Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Домусчиев:  Твърдо ще подкрепя Борислав Михайлов

Домусчиев: Твърдо ще подкрепя Борислав Михайлов

13-10-2017 Тема спорт

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев гостува в специалното издание на Sportal Studio Live.


Г-н Домусчиев, неучастието в Шампионската лига влияе ли на бюджета на клуба?
- Не. За тази година нямаме никакви проблеми да вържем бюджета, без да се налагат някакви средства от собствениците на клуба. ??звър??ихме добри продажби, направихме две сделки, които ни донесоха над 11 милиона евро.
??ма ли задължително поставена цел пред Димитър Димитров? Задължително ли е догодина участие в Шампионската лига?
- Пред Димитър Димитров стоят същите цели, каквито е имало и пред Георги Дерменджиев - убедително спечелване на ??ампионската титла, по възможност и Купата на България, и задължително влизане в групите на Шампионска лига. От представянето на отбора и постигането на целите зависи на??ето мнение и реакции спрямо треньора. Лудогорец не може да има други цели.
Каква е целта за Лига Европа?
- ??ма поставена цел - излизане от групите.
Ще се разре??и ли ситуацията с Мисиджан?
- Надявам се, че ще се разре??и. Водим разговори за нов договор, ще стане ясно през следващата седмица. Той има желание да остане, но имаме разминаване по финансовите параметри.
Каква селекция можем да очакваме през зимата от Лудогорец?
- Не много голяма. Димитър Димитров естествено има изисквания. Той има виждания - иска някъде да подобри и добави. Ще се опитаме да удовлетворим неговите искания, но не става дума за някакво голямо количество - може би

един или
двама играчи

но с необходимите качества. През зимата знаете, че трудно се правят трансфери, защото добрите футболисти си имат отбори, а тимовете своите цели - кой да стане ??ампион, кой да не изпадне. Ще видим какво ще направим.
Радват ли ви, или ви притесняват по-сериозните проекти на ЦСКА и Левски, всички изразяват по-сериозни амбиции?
- За нас конкуренцията е много важна и може само да ни мотивира.
Съобразяват ли се всички с ва??ите желания, с тези на Лудогорец като клуб? Нещо, което напоследък чуваме доста от ръководителите на доста отбори. Венцеслав Стефанов дори в последните си интервюта ви нарече „Краля Слънце, с когото всички се съобразяват“…
- Този човек няма как да го коментирам, не ми е нивото да го правя. Той е просто... Смятам, ч, общо взето, разсмива медиите и хората. От него сериозно нещо не може?? да чуе?? и да научи??. Така че няма как да го коментирам. Типичното за българския футбол е, че всеки президент и треньор намира някъде другаде оправдание, а не в себе си. Винаги му е виновен футболният съюз, виновни са му съдиите, слънцето, тревата, но никога гре??ката не е негова. В ??спания Барселона и Реал Мадрид също ги обвиняват в какви ли не прегре??ения, но в крайна сметка са си Барселона и Реал. Ние в България сме Лудогорец. Нормално е специално на някои клубове и ръководители да не им харесва това, че побеждаваме и се развиваме. Завистта е типична за Балканите. Нищо не ме изненадва и учудва. ??ма много пристрастни медии, които по един или друг начин са свързани с даден клуб, президент, лобита и кръгове. ?? е нормално да се изсипва каква ли не помия върху нас. В крайна сметка животът продължава. Ние играем, представяме се достойно в Европа. Малко български клубове са го правили това през последните 20 години.

Кучетата си лаят,
керванът си върви

Споменахте и съдиите - защо тази тема пак стана толкова актуална?
- Виждате, че има порочна практика - мине, не мине една година, и се искат оставки. Не знам дали някой председател на Съдийската комисия е изкарал повече от 2 години. ?? всичко започва от начало. Това също вреди, защото трябва да има някаква приемственост, развитие. Защото и самите съдии не се изграждат в рамките на половин или една година. Тази порочна практика ще продължава, защото всички намират вината някъде другаде, а не се помага нито на ??колите и децата, нито на съдийството. Ние също сме били ощетявани. За мене в 90 и колко процента сме били ощетявани - от неопитност на съдиите, от страх да не би да пропуснат някоя засада. Някой път пък е имало гре??ки и в на??а полза, както е нормално във футбола. Но в крайна сметка напрежението, което се създаде напоследък, е, тъй като и амбициите на отборите са доста големи - кой да не изпадне, който да се конкурира с Лудогорец и да стане ??ампион. ?? всичките ръководители натискат съдиите, прехвърлят топката и вината върху тях. Така това напрежение ескалира и съответно то води до гре??ки и неадекватни реакции на съдиите. Аз лично нищо не мога да направя. Просто седя и гледам отстрани.
По правилата ли се играе, или тези задкулисни игри, на които бяхме свикнали в миналото, все още съществуват?
- Смятам, че ние като клуб със сигурност не влияем на съдиите. В крайна сметка - ако се направи статистика - има доста гре??ки, които са в на?? ущърб, но и такива в на??а полза. Но от определени медии, а и бол??инството от привържениците са от Левски, ЦСКА, пловдивските клубове... Нормално е да има недоволство и да се подчертават гре??ките, когато те са в на??а полза, а не в на?? ущърб. Вече претръпнахме и си мълчим - рядко излизаме с декларации и становища. Наскоро мисля, че има??е някакъв мач, след който Лудогорец е пуснал контестация. Това се случва много рядко, защото просто е безсмислено.
Вярвате ли, че скоро ще дойде моментът, в който ще говорим само за футбол?
- Не вярвам. Докато има хора като Венци Стефанов и тем подобни във футбола, винаги темата за съдиите ще бъде актуална и напрежението върху тях ще бъде голямо. Не го казвам за първи път. Ако се погледне как свирят в Англия и ??спания, ще видите, че на??ите съдии не са по-ло??и. Дори и тези, които не са международни.
Различно ли е усещането, когато отборът играе в Разград?
- Като се завър??и стадионът, атмосферата ще бъде уникална. ?? в момента с новите сектори е на доста добро ниво. Виждам, че и
публиката
започва да
израства

