Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Даниел Боримиров: Дано сега вече всеки да инвестира в базите

Даниел Боримиров: Дано сега вече всеки да инвестира в базите

12-04-2020 Желю СТАНКОВ

Бившият капитан, спортен директор, акционер и директор на школата на Левски Даниел Боримиров даде дълго интервю пред „Тема Спорт“. Парадоксалното е, че в него не го попитахме нищо за сините. Вместо това говорихме по теми, свързани с пандемията от коронавирус и бизнеса – не само у нас, но и в Германия, където премина голяма част от професионалната му кариера (в периода 1995-2004 г. играе в Мюнхен 1860).


Г-н Боримиров, наскоро навършихте 50 години и сте постоянно във футбола, сега изведнъж цялата система спря. Как ви се отрази това психически?
- Не само на мен се отразява, а и на милиони хора по целия свят. За всеки, който обича играта, а и тези, които са се занимавали с нея отблизо, това е нещо ново, с което се наложи да свикнем. Много неприятна е ситуацията, но пък трябва да си дадем сметка, че пред нас има изпитание, което трябва да преодолеем.
Как пандемията променя обществото според вас?
- Не знам как ще се отрази всичко това, но се надявам да се променим към по-добро. Защото в днешно време хората станаха

много злобни,
завистливи, алчни

Може би бе необходимо да се случи нещо, което да ни принуди да останем сами със себе си и да преосмислим нещата. Всеки да си направи равносметка за себе си, да помисли защо се случват тези неща.
Във футбола все пак започна тези дни да се вижда леко размърдване, особено в Германия и Австрия. Как повлиява това на феновете?
- Това е глътка надежда за всички. Нямам търпение футболът, а и като цяло спортът да се завърне. Тепърва ще разберем дали е правилно това, което се прави в Германия и Австрия, където започнаха тренировки по групи. Последиците ще можем да ги видим може би след две седмици. Имам доста приятели в Германия, с които разговарях – те си стоят вкъщи. Имат желязна дисциплина. Там се знае, че наложените правила трябва да се спазват, а не да се заобикалят.
Освен приятели имате и инвестиции в Германия…
- Така е.
Каква е бизнес обстановката, не само футболната?
- Като цяло доста предприятия са спрели производствата си. Всеки се надява този вирус да отмине колкото се може по-бързо, за да може щетите за цялата икономика да са в по-малък размер. Имам приятели, с които постоянно поддържаме връзка, и горе-долу съм наясно с нещата. Но почти всички правила, които са в България, да не кажа „едно към едно“, са и в Германия.
От 13 март насам – датата, на която бе въведено извънредното положение, по колко разговора на ден водите на тема „Футбол“?
- За жалост – много малко. Просто защото се налагат разговори на съвсем друга тема. В момента съм концентриран върху други неща.
Десетина години изкарахте в Германия – това голямо ли отношение дава върху самодисциплината ви – на вас и семейството ви?
- Човек сам решава дали да бъде дисциплиниран. На мен престоят ми в Германия точно с това ми помогна – видях какво носи дисциплината. Там, където я има, има и успехи. Така че съм взел само положителните неща от пребиваването ми там и те до ден днешен ми помагат в живота. Надявам се колкото се може

повече хора да
проумеят това

След това и за нас като нация ще бъде по-добре.
Изолацията как ви действа социално – известен сте като много динамичен човек, фигурата ви продължава да бъде като на професионален футболист?
- Негативно. Защото бившите спортисти сме свикнали да изразходваме енергията си на съвсем друго място и по различен начин. Тъй като сега сме принудени да си стоим вкъщи, не можем да се изразходим. Това ни кара да се чувстваме малко дискомфортно. Но пък всяко зло за добро – сега можем да обърнем внимание на други неща. Трябва да изчакаме да отмине пандемията и тогава ще наваксаме.
Знае се, че никога не сте правили компромиси с хранителния си режим, сега как се справяте, след като не можете да изразходвате енергия?
- Хранителният режим е друг. Калориите, които поемам сега, са по-малко, нивото вече е различно. Нямам проблем с това нещо.
А спазват ли точно това нещо българските футболисти – след като не могат да се натоварят максимално, да променят начина си на хранене?
- Би трябвало. Затова се раздават индивидуални програми – всеки трябва да поддържа някакъв ритъм. Този, който иска да върви нагоре, трябва да има самодисциплина и да спазва дадените му указания. Защото евентуално при рестарт на първенството да може да отговори на очакванията – да има основа, върху която да стъпи.
Ако след края на извънредното положение направите подготовка за 2 седмици с някой отбор, ще можете ли да изкарате едно полувреме в елита?
- Ще хиперболизирам, но наистина, ако се хвана да тренирам един месец, със сигурност ще придобия някаква основа. Но, от друга страна, съм вече човек на 50 години и организмът ми е друг – няма как да се сравнявам с 20-годишните. Три десетилетия е голяма разлика и не трябва да се заблуждаваме. Да – за малки вратички и мачове с ветерани – няма проблем. Но не бива да забравяме, че възрастта оказва влияние.
Очаквате ли да има сериозно свиване на заплати и трансфери във футбола след тази пандемия?
- Със сигурност. Доста бюджети ще бъдат намалени. Загубите от пандемията ще бъдат много големи. Всеки клуб ще трябва да планира друг бюджет и да сметне какво може да си позволи оттук нататък.
Ще успеят ли да намерят верен път родните тимове?
- Това според мен е добре дошло за тях, за да вземат да обръщат повече внимание на българите. Крайно време е да се спре с „инвестицията“ в чужди футболисти. А да започнем да инвестираме в бази, в обучение на треньорите в школите. За да може децата, идващи отдолу, да ги изградим както трябва. И крачката между юношеския и мъжкия футбол, която сега е много голяма, да я минимализираме и направим лесна за преминаване. Необходимо е

да поставим начало

да се доверяваме на българското. И така в бъдеще няма да се чудим какво става с националния отбор. Необходимо е да започнем да го правим.
Пред германския „Кикер“ казахте, че се занимавате с изграждането на терени…
- Нека първо да се случат нещата. Когато са напълно готови, всеки ще разбере за какво става въпрос. Има време, сега не искам да говоря по този въпрос.
Вероятно ще е по германски модел?
- Така е, предстои да разберете и видите.
Звучи обещаващо от вашите уста, защото сте човек, който не прави компромиси с тези неща…
- Точно така.
Защо у нас винаги се подценяват базата и инвестициите в нея?
- Не са толкова подценявани, колкото никой не е пожелал да инвестира в нея. Всеки гледа да взима играчи. Инвестициите в базата трябва да са сериозни, а на никого явно не му се дават такива пари – това е в основата на всичко.
Това сигурно е първото ви интервю, в което не ви питат нищо за Левски, така ли е?
- Да, така е.