Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Петър Хубчев: Ситуацията е притеснителна

Петър Хубчев: Ситуацията е притеснителна

11-06-2019 Тема спорт

Преговаряме с национали, скоро очакваме офанзивни футболисти

Треньорът на Левски Петър Хубчев даде пресконференция след първата тренировка на тима за новия сезон. В нея той говори за предстоящата селекция и нуждата от спортен директор в клуба. Специалистът разкри, че част от исканите от него играчи са национали, а други са от първенства, които в момента вървят – явно визира скандинавските шампионати.

Г-н Хубчев, имате ли притеснения от факта, че започвате само с 12 футболисти?
- Притеснение не може да няма, докато не се съберем целият кадър. Две са причините, поради които тренираме с тази намалена група. Исках с тези хора да се видим колкото се може по-бързо. Това е и добро, и лошо. Доброто е, че сега в лагерна обстановка в Добринище ще имаме малко повече време за индивидуални разговори с тези момчета, които са много важни. Другата причина да сме толкова е, че имаме много хора с националните отбори на България. Има някои футболисти, с които разговаряме. В доста напреднала фаза сме, някои от тях са в първенства, които вървят. Други пък даже вчера (б.а. – неделя) играха. Осъзнавам колко е голям рискът с привличането на нови. Не искаме на всяка цена да докарваме хора, за да изкараме 25-30 човека на тренировка и да направим снимки. От десетина дни аз и помощник-треньорите се занимаваме с това нещо – да гледаме играчи. Искаме, ако сбъркаме,

да знаем, че
грешката е
при нас

Иначе, разбира се, че сегашната ситуация е притеснителна и така ще е, докато не се съберем, тъй като и мачовете наближават.

Казахте, че част от играчите, които искате да бъдат привлечени, участват в първенства, които вървят. Значи ли това, че нямате разговори с български футболисти, или пък удряте на камък с тях?
- Имаме набелязани играчи, които също са в националните гарнитури.
Ще има ли играчи на проби и ще има ли нови попълнения на първия лагер?
- Всичко е възможно. Ще са не повече от двама човека. На проби очаквам един футболист.
На каква група ще разчитате за лагера в Австрия?
- На 22-ма футболисти плюс трима-четирима юноши от школата.
С какви играчи сте в напреднали разговори?
- Нападатели са, офанзивни футболисти.
Появиха се информации за разминаване между исканите от вас футболисти и предлаганите ви от скаутското звено. Има ли истина в това?
- Откъде се появиха?
Така се пише…
- Истината е, че няма такова нещо. Аз съм си казал мнението, знае се и политиката на клуба – искаме да дадем шанс на колкото се може повече наши, български футболисти. Даже ще ви разкрия нещо. Позволих си да направя забележка още на първата тренировка. И то за съжаление на един от най-малките.
Достатъчен ли е бюджетът за селекция, за да стане Левски шампион?
- Мисля, че никой няма да ви каже, че са му достатъчни парите. Пари наистина има, но са клубна тайна. Знам за какво става въпрос. На базата на този бюджет ще опитаме да сглобим отбор.

Искаме 5 или 6
водещи футболисти

– българи или чужденци, и около тях, ако можем, да интегрираме млади – колкото се може повече, толкова по-добре.

Казахте, че сте се скарали на момче по време на тренировката – някои забелязаха, че това е Кабов…
- Не е удобно към това момче. Уважението ми е каквото към Кабов, такова и към Живко Миланов.
Какъв Левски искате да виждате като стил на игра през новия сезон?
- Защитно (б. а. - казва го риторично и залата избухва в смях, Хубчев също се разсмива). Много е лесно да ги начертаем на дъската и да наредим пуловете пред футболистите, но не се получава толкова лесно. Резултатите вие ще ги коментирате с мачовете.
Казахте, че се интересувате и от личността на даден футболист. Божинов като характер ли не допада за Левски?
- Не. Гарантирам ви, че не Валери, а няма футболист, с когото да съм работил досега, да не попада в плановете ми благодарение на нещо друго освен чисто футболните неща.
Селекцията включва и изходящи трансфери и освобождаване на играчи. Ще има ли продадени, преотстъпени?
- Поведението към тренировките и работния процес ще определи дали ще освободим или преотстъпим някой. Но на този етап не планираме такова нещо.
Последната година, в която Левски спечели трофей, бе 2009-а. Затова и сред феновете напрежението е голямо – това как ще повлияе на работата ви?
- 2019, 2020 е удобна година. Ако няма напрежение, няма да се получат нещата. Трябва да се научим да живеем с него.
Ако дойде оферта за някой от водещите играчи, има ли вариант да поискате задължително да остане?
- Това зависи от желанието на футболиста, а и дали офертата задоволява клуба. Но ако дойде играч и ми каже, че има оферта и иска да напусне – ще си тръгне, няма значение кой е и как се казва.
Имате ли интерес към футболисти на бившия ви отбор Берое?
- Пак ще посоча – имена няма да казвам, но интерес имаме както към футболисти в България, така и в чужбина.
Трябва ли ви гръб, да речем, спортен директор в Левски?
- Не се притеснявам да кажа, че настоявам за това. Дали ще е спортен директор, дали мениджър. Както и скаутско звено – задължително ни трябва. Настоявал съм пред ръководството.
Сега ви е гласувано доверие и ви е дадена цялата спортно-техническа власт. Смятате ли, че трябва тези промени, за които говорехте, да се направят колкото се може по-бързо?
- Безвъзвратно сме закъснели в назначаването. Ако утре се появят точните хора, то веднага да ги назначат.

Страшно много
сме закъснели

Ако го има това звено – тяхната работа трябва да бъде насочена към декември. Няма дни за губене.

Много се говори за школата. Какви реформи ще има в нея и съгласувани ли са те с вас?
- Един от помощник-треньорите ще отговаря за 19-годишните, а друг ще наблюдава само 17-годишните. Те ще бъдат и в непрекъснат контакт с треньорите им. По всяко време ще знаем какво става с младите играчи, ще имаме и поглед върху тях. Школата ми е слабост, където и да съм бил. Ясно е, че резултатите на първия отбор определят дали на следващата пресконференция тук ще съм аз, но академията е важна.