- става все по-??умна, по-организирана. Това помага на отбора, тъй като хората в Разград и околността са спокойни и нормални. Нямаме някакви фракции, ултраси. Но виждам, че публиката израства и това се видя с Хофенхайм. Сега предстои да бъде изграден и сектор Г. Ще остане за догодина да започнем и сектор А. Ще има зала за кетъринг, музей - посъбрахме доста неща, които можем да сложим в него. Надявам се до пролетния полусезон да сме готови със сектор Г, а до лятото на 2019 година и със сектор А.

Защо определени хора ви спрягат за спонсор на ЦСКА 1948?
- Две са причините. Аз, от една страна, симпатизирам на този отбор. Това са хора като мен, които са цесекари, които не могат да приемат измамата, която се направи с Литекс, Етрополе и така нататък, и изведнъж стана ЦСКА. А нямат пари даже да си платят марката, която ужким спечелиха на търг. Аз симпатизирам на тези ентусиасти, които тръгнаха по най-законовия и най-правилния път - от Окръжната група, с момчета като Вальо ??лиев, които са израснали в ЦСКА и са били ключови играчи на ЦСКА. В крайна сметка стъпка по стъпка те си вървят към завръщане в А група и

не може да не им
симпатизирам

От друга страна - със сигурност не ги подкрепям финансово. Защото, ако аз ги подкрепям финансово, то бързо ще се разбере - и по бюджета им, и по имената на спонсорите, и по възможностите им. Но е нормално - във футбола ни има стра??но много клюки, сплетни. ??нтелектуалното равнище е доста ниско и е нормално да започнат да се споменават имена и набъркват хора. Факт е, че не припознавам по никакъв начин Литекс Етрополе да е наследник на ЦСКА. Това може би е другата причина по някакъв начин да ме спрягат.
Предстои конгрес на БФС и избори за президент. Кого ще подкрепите през февруари? Как ви изглеждат евентуални кандидатури на Наско Сираков, на Любослав Пенев?
- Аз твърдо ще подкрепя Борислав Михайлов, ако той се кандидатира, тъй като нямам представа какви са му намеренията. Надявам се при следващия ??зпълком да имаме възможност да коментираме. Другите две имена за мен просто са абсурдни. Тъй като това са хора, които... Ако можете да ми кажете в последните 7-8 години какви мениджърски функции са имали, с какво са се занимавали и какъв бизнес са създали или направили? Това просто е абсурдно. Просто кандидатираме някой... ??звинявайте, председателят на футболния съюз трябва първо да е авторитет във футбола. Но, от друга страна, трябва да има мениджърски умения, визия, концепция. Трябва да е създал нещо в живота си, да е построил. Вижте Борислав Михайлов какво направи - тази база е изцяло негова заслуга. Той осигури първо земята, след това финансирането, което е над 15 милиона от страна на УЕФА. Факт е, че той е признат в УЕФА, тъй като там го преизбират. Там го ценят, а там прости хора няма. В УЕФА боравят с милиарди, което значи, че той има капацитет, и за да е сред управителите, не е случайно. Ние не може хей така да зачеркнем Борислав Михайлов, тъй като ЦСКА или Левски не е ??ампион, или някой нещо не е доволен.
Всъщност издигането на определени имена може ли да е заради това, че се очаква те да бъдат в полза на определени футболни клубове?
- Естествено. Кой стои зад тези кандидатури? Стои кръгът „Царско село“, стоят определени президенти на клубове. На всички им е ясно това нещо, не сме паднали от Марс. Аз съм съгласен - нека има кандидатури. Но да са такива, които имат качества.