ??зползване на пиротехника, изкъртени седалки, обиди към съдията или съперниците -

за всичко е виновен клубът

Можем да накажем финансово или да затворим трибуната.
В Русия това не работи.
- Ре??енията трябва не само да се приемат, но и да се изпълняват. По едно време ходех с бодигардове, защото ултрасите ме запла??ваха. Те бяха против на??ите контролни мерки. Една сутрин отидох да карам ски, а когато се спуснах, долу бяха разлепени мои снимки с ми??ена на главата. Ужасна история. Сега обаче насилието по стадионите е почти нулево. На мачовете няма ултраси. Ние ги следим, в това число и чрез социални мрежи и знаем всяка тяхна стъпка.
Твърди се, че без тях ще е скучно?
- Глупости! Зрителите могат да се вдъхновят и без агресия. Семейства с деца трябва да ходят на мачовете. В момента от 42-та клуба в Примера и Сегунда 35 нямат ултраси. От години няма големи сблъсъци между феновете. Проблемът е в контрола. Защо няма ултраси в тениса или баскетбола? Защо всички агресивни хулигани се събират на футболни мачове? Вината е в организаторите и контрола.