Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Председателят на Сдружение „ПФК Ботев Пд“:  Днес ще имаме среща с потенциален инвеститор

Председателят на Сдружение „ПФК Ботев Пд“: Днес ще имаме среща с потенциален инвеститор

27-03-2018 Росен АНГЕЛОВ

Председателят на сдружението ПФК Ботев Пд, което държи 61 процента от акциите на клуба, Апостол Апостолов даде интервю пред "Тема Спорт".

Г-н Апостолов, през уикенда излезе позиция от страна на фенове на Ботев Пловдив да се подкрепи появил се инвеститор, който е готов да вземе клуба. Какво може да ни кажете по темата?
- Засега официално никой не е проявил никакъв интерес към акциите, не е депозирал пред нас, като собственици на книжата, такъв. ?? аз научавам за това от публикации. Разбрах, че утре (б.а. – днес) евентуално ще има среща с потенциален желаещ. Ще има на??и представители там. Но повече от това нищо не мога да кажа. На този етап всичко са базира на слухове. Може и да има, но поне аз не знам. Но това не значи, че няма разбира се.
За утре (б.а. – днес) ли е планирана такава среща между вас, фенове и потенциалния инвеститор?
- Да, да. Тогава се надявам този инвеститор да каже нещо повече.
Българин или чужденец е?
- Не зная, нямам представа. Покани сме, но никой не знае. Питах колегите, които ще присъстват, казаха ми, че никой не им е давал информация. Дори гадаят по каква линия става цялата организация. Но да видим, дано утре (б.а. – днес) има нещо.
Реално към дне??на дата разпределеното на акциите продължава да е същото?
- Абсолютно. Да, ние държим 61 процента и 39 процента ТЦ ??МЕ. Това е. Няма промяна.
Контактувате ли с Георги Самуилов. Говоре??е се, че той може да стане притежател на част от акциите?
- Надяваме се, че в един момент той ще може да представи такова искане. Разговаряли сме и очакваме да видим какво ще е неговото мнение. В крайна сметка не може да правим сметка на парите на чужди хора. Аз поне не обичам. Ако господин Самуилов прецени, че би желал да продължи да работи със Сдружението и с всички хора, които сме в Ботев и поиска да получи мажоритарния пакет, както сме коментирали на на??ия събрания, ще се съберем и ще го обсъдим. Но не виждам някакъв проблем да бъде прехвърлен пакета на господин Самуилов. Стига да изрази желание.
Как се осъществява в момента издръжката на клуба?
- Не е лесно, за съжаление. Но в някаква степен с усърдието и посветимостта на президента Палийски, на рекламодатели и спонсори успяваме.
Помага ли с издръжката Самуилов?
- Да. ??маме договор за реклама. Човекът помага, но едно е да бъде?? рекламодател, а друго собственик. ??ма разлика. Но помага и той е един от хората, имам в предвид неговите фирми, които имат договори с клуба. Така чрез тези договори за реклама помага с издръжката на Ботев.
Каква е ролята на ТЦ ??МЕ, които държат останалите 39 процента от акциите? Контактувате ли с тях и какви са техните намерения към клуба за в бъдеще?
- На този етап е публично известно, че ТЦ ??МЕ има синдик. Той си има своите си правомощия и задължения съгласно закона. Като финансова подкрепа – няма такава. Акциите са си в тази компания и от тук нататък синдикът вече ще трябва да прецени как ще се разпореждат те. Ние сме отправили искане да комуникираме, да правим нещо общо, но на този етап е това, каквото е, и трябва да се оправяме.
Появиха се информации за не много добри отно??ения между Сдружението и ръководството на клуба… Как работите с президента Палийски?
- Аз мога да кажа съвсем откровено, че това, което се случва и президентът вър??и по отно??ение на клуба – политически и стратегически, когато има нещо, аз винаги бивам информиран. Бива информиран и Съвета на директорите на клуба. Така, че това, което ми казвате малко ме учудва. Работим добре, нямам някакви бележки, поне аз. Това, което всички искат е една дългосрочна стабилност. ?? най-важното – какво ще се случи със стадиона. Понеже фена иска, той винаги иска, и аз като такъв искам, но кой какво дава, как стават тези неща… Този въпрос малко се отбягва. Нали, аз винаги искам, но не давам. Трябва да бъдем обективни. Като искаме трябва да виждаме и какво даваме.
??ма ли надежда и развитие за стадиона? ??ма ли опасност Ботев да изгуби „Колежа“, както алармира кметът ??ван Тотев?
- Надявам се, че ще се видим с господин на Тотев на един по-ясен и конкретен разговор. На този етап нищо повече не мога да ви кажа. Ние сме заявили, че искаме да удължим концесията. Не зная… Нека да не интерпретираме в момента. Когато се срещнем и видим какви са възможностите съгласно закона се надявам, че ще намерим удачен вариант. Всичко друго ще е спекулация каквото и да кажем.
До кога може финансово да се издържи с това разпределение на акциите, без мажоритарен собственик? Предполагаме, че ресурсите на хората, които дават за издръжката на клуба, не са безгранични…
- Тук вече съм много конкретен. Усилията за издръжката на Ботев пада върху гърба на максимум трима човека, или хайде от трима до петима. ??мам в предвид организационно и на, според мен, не повече от ??ест-седем рекламодателя. Това е, трябва да е ясно. В крайна сметка всеки си има своите претенции. Ние така искаме, онака искаме. Нека има паритет между искането, възможностите и даването. Ако има мажоритарен собственик, един или двама, които да споделят тази финансова тежест ще стане още по-добре. Търсим такъв човек и се надяваме, че скоро ще можем да намерим.
Колко излиза издръжката на Ботев Пловдив?
- На този етап искам да кажа, че е над три милиона лева на година, но не искам да влизам в детайли. Един клуб определя целите си според бюджета. Ако искаме да сме в първата ??естица имаме определен бюджет. Ако искаме да сме във втората осмица – друг. Ако искаме да се борим за Лига Европа също имаме определен бюджет. Вариацията на бюджетите за професионалния футбол в България, от това, което аз виждам в последните 7-8 години, е между 2 и 30 милиона лева. Много е ??ирок.
?? последно, какво очаквате чисто спортно-технически от Ботев в плейофите и през пролетта, като цяло?
- Надявам се, че ще успеем да се преборим с Берое за четвъртото място и да играем нов финал за купата. ??скрено се надявам, че наистина нещата ще бъдат ре??ени чисто спортно-технически и по-добрите отбори да се класират по-напред.