Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Кирил Домусчиев: Активите ми са вече над 1 милиард евро

Кирил Домусчиев: Активите ми са вече над 1 милиард евро

23-06-2013 Тема спорт

Не искам да бъда отвличан, рекетиран и притесняван

Благодетелят на Лудогорец Кирил Домусчиев даде об??ирно интервю пред Са??о Диков за предаването на Нова тв „Д??КОFF“. В него той говори повече за бизнес и по-малко за футбол.

Г-н Домусчиев, какво нещо е да не си знае?? парите?
- Честно казано, на??ите пари са в активи. Всеки един актив има някаква пазарна стойност, а пазарът постоянно се променя. Така че е трудно да определя?? стойността на активите си. Отделно има?? и пасиви. Всяка една компания има кредити, задължения към доставчици и служители и т.н. Те са текущи и трябва да се погасяват всеки месец. Така че наистина е трудно да се тегли чертата и да каже?? колко си богат. Общо взето, и в тези класации за най-богатите данните са приблизителни и са малко на око.
Преди две-три години се пи??е??е, че активите ви са над 500 милиона евро…
- Сигурно са и повече. Наскоро правих оценка от две водещи банки и смятам, че активите ми вече са над 1 милиард евро. Това е благодарение на бизнеса, който развихме в над 80 държави по света в областта на ветеринарната медицина и други технологии. Ние не само ги изнасяме, но ги и произвеждаме в тези страни. Наскоро купихме още един бизнес и искам да видим как ще го интегрираме в на??ата група.
Как един българин като вас успява да развие фармацевтика в Щатите?
- Не казвам, че е лесно, но не е и чак толкова трудно, стига да има?? знания и умения. Да познава?? бизнеса си и да има?? добър екип там. В Щатите имаме над 250 служители и работници, американци, които са добре подбрани професионалисти. Бизнесът ни в последните три-четири години се развива с много сериозни темпове. Приходите ни растат с поне 30 процента и съответно печалбите в САЩ.
Какво е усещането да знае??, че управлява?? един милиард евро?
- Все пак зад тези активи стоят и не малко задължения. Всеки месец трябва да се плаща на 6-7 хиляди служители. Трябва да платим данъците, осигуровките. Много от тези активи са купувани с кредити, а те трябва да се изплащат и съответно да си поддържаме репутацията пред банките. Достатъчно е един път да стъпи?? накриво и си мъртъв за банковата общност, и въобще бизнесът ти тръгва надолу. Така че зад големите активи стоят и големи пасиви. А усещането е… в началото си казва?? – събрах 20 хиляди лева, събрах 30 хиляди долара, ще купя това, ще препродам онова и в един момент стига?? един милион. Ние свободни пари не държим.
Как стигнахте до първия милион?
- Трудно, защото с брат ми бяхме много малки. Никой ни няма??е доверие. Почнахме от нулата. От търговия, от малко производство. Ние сме си разнасяли ка??оните и стоката и сме ги продавали включително и по сергиите.
Хората обаче ще си кажат, я стига, разнасяли ка??они – ала, бала. Няма как да не си помислят, че някой ви е вкарал в бизнеса и ви е набутал пачките или сте направили някаква далавера…
- Много хора го казват това нещо, но ние сме били много малки, за да може да се стигне до това нещо. Хората могат да си говорят всичко. ??ма си типично българска черта и какви ли не истории се разказват, но при нас всичко е доказуемо.
Защо ходите с бодигардове?
- Не ми се иска да бъда отвличан, да бъда рекетиран и притесняван. Все пак 23 години правим бизнес в тази държава и сме видели много неща. ??мали сме проблеми, но сме оцелели. Така че продължаваме да се грижим за своето оцеляване.
Значи сте имали реални заплахи?
- Нормално е. Който не се е занимавал с бизнес в България, няма как да ги знае тези неща. През годините винаги е имало проблеми. ??мало е много заплахи. Това ме принуждава да си охранявам нас и семействата. За съжаление в такава държава живеем. Мен не ми е жал да харча пари за охрана и сигурност.
Затова ли и стъклата на офиса ви са бронирани, за да няма директно попадение?
- Така бе??е проектирана сградата преди години и го запазихме. ??ма си своите плюсове, защото спира прахоляка. Нямам някакви съществени притеснения. Нямам врагове, нямам задължения към неподходящи хора. Трудно могат да ми вземат бизнеса, защото имам и влиятелни партньори. Хубавото за мен от това, че имаме тези партньори, е, че в момента, където и да отида с тях, всички врати по цял свят са отворени.
Не мога да си представя, че печелите милиони и че не са ви искали ру??вети?
- Ру??вети са ми искали, но не ми се влиза в тази тема. ??наче през всичките 23 години са ми искани ру??вети. Няма смисъл да дълбаем, защото утре ще трябва да ходя да давам обяснения в прокуратурата. В повечето случаи това са неща, които не може?? да докаже??. Но бизнесът, който развивам, не ме обвързва толкова с България и не ми се налага да съм зависим и да давам ру??вети и това най-много ме радва.
??мате ли къща в ??спания?
- Да. Така се случи, че изскочи една изгодна възможност. Мой дистрибутор в ??спания ми отвори очите за нея и си купих тази къща. Сега дъщеря ми живее там и завър??ва образованието си. Колкото и много приятели и партньори да имам, нямам толкова възможност да ходя там.
Надявам се да признаете, в което няма нищо ло??о, че за да станете ??ампион тази година, използвахте испанския опит, и то специално на Барселона?
- Аз съм фен на Барселона и ми харесва техният стил на игра. Харесва ми, че има бързина и техника.
??мам предвид това, което вие много добре знаете. Барселона стана поне два или три пъти ??ампион, плащайки на съперниците на Реал Мадрид в последните кръгове, за да му отнемат точки.
- В ??спания на тези практики им се казва maletin (б.а. – куфарче, превод от испански). Носят куфарчетата и мотивират противника да играе на ръба на възможностите си. Всеки един отбор, ако той изповядва на??ата логика, а ние искаме да има феърплей и никога няма да дадем мач или да легнем, защото ми се обадил този или онзи приятел, или имаме някакъв интерес, трябва да играе за победа, а ние винаги играем по този начин. За съжаление, когато един клуб не е в добро финансово положение, играчите и треньорското ръководство са демотивирани и тогава се стига до тези куфарчета.
Ще признаете ли, че сте мотивирали Славия в последния мач срещу Левски…
- Мотивацията бе??е това, че в крайна сметка пихме по едно кафе с Венци Стефанов, защото с него не си говорехме дълго време.
Да, но неговото кафе ви е струвало около половин милион?
- Предлагам ти след две-три години пак да се видим и да видим докъде е стигнала цифрата. Защото в аналите на българската история тя ще расте с всяка изминала година. Ще се говори, че е била няколко милиона. Но такива практики има, и от Левски също това нещо го практикуват и си го казаха.
Според мен е имало някаква цифра, в което няма нищо ло??о?
- Това са вече фантасмагории. Цифрата ще си расте с годините, както казах. Но вината си е на Левски. Те се биха сами.

Коментари

напиши коментар
  • JNc22b you have got a very wonderful weblog right here! do you all want to earn some invite posts on my little blog?
    me suba @ 21-12-2018 08:01

Напиши коментар