Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Емил Димитров: ЦСКА разчиства ненужните

Емил Димитров: ЦСКА разчиства ненужните

16-05-2020 Виктор ГЕЦОВ

Бившият акционер в ЦСКА и популярен привърженик Емил Димитров даде интервю за „Тема Спорт”, в което коментира редица въпроси, свързани с армейците. Той говори по спортно-технически и организационни теми, не пропусна и ситуацията в Левски.

Г-н Димитров, как се справяте в настоящата ситуация покрай вируса?
- Това грипче не можа да ме уплаши.
А ще уплаши ли вирусът българския футбол и по-конкретно ЦСКА?
- В ЦСКА започва да ми харесва изчистването на куците коне сред играчите. Това, което долу-горе чувам, че ще остане в отбора, ми се струва що-годе добре. Крайно време беше тази криза да повлияе на българския футбол и то ще е в положителна посока. Като няма пари, ще се пускат собствените юноши. Да, ще има криза в продължение на две-три години, но пък след това ще започнат да излизат играчи. Това ще е положително за националния отбор. Ще има плюсове в крайна сметка.
Очаквате ли ЦСКА да промени селекционната си политика?
- Аз адмирирам това нещо да се изчистят ненужните чужденци с високи заплати. Задръж двама-трима качствени, а оттам пускай български футболисти и свои юноши.
Като че ли сега е удобен момент за по-сериозно обновяване на състава?
- Нормално е

в ЦСКА да
има повече
българи

Ако са млади и перспективни, е още по-хубаво. Като спестиш 5-6 големи заплати на чужденци, тези средства ще можеш да ги пренасочиш към инвестиция в покупката на млад състезател от друг клуб.
От какви попълнения се нуждае ЦСКА?
- Това не е моя тема. Има си спортно-техническо ръководство, треньори, нека не се правя на голям специалист по този въпрос.
Какво може да постигне отборът до края на този сезон?
- Спокойно може да спечели купата, което е реално постижимо. Оттам е важна подготовката за евротурнирите. Ако може, там да направим повече.
Какво означава повече?
- Докъдето можем. Разбира се, в такъв момент няма как да сме максималисти. Искам пак да бием Ливърпул и Аякс, ама няма как да стане. Не е реално. Но като за актуалните ни стандарти поне да се представим достойно.
Има ли Милош Крушчич дългосрочно бъдеще като треньор на ЦСКА?
- Аз съм си казал мнението, че според мен

той не става
за ЦСКА
Не го решавам аз, но това ми е мнението. Няма да се справи дългосрочно.
Очаква се Стамен Белчев да се завърне на „Армията”...
- Не съм в кухнята и не мога да коментирам такъв вариант.
Какъв тогава трябва да е профилът на треньора на ЦСКА?
- Може би клубът се нуждае от спокоен човек с повече опит. Да е търпелив към младите играчи. Някой от типа на Паро Никодимов, от такъв се нуждае ЦСКА.
А българин или чужденец?
- Чужденците трудно се оправят в нашата ситуация. А и за да доведеш голямо име, трябва да изсипеш купища пари за него, после и купища пари за скъпи футболисти. Влизаме в наклонена спирала, от която няма измъкване, а и просто няма смисъл. Пък и се е видяло, че по-сериозни имена не са се справяли. Не че Катуци и Симони са някакви феноменални специалисти де. За мен големите треньори са от Капело нагоре. Но е ясно, че такъв няма как да дойде в България току-така.
Как очаквате да се развият процесите около стадиона? Допускате ли, че може да има подводни камъни в предстоящите процедури?
- Отдавна съм си казал мнението за българското чиновничество. Допускам, че може да се направи максималното, за да се саботира процесът. Докато най-главният управляващ не тупне по масата, не ми се вярва да има раздвижване. Не съм в кухнята на клуба, но, като познавам манталитета на нашето чиновничество, мога да предположа какво ще се случи…
Стадионът ли трябва да е приоритет номер едно пред клуба?
- Разбира се, стадионът е по-важен от резултатите. Къщата се строи от основите, а не от керемидите и комина. Имаш стадион, имаш база, имаш школа и всичко е тип-топ. Аз съм човек, който може да чака и десет години за резултати, ако съм жив дотогава. Десет години калъфки като Левски, но после ще имаме играчи, отбор, ще е подредено, със стабилни финанси и ще вървим напред. Но, за добро или лошо, в ЦСКА и Левски публиката никога не те чака.
Лошото е, че в последно време посещаемостта на „Армията” спадна...
- Не би трябвало да е така. След като искаш любимият ти отбор да върви добре, би следвало да отидеш и да го подкрепиш,

да си внесеш
лептата под
формата
на билет

Ето сега при опасност левскарите се мобилизираха, което е похвално. Не че са сътворили чудеса, но в продължение на един месец, честно казано, беше приятно да ги гледаш какво направиха. Редно е и ние да бъдем малко повече зад гърба на клуба.
Как гледате на процесите около Левски? Виждате ли начин клубът да продължи да съществува под тази форма?
- О, старите хора са го казали - за умрелия или добро или нищо. Това в кръга на майтапа. Но нали помнят, като им казах да си запазят сандъка, дето го носеха по улиците... И все пак, да бъдем сериозни. Не се радвам на този процес. Ясно е, че не обичам този отбор, но за да има силен български футбол, двата клуба с ЦСКА трябва да са живи. Но ще намерят начин да ги оправят Левски, това е ясно.
Виждате ли Тити Папазов като възможен спасител на сините?
- Е, ама нали казахме, че сме дотук с майтапите (смее се). То това с Тити даже е повече от майтап. Стига, нека да говорим сериозно…
Като че ли ситуацията на „Герена” много напомня на тази в ЦСКА, особено в периода 2013-2015-а?
- Ние

нашата
Голгота

си я преминахме. Сините вече да се оправят и да му мислят.
Продължавате ли да помагате на Чавдар Етрополе?
- В момента общината основно се занимава с клуба, аз само помагам с каквото мога. Не съм толкова активен. Аз съм пенсионер човек. Почивам си с лов и риболов.
Как гледате на възможността ФК ЦСКА 1948 да влезе в елита?
- Числото да се оправя. Какво общо имаме ние с това число, че да се занимаваме с него? Поредното смешно чудовище на Франкенщайн. И като влязат, какво ще стане? Ще дойдат на „Армията” с 13 човека и ще отнесат 13:0. Какво от това? Те са създадени да предизвикват напрежение, но проектът им излезе неуспешен. Каква публика имат, след като ходят 13 роднини и 18 футболисти на мачовете им.
Кой трябва да поеме управлението на БФС?
- Там изобщо не се интересувам, защото е пълен батак. Кой пие, кой плаща и кой поръчва музиката, не е ясно. Ама пълен батак! Не знам дали има оправия.
Призив за финал?
- Нека всички да се опитаме да сме малко по-позитивни, че тази ситуация може пък да доведе до положителен ефект за българския футбол и за вдигане на нивото му след време.