Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Пифа: ЦСКА вече има  много добър облик

Пифа: ЦСКА вече има много добър облик

30-01-2018 Виктор ГЕЦОВ

??вайло Петров-Пифа се завърна в ЦСКА на 16 януари. Той бе??е назначен за треньор на част от вратарите в ??колата - от 15- до 19-годи??на възраст. В интервю за „Тема Спорт” Пифа сподели първите си впечатления от работата в ДЮШ. Петров посочи и откъде се учи най-много в професията си.

Г-н Петров, какви са първите ви впечатления от вратарите и цялостната организация в ??колата?
- Виждам, че в академията се работи на професионално ниво и до година-две ще е пред всички останали в България, и то със съществена разлика. Обръща се голямо внимание на всяко дете, условията са добри, мачовете се играят на хубави терени. Тепърва ще се подобрява и базата, известно е какви са плановете на ръководството. Директорът на академията Стефан Яръмов знае перфектно как да развива процеса, той е доказан през годините и съм сигурен, че ще успее. Яръмов обръща специално внимание на всяко дете и треньор, отно??ението му е страхотно.
Какво е мнението ви за вратарите, които тренирате?
- ??скам така да ги подготвя, че до година-две вече да играят в мъжки отбори. Наскоро си говорих с бате Са??о Манов, че ??колата на ЦСКА доста рядко е давала вратари за първия отбор. Това ме амбицира стра??но много да приложа знанията си и в кратки срокове момче от ??колата да заиграе редовно в представителния тим. Това е основната цел, която съм си поставил.
В момента с отбора тренира вратар от ??колата - Слави Петров, има ли ??ансове да се наложи в ЦСКА?
- ??мам впечатления от него още от престоя ни с ??цо Янев и Манчев като треньори. Тогава тренира??е с първия отбор. Слави е добър вратар и му предричам светло бъдеще, стига да не залитне по пътя. Знаете, че младите малко като ги вдигнат и им се обажда Звезделин. Завъртат им се главите и това е провалило доста играчи. Така че Слави трябва да внимава. Той се отличава с това, че умее да играе еднакво добре и с десния, и с левия крак - рядкост за полеви футболисти, а какво остава за вратар. Харесва ми също, че внася спокойствие в защитата, има добра комуникация с играчите пред него. Определено има качества, отделен е въпросът дали ще ги развие.
Георги Велинов вече помага с тренировките на вратарите в първия отбор, вие ще потърсите ли помощ от него и за ??колата?
- Разбира се. Велинов е светило за ЦСКА, който е играл в някои от най-големите мачове в историята на клуба. Ще работя задължително с него, след като се върне от ??спания.
Стартирахте кариерата си като треньор на вратарите още през лятото на 2013 година - бяхте в екипа на бив??ия си съотборник в ЦСКА Еуген Трика в румънския УТА Арад. Откъде се учите в професията? Кои клубове използвате като образец за работа с вратарите?
- Постоянно гледам тренировки на други отбори. 60% от обучението ми идва от Латинска Америка. Там се набляга стра??но много на физиката на вратарите и на реакциите им. За играта с крака разчитам повече на западноевропейските клубове. Да не забравяме и балканския периметър, който също има добри ??коли за вратари. Мога да дам пример с турските отбори, от които научих много.
Какво е мнението ви за основните вратари на ЦСКА - Черниаускас и Китанов?
- Най-нормалното нещо е да кажа, че имам добро мнение и щом са в ЦСКА, значи го заслужават. Въпросът е да не ги хваща един опасен синдром - да си много силен вратар в по-скромен тим, а като отиде?? в гранд, да не може?? да привикне??. Мисля, че има израстване и при двамата в последните месеци.
??грата с крака като че ли е големият проблем и на двамата?
- Да, имат трудности в този елемент. Вратар без слабости няма. При мен например бяха центриранията в наказателното поле. Не мога да кажа, че вратарите са ни перфектни, но са добри. Важното е да имат желание да се подобряват постоянно.
Гледахте ли контролите на ЦСКА в ??спания? Какво ви прави впечатление в играта на отбора?
- Гледах и двете срещи - с китайците и Динамо Киев. Аз съм го казал, че ЦСКА е ??ампион този сезон и представянето на отбора в последните месеци не спира да показва, че това ще стане факт. ЦСКА вече има облик, и то доста добър. Хареса ми много лицето на отбора в двете контроли, а и преди това при победите над Лудогорец. Доста неща са подобрени и това ме прави голям оптимист за бъдещето.