Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Любо: Целта ми е да променя всичко в БФС

Любо: Целта ми е да променя всичко в БФС

04-12-2017 Тема спорт

Ако не спечеля, оставаме с това катастрофално управление


Любослав Пенев лично обяви намеренията си да се кандидатира за президент на БФС. Той го направи в предаването „120 минути” по Би Ти Ви, в което преди точно 3 години прегази като валяк редица ръководни фигури във футболния съюз. Докато тече??е разговора, Любо получи огромна подкрепа от зрителите на предаването във фейсбук.

Любо, основният въпрос е защо след три години отново си тук? Какво иска?? да каже?? на хората?
- Тук съм, за да се кандидатирам да стана новият президент на БФС. Ре??ил съм го и го заявявам. Отсъствах известно време, но е време да се покажа. Сега е моментът.
Много хора го очакваха, други - не...
- Кандидатурата ще стане официално по документи, когато се обяви датата за конгреса. Тогава всеки кандидат ще може да подаде документи. Дано има регистър…
Какво те води в това твое намерение? Желанието нещо да се промени или чувството за лична вендета?
- Не, аз съм напълно положително настроен. Не говорим за вендета, не говорим за отмъщение. За мен онова преди три години бе нормална и логична защита. Тогава само се защитих. Да не се връщам назад, три години търпях доста. Защо искам да стана президент на БФС? Защото
-
- искам България
- отново да се гордее
- с на??ия национален
- и клубен футбол
-
??скам стадионите отново да са пълни, националният отбор отново да е в топлистата, да се класира за европейско, за световно, клубовете да играят в Лига Европа, в Шампионската лига...
Кой пречи на това развитие?
- Нищо лично, но мисля, че е време за кардинална промяна. 12 години вече ясно и точно се показва, че този модел на управление не е печелив??. Това не е моделът, който трябва да се приложи за БФС и изобщо за българския футбол.
Визира?? модела на управление на Борислав Михайлов, на Йордан Лечков?
- Не визирам никого конкретно. А като цяло ??апката на българския футбол, а това е Българският футболен съюз. Визирам като цяло управлението.
?? каква програма ти би направил лично?
- Много неща и по друг начин. Като тръгнем от ??колите - различна методика. На??ите национални отбори се представят далеч от това, което могат като качества.
На клубно ниво Левски и ЦСКА са в криза за резултати през последните години, имаме един силен отбор Лудогорец...
- Един не е достатъчен.
Как има?? намерение да изпълни?? обявеното току-що? Какъв е планът, с какви хора си обграден?
- В този момент няма да давам жокери с какви хора ще работя. Но ще има сериозни професионалисти, които са подготвени. Правилните хора, с точната насока. Със сигурност

