Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Иво Ангелов: Ценете времето си

Иво Ангелов: Ценете времето си

30-03-2020 Хари ЛАТИФЯН

Иво Ангелов бе определил олимпиадата в Токио през лятото като последното състезание, на което ще участва. Световният и европейски шампион по борба в класическия стил, който бе избран за Спортист №1 на България за 2013-а, обмисляше оттеглянето си от тепиха след края на Игрите, но сега ще трябва да отложи решението си. 35-годишният перничанин говори за "Тема Спорт" относно плановете си, това как прекарва сега времето си по време на пандемията, както и по други теми.

Хари ЛАТИФЯН

Здравей Иво, как си в тази сложна обстановка?
- Добре съм, седим си вкъщи с децата, обръщаме си внимание и чакаме. Надявам се, че тази пандемия ще отмине по-бързо и ще си върнем нормалния ритъм на живот. Правим това, което се иска от нас, за да преодолеем в най-кратки срокове ситуацията.
Как се почувства, когато отложиха окончателно олимпиадата? Знам, че тази година това трябваше да ти е последното състезание в кариерата, за което преследваше и спечелване на квота.
- Надявам се, че отлагането ще е само за една година. Това не е толкова много, но не е и малко. Ще видим как ще се получат нещата. Не мога да се откажа току-така. Аз съм продукт на треньори и всички хора, които ме подкрепят и са го правили през годините. Не мога сам да взема решението. На мен

не ми се иска да го правя

защото преследвам една мечта. Четири години съм тренирал за реализирането й и няма как да се откажа толкова лесно. Сега ще си починем малко, тренирам у дома с подръчни уреди, а после, когато отмине всичко, ще се съберем с треньорския щаб, в лицето на Армен Назарян и Бисер Георгиев и ще преценим как ще процедираме.
Бяхте в Унгария, когато отмениха квалификацията. Как го приехте?
- Ние тренирахме там и чакахме да започне квалификацията. Бяхме вече известно време, оставаше една седмица до турнира. Бяхме много борци на лагер и след като разбрахме, че се отлага, се прибрахме по домовете си, защото знаехме, че ситуацията ще стане по-зле, ще затварят граници и летища и ще ни бъде трудно да се приберем. Но това не касаеше само мен, а всеки един спортист. Всяко зло за добро. Аз връщам лентата назад и най-добрите ми класирания са били, след като съм бил дълго време в почивка. 2009, 2013, 2017 години съм се връщал с медали.
Все нечетни години, каквато е и 2021-а...
- Да, има го и това. За моето тяло

тази почивка е добре дошла

да не тренирам на такива обороти, както досега.
Може ли да се каже в такъв случай, че отлагането на олимпиадата те е облекчило по някакъв начин предвид цялото това напрежение, което се натрупваше от неизвестността?
- Напрежение е силно казано. Каквото е било за мен, това е и за другите спортисти. Това ни е работата - излизаме и се борим. Облекчение не бих казал, защото и сега все още не се знае дали ще се проведе догодина. Може и да е 2022, а може и да няма изобщо олимпиада и да отпадне. Както моят колега от бокса (Кубрат Пулев) каза, продължаваме напред, всяко зло за добро. Човек като изгуби нещо, не знае какво печели и обратното. Още не съм хвърлил бялата кърпа и не съм решил да се откажа. Аз винаги съм бил оптимист и максималист. Винаги съм се стремял към най-добрия възможен резултат и подхода към него.
И конкуренцията обаче ще ти се увеличи, предвид че Едмонд Назарян ще натрупа още опит и самочувствие.
- Това ще бъде още по-добре за мен. Когато има силна вътрешна конкуренция, нещата вървят нагоре. Така ще си помагаме един на друг, което е най-хубавото.
Той самият каза, че се учи от теб...
- Виж, неговият татко, великият Армен Назарян, ми е помагал с каквото може, били сме партньори, сега ми е треньор, но продължаваме да сме приятели. Колелото на живота се върти. Сега аз искам

да предам моя опит на Едмонд Назарян

Виждам, че момчето ме слуша и изпълнява това, което му казвам. Гледа начина ми на режим и тренировки и слуша, което е много важно.
Успяваш ли да тренираш в домашните условия?
- Да, тренирам у дома. Ползвам този удар "българска торба", който е създаден от Иван Раднев, който живее в САЩ, и самият уред е много практичен и удобен за тренировки както навън, така и у дома. Дърпам ластици, въртя колело, имам велоергометър у дома, който дълго време го използвахме за закачалка, но ето, че влезе в употреба.
Човек преоткрива някои неща, когато е у дома, нали така?
- Ние, честно казано, със съпругата ми мислехме да го продаваме, но все не намирахме време. Ето, че сега тренираме на него и се възползвам. Както знаеш, 2016 година влязох в болница с хепатит Б, което според мен е

много по-страшно от коронавирус

Той трудно се предава, но много по-трудно се лекува. Аз обаче съм оптимист и знаех, че ще се излекувам възможно най-бързо, защото вярвах, че ще се справя. Затова хората трябва да вярват, че това ще отмине и ще успеем да си върнем живота.
И да проявят търпение.
- Да, да си стоят у дома, да не се паникьосват, да гледат хубави филми с близките си хора. Да обръщат повече време на децата си, защото аз нямах много време досега. Хората не оценяват тези неща, а времето лети много бързо. Сега, когато си си у дома, осъзнаваш, че изкарването на много пари не е най-важното. Да, всеки има нужда от пари, но не трябва да е на всяка цена. Детето никога няма да е като днес - утре вече се е променило, и трябва да се радваме на всеки един миг с тях. Вчера никога няма да се върне. Трябва да обръщаме повече внимание и сега да ценим това време с близките си.