Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Малин Орачев: Отложих стаж  в Мадрид заради Дунав Русе

Малин Орачев: Отложих стаж в Мадрид заради Дунав Русе

13-11-2017 Мартин АЛЕКСАНДРОВ

Трябва да подобрим физическото състояние на отбора и да крадем колкото се може повече точки

Малин Орачев дебютира начело на Дунав с реми 1:1 като гост на Берое. То даде както надежди, така и размисли и насоки за бъдеща работа. След силния минал сезон при Веселин Великов през този драконите се сринаха и това доведе до треньорска рокада. Сега русенци ще водят битка за оцеляване. Новият наставник на Дунав Малин Орачев се съгласи да отговори на въпросите на „Тема Спорт“ за амбициите си и целите пред тима.

Г-н Орачев, дебютирахте начело на Дунав срещу труден съперник, какъвто е Берое. Как ви се видя отборът в Стара Загора?
- Отборът се представи много добре с оглед на това, че изпълниха, което исках. А то е да виждам себераздаване, тактическа дисциплина и желание в играта. В по-голяма част от мача това се получи. Това трябва да ни бъде основата във всеки един мач, а след това да се надгражда тактически и технически. Като цяло от този първи мач съм доволен.
Каква съблекалня открихте?
- Момчетата са задружни и колективът е много добър. Усещам от тренировъчния процес, че играчите желаят да работят и да се развиват, което много ме радва.
Какви краткосрочни задачи си поставяте?
- Трябва всички заедно да подобрим физическото състояние на отбора. На първо време трябва колкото се може повече да откраднем и спечелим точки, защото са ни необходими. Впоследствие ще градим на??ата визия, която искаме.
Кое от проекта на Дунав ви спечели, за да поемете отбора?
- Шефовете на Дунав са много амбициозни хора. Правят много за отбора, предвид това, че в града дълги години не се бе играл футбол на елитно ниво. Видях базата, която в момента се изгражда и до една седмица тренировъчният терен ще бъде готов. Настилката ще бъде положена. Вече ще имаме много добри условия за подготовка. Ръководството

има силно желание за
развиването на ДЮШ

Да се работи с млади момчета. Това ме амбицира допълнително.
Да, това се вижда, предвид, че Дунав залага основно на български играчи...
- Дунав не е най-високобюджетният отбор в Първа лига. Повече се разчита на български футболисти. В бъдеще, дай Боже, отборът да се развие и в първия тим да има на??и кадри от ??колата.
Лесно ли се разбрахте с ръководството?
- Разбира се. В това отно??ение всички гледахме в една посока. За мен не бе необходимо много време, за да се разберем.
Дунав е на дъното в класирането, но през миналия ??ампионат отборът доказа, че има качества...
- Двубоят, който изгледах със Септември, и сега в този с Берое видях добър потенциал в отбора. Тези момчета търпят развитие и смятам, че имат място в Първа лига.
Какви цели постави ръководството пред вас?
- На този етап не са ни поставяни цели. Ние все пак трябва да утвърдим отбора в Първа лига. Никой не мисли за изпадане.
??мате ли вече набелязани постове, за които ще търсите футболисти през зимата?
- ??скам още малко по-добре да се запозная с момчетата в тренировъчния процес и мачовете до края на годината. А след това ще преценяваме какви футболисти искаме да привлечем и с кои да се разделим.
От програмата ви до края на годината гостуването в Разград ли е най-тежкото?
- Във футбола няма леки противници. Ако не се раздадем до края и не се вложим на 100%, няма да победим. Всеки един мач е труден. Така че не деля отборите на тежки и леки противници. Това ще се постарая да го предам и на момчетата.
Предстои ви да се изправите на четвъртфинал срещу Левски за Купата на България. Какво очаквате от срещата със сините?
- ??ма много време до тогава. Но все пак купата е престиж и най-прекият път към Лига Европа. Дунав няма какво да губи срещу такъв съперник. Ще подходим много сериозно към мача.
Задържахте се дълго начело на Поморие. На какво се дължи това?
- В Поморие също има??е добър проект, на който се заложи от самото начало. Поех отбора от областните групи. ??зградихме добър колектив. Целите не бяха за участия в професионалния футбол, но се получи друго.

Още на втората година
влязохме във Втора лига

??грахме приличен футбол. Доста момчета се развиха в положителна насока. С много труд и постоянство показахме, че можем да изградим добри футболисти в България. Трябва много труд, а и добри условия за подготовка, каквито имахме.
Разкажете малко повече за стажа си в Атлетико Мадрид. Какъв човек е Диего Симеоне?
- Всички знаем, че нивото на подобен клуб е много високо. Научих стра??но много. Ходих там три поредни години. Видях как се работи в голям клуб. Много помогна в развитието ми като треньор. Срещнах се и говорих с Диего Симеоне, но ще запазя за себе си разговора ни (смее се).
Планирате ли и други стажове?
- ??мах резервиран билет отново за Мадрид на 12 ноември, но така се стекоха обстоятелствата, че тази година ще пропусна. Времето за почивка е много малко и няма да имам време. Но се надявам това да се случи през следващата.