ще има големи промени


Ако приемем, че българският футбол е разделен на лобита, с различни хора с пари, които подкрепят различни клубове, има ли такива сред тях, които стоят зад твоята кандидатура?
- Във футбола е задължително да има хора с пари. Всички, които обичат футбола и искат да се гордеят с футбола, ще застанат зад мен. Няма конкретни личности, няма конкретен отбор или лоби. Предполагам, че ще ме издигнат няколко отбора, няма да е само един.
Смята?? ли, че ще получи?? подкрепата на Гри??а Ганчев, на Венци Стефанов, на Домусчиев?
- Не знам от кого ще получа подкрепа и от кого няма. Всеки един клуб има един глас. Който иска промяна - да ме подкрепи. ?? съм сигурен, че много клубове - дали са аматьори, дали професионалисти, ще ме подкрепят. Затова се показвам.
Би ли привлякъл твои колеги, които публично изказваха мнения срещу това управление? Например Бербатов? Би ли го поканил в своя екип да работите заедно?
- Не само
-
- Бербатов, но и
- Стилиян Петров,
- Краси Балъков...
-
Прекрасни футболисти, които са прославили България в чужбина.
Говорил ли си с тях? Би ли работил с тях?
- Въпрос на разговори, защо не? Всеки един от тях може да допринесе за това европейско развитие, което искам. Аз искам да наложа правилата, които се използват в европейските държави. В последните 4 месеца работих в ??спания и проведох определени срещи там - с местни организации, с испанската федерация... ??скам да приложа това, което правят. ??ма си определени модели и смятам, че тези модели биха паснали перфектно в България. Не трябва да го измисляме, а да го приложим.
Кажи едно основно правило, което спазват там, а тук не се спазва?
- Основното правило е да се спазват правилата. От абсолютно всички отбори. ??ма и други неща, например телевизионни права - има хора, които се оплакват от това, че играят по едно и също време. ??зморени, не могат да се възстановят. ?? така нататък. Аз ще ги променя нещата.
Как ще ги принуди?? да спазват правилата?
- ??ма?? европейски централи, световни...
Ще разчита?? на помощ отвън?
- Те са като директиви, като ??апка. Ние не сме ли част от Европа?! През тези 12 години като чуя: „Сега ще променим еди-какво си”... Ама то е късно да се променя! ??два конгрес и хората започват да обикалят и да раздават топки отпреди 20 години, мрежи отпреди 30 и да пла??ат клубовете - и големите, и малките, с думите: „Сега, като дойде Любо, и всички си заминавате”. Няма такова нещо. Да, има хора, които ще си тръгнат задължително. Който е подготвен и иска да работи за каузата обаче, остава. Това е истината. Смятам още, че за държавата футболът трябва да е един от основните приоритети.
Какви са отно??енията ти със Стоичков? ?? готов ли си да проведе?? конструктивен диалог с него в името на бъдещето на футбола?
- Пита?? ме за ??цо, а аз ще отговоря по-глобално. Аз съм в добри отно??ения с абсолютно всички. Ако някой има предвид, че съм се карал - няма такова нещо. В добри, нормални взаимоотно??ения съм с абсолютно всички. ?? съм готов да седна да говоря с всеки един, нямам никакъв проблем.
Би ли потърсил конкретно ??цо Стоичков?
- Не е невъзможно. Не знам какви ангажименти има в момента. Каза се, че около 15 декември ще има съобщена дата за конгреса. Аз се подготвям, дано да се обяви тогава датата. Ако е по-далечна датата за конгреса, за мен е по-добре, защото ще имам повече време за подготовка.
Честен ли е изборът на президента на футболния съюз? Да не е като политическите избори - много партии влязоха в парламента с купени гласове по циганските махали... Така например на малки клубове да им се казва за кого да гласуват?
- ??ма го това нещо. Надявам се при един сериозен кандидат и нов конкурент за президентското място всички тези клубове
-
- да започнат да
- гласуват по съвест
-
Да потърсим наистина кардинална, основна промяна.
??ма ли клубове-фантоми, които ще гласуват на конгреса?
- ??ма доста такива, но дали ще гласуват, не знам. Те присъстват в регистъра. Не са заличени. Ще се обърне сериозно внимание.
Това са сериозни капани за всеки, който тръгне да се кандидатира...
- Абсолютно.
Чужденец или българин да е селекционер на националния отбор?
- Все ми се струва, че това е тема, която трябва да оставим малко за бъдещето. За съдийството - имаме кадърни хора, които могат да провеждат срещите нормално. Не намирам за нормално обаче един чужденец да е на заплата в българския футболен съюз. Чужденец, който е спуснат. ?? да коментира непрекъснато това било, онова било. А преките отговорници в същото време излизат и казват: „Ами да, извиняваме се, ние сбъркахме”. А когато дойде време за интервю, той ги хвали реферите... Това не е нормално. Няма работа тук. ??маме доста добри бив??и международни български съдии, които да оглавят това звено. Това е важна тема, която ще бъде разработена. ??мам ги рецептите.
Готов ли си да седне?? на дебат с други кандидати? Например с Борислав Михайлов директно в ефир?
- Не е невъзможно. ??нтересна идея, но да не си остана сам в студиото.
Какво друго има?? да казва???
- Ние ще имаме много разговори, това е само първият.
Не казва?? всичко тази вечер....
- Няма да го кажа. Не е случайно. Трябва да настъпи тази промяна за хората, които обичат футбола.
Твоите бив??и съотборници, които управляваха в последните 12 години, само ло??о ли направиха?
- В никакъв случай. Отлични футболисти, познаваме се добре с всички тях, в никакъв случай не са направили само ло??и неща. Но като направим една равносметка, като теглим чертата, е факт, че
-
- този модел на
- управление не
- дава резултатите
-
които искаме и които се очакват.
Повече приятели или врагове има?? в навечерието на тази битка?
- Според мен - много повече приятели. За това ми подсказва подкрепата, която усещам - от всички фенове, клубове, футболни хора...
Колко са силни враговете? Пла??ат ли те?
- Те имат за цел да спечелят този мандат. Аз имам за цел да променим абсолютно всичко, което се случва във футболния съюз. Ако ние се представяме много добре, средствата, които ни се полагат от УЕФА и Ф??ФА, ще бъдат много повече, а и ние си ги заслужаваме. Но такива резултати ще има при едно добро управление.
За какви суми говори???
- Тежки милиони. Тиражира се сега в пресата, че по линия на отбора, който играе в турнирите, са спечелени няколко милиона през март месец. През март! А те не са раздадени още. Защо ги раздаваме сега по Нова година. Защо не ги обявихме април или май - „Клубове, получихме еди си какво от Европа, сега ще го раздаваме”. Да се раздаде сега, когато има нов кандидат, нов претендент... Кога ще ги раздадат? След конгреса?
Ако не спечели???
- Нищо, какво да направим? Оставаме си с тези хора, с това катастрофално управление и си продължаваме нататък.
Би ли те огорчило?
- Разбира се, губи българският футбол. ??миджът, развитието му... Всички тези деца и юно??и...