Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Пената: ЦСКА леко се изправя

Пената: ЦСКА леко се изправя

28-09-2019 Тема спорт

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за „Тема Спорт”. Той говори по няколко въпроса, като засегна основно предстоящия двубой с Берое. Пената направи и коментар по отношение на това, че не беше в Кърджали, където се проведе шоумач между част от националите ни от САЩ ’94 и Турция. Организаторите твърдяха, че са поканили Пенев, а той контрира, че това не се е случило.

Г-н Пенев, защо не бяхте в Кърджали?
- Да кажем, че не бях поканен. Тази тема сега не искам да я коментирам обстойно. Имам какво да кажа по въпроса, но по-добре да не разлайваме кучетата. Чудя се все пак защо някои хора не бяха поканени. Например Любо Пенев. Или пък моят помощник Краси Борисов или масажистът ни - доцент Христо Запрянов. Както и да е. Прочетох също, че съм пил кафе на „Армията”. Вярно е, че бях на стадиона, в добро настроение, но не пихме кафе. Бяхме с бате Сашо Манов, който скоро навършва 91 (б.р. - на 16 октомври). Уважихме се. Върнахме лентата със спомените. 50-годишни истории си разказвахме.
Какви са очакванията ви за двубоя с Берое?
- Труден мач е, но ЦСКА леко се изправя напоследък. Мисля, че играем по-добре. С всеки изминал двубой се представяме по-силно. Постепенно се получават нещата. Трябва търпение - от страна и на феновете и на ръководството. Нека да бъдем заедно зад отбора, а не да се делим на групички. Едните поддържат, а другите критикуват. Не е хубаво. Иначе ще е интересен мач. Берое не бива да ги отписваме. Имат солиден отбор, играят заедно от доста време и това им е предимство. Но е ясно, че ЦСКА трябва задължително да бие. Другите водещи отбори имат по-леки мачове в този кръг. А ако ние сгрешим, разликата вече ще стане огромна. Не бива да го допускаме. Ситуацията е такава, че от ЦСКА се очаква хем да подобрява играта, хем да преследва точките. Най-важното в момента е да трупаме актив. Трябва да сме подготвени за изпитите. А не да сме като повечето кандидат-студенти - не са учили нищо, обаче ги приемат...
Виждате ли футболисти, които се отличават в последно време?
- В защита сме по-стабилни, успяваме да затворим подстъпите. Соу като че ли започна да се пробужда, в средата на терена също стоим добре. Виждаме, че имаме и нов вратар под рамката (Бусато), който засега е стабилен. Дано продължава така. Както казах - имаме подобрение с всеки изминал мач, но е необходимо да го задържим в по-дълъг период от време. ЦСКА се нуждае от серия победи, за да натрупа актив и да измие лошите резултати в началото на сезона. Може да се каже, че сме на правилния път, но сега не бива да се отклоняваме и да стъпваме накриво. Напред и нагоре, нали така се казваше (смее се).
Какви са ви впечатленията от конкурентите Лудогорец и Левски?
- Те си вървят добре. Разград виждаме, че се стабилизираха. Левски се събудиха, тях в никакъв случай не бива да ги забравяме и отписваме. Затова сме задължени сега да бием Берое, защото може много да изостанем. Виждаме, че конкурентите грешат по-рядко. Иначе сега се забавлявам с историята на Левски. Решиха, че са създадени през 1911-а. Някой фен ровил из архивите и го измислил... Това не знам как да го разбирам. Все едно да кажат: „Бяхме такива, а сега сме по-такива” (смее се). Шегувам се, разбира се, да не ми се сърдят сините.
А как ще коментирате представянето на националния отбор в последно време?
- Ицо Стоичков си го каза много точно с две-три думи. Ние национален отбор все едно, че нямаме. Тоест имаме, но ние говорим само за миналото му. А настоящето... Трябва да си изправим вътрешните прави, а не да се кривим. После ходим да се оправдаваме с клубовете, че имали много чужденци. Но те какво са виновни? Имат си цели, преследват ги. Трябва да създаваме играчи за националния отбор с работа, а не да си търсим оправдания.