Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Кали Тиам:  В Левски имам всички предпоставки да успея

Кали Тиам: В Левски имам всички предпоставки да успея

14-03-2018 Тема спорт


Един ден ще нося националната фланелка, уверен е сенегалецът

??зраснал в академията на Дакар Рейсинг, Кали Тиам (24 г.) обиколи доста отбори преди да се установи в българския Левски. Дефанзивният халф говори в интервю пред seneplus.com за пъте??ествието си по футболните терени, както и за мечтата си да облече фланелката на националния отбор на Сенегал. Точно преди месец той подписа с тима от „Герена“.

Кали, кое те накара да избере?? трансфер в Левски?
- Подписах на 14 февруари. Мога да кажа, че Левски е най-големият клуб в България. Това бе допълнителна мотивация за мен. Първенството е следено от доста западни отбори, което предоставя ??ансове за трансфер.
Къде започна кариерата си?
- В Дакар Рейсинг. След това се озовах в Новара, ??талия. Бяхме поканени на турнир, който продължи около месец. След края му заминах за Унгария. Подписах с първодивизионния Капо??вар Ракочи. ??грах две години в него, след това се присъединих към МТК Будапеща. След това бях под наем в американския Чикаго Файър. Последва преминаване в турския Газиантепспор, а след това отидох в руския Динамо Москва. След като напуснах този тим, избрах да подпи??а с Левски.
??грал ли си в сенегалското първенство?
- Не, нямах тази възможност, защото твърде рано напуснах страната. ??мах ??анса да подпи??а професионален договор още при първото си напускане на Сенегал. В родината си посещавах футболно училище, треньорът ми се казва??е Раку. Помня, че

по-големият ми брат
ме заведе в него

той ме записа. Участвал съм в Купата на Парламента с Дакар Рейсинг. В нея спечелихме мач срещу Дакар Джараф. Тогава бях още в юно??еска възраст, но ме бяха взели при мъжете.

Как преминава интегрирането ти в Левски?
- Винаги е трудно, когато не само, че сменя?? отборите, но и държавите. Още по-трудно е, когато си млад, както се случва??е с мен. Трябва??е да променя навиците си – просто нямах друг избор. Вече се адаптирам бързо, не е както преди години. Знам, че просто трябва да успея – за това си мисля постоянно. Щастлив съм, че хората в Левски ме искаха. Тук има напрежение, защото отборът е подкрепян от много привърженици. Естествено, имам проблем с езика, защото както се казва – току що кацнах. Все още не разбирам нищо, свиквам с философията на треньора. С течение на времето ще се уча и ще се адаптирам. Сигурен съм.
Как убеди родителите си да ти позволят да преследва?? кариера на футболист?
- В началото не искаха да ставам футболист. Мислеха си, че всичко е просто младежко увлечение и скоро ще приключи. Понякога хората казват, че футболът не е работа. Така е, той е живот.

Майка ми е професор

преподава в университет, а баща ми е религиозен човек (б.р. – Мур??ид Ахмед ??ян Тиам, президент на Националната помирителна комисия за лунния полумесец). Поради тази причина и за мен, и за тях, бе трудно в началото. По-късно разбраха, че се отнасям сериозно към футбола, че искам да се занимавам с него. Тогава започнаха да ме подкрепят. Освен това брат ми – ??брахима Тиам (б.р. – на 36 години, нападател, играл в белгийското първенство), също е футболист, така че родителите ми бяха наясно, че и аз мога да тръгна в тази посока. Заради тях достигнах до това ниво, на което съм в момента – винаги са зад мен и ме подкрепят.

За какво мечтае???
- ??скам да съм от големите играчи в света. Мечтаех, а и все още го правя, да спечеля Шампионската лига и световното първенство. Знам, че всичко започва от клуба, за който играя. Вярвам в себе си, ще направя всичко по силите си, за да постигна целите си. ??мах ??анса да се присъединя към добър клуб. Така, че в момента всичко зависи от това колко здраво работя. Мисля, че предпоставките, за да успея във футбола са налице. Търпелив съм, още съм млад. Ще продължа да се развивам, за да достигна най-високо ниво.
Мечтае?? ли за националния отбор на Сенегал?
- Всеки иска да защитава цветовете на страната си, аз не правя изключение. Мога да кажа, че това е една от най-големите ми мотивации да се развивам – искам да бъда национал. Ще направя каквото е необходимо, за да го постигна. Всяко нещо с времето си, няма да прескачам стъпки, а ще остана фокусиран върху работата си. Ще чакам ??анса си, и когато той дойде, ще го сграбча. Ако попадна в националния отбор няма само да разхождам екипа, а ще го нося така, че

да остана в
историята на
страната ни

Мисля, че един ден ще облека екипа на Сенегал.

Кой момент от кариерата ти се е запечатал в съзнанието?
- Никога няма да забравя деня, в който подписах първия си професионален договор. Бях изключително щастлив, защото чаках този момент толкова дълго – мечтаех за него още като започнах да играя като дете. Този ден за мен е началото.
Какво мисли?? за групата на Сенегал на световното първенство, в която са още Пол??а, Япония и Колумбия?
- Противно на това какво казват хората, мисля, че попаднахме в трудна група. Някои може да я считат за лесна, но според мен не е така. Ако излезем от нея, ще стигнем далеч на световното първенство.
Кой е любимият ти играч?
- Харесвам много Яя Туре. ??дентифицирам се с него, някои ми казват, че имаме сходни стилове. Мечтая да съм като него, дори да го надмина. Любимият ми отбор е Барселона. Моля се на Бог един ден да нося фланелката на този клуб. Ще работя здраво да го постигна.