Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Георги Илиев: Омерзен съм, но няма да се откажа точно сега

Георги Илиев: Омерзен съм, но няма да се откажа точно сега

12-06-2019 Тема спорт

Само кръгъл глупак може да повярва, че съм продал Черно море

Бившият капитан на Черно море Георги Илиев се свърза по свое желание с Дарик радио, за да каже истината за скандала, в който беше замесен в края на миналия сезон. Илиев, заедно с още 5 играчи на тима - вратарите Китанов и Дюлгеров, защитниците Генев и Димов и халфа Петър Витанов, бяха изпратени на детектор на лъжата. Илиев разказа подробно какво се е случило. Той даде интервюто часове, след като игра за националния отбор при загубата с 2:3 от Косово.

Жоро, къде те заварваме 15 часа след злополучния мач с Косово?
- Поредният тежък момент в края на сезона. Очаквах да е по-леко, отколкото събитията, които ми се случиха в края на миналия шампионат, но явно така е писано. Имах хубава футболна година в личен план, но завърших по доста неприятен начин.
Повече от две седмици след раздялата си с Черно море, как се чувстваш сега?
- Минаха 20 дни, откакто се случиха тези събития. Сигурно няма и час, в който да не съм мислил за това, което стана. Не ми става по-леко с времето.
Ти си извоюва статута на легенда на Черно море. И изведнъж дойде 24 май, когато футболната общественост разбра, че повече няма да си част от отбора. Като причина бе изтъкнат някакъв полиграф. Кажи какво, по дяволите, се случи в крайна сметка?
- Казвате 24 май, но всичко започна повече от десет дни по-рано. Старши треньорът на Черно море каза, че е имало детектор, така че няма да го крия. След мача с Левски (1:5 на 12 май) шефовете на отбора ни питаха дали да се явим на детектор, което е доброволно. Аз, като капитан на отбора, заявих, че ние сме момчета, които няма какво да крием и ще се явим. Впоследствие, 10 дни по-късно,

два дни преди
мача с Лудогорец

ни извикаха шестимата човека. Показаха ни бял лист с един въпрос, на който пише, че сме излъгали. Аз, да ви кажа честно, имаше период от 10-15 секунди, в които помислих, че ни правят скрита камера. Не мислех, че може да се случи нещо такова. Впоследствие осъзнах, че те са сериозни и наистина го мислят. Поисках от тях да представят някакви доказателства - защо, как, къде, какво. Те не поискаха да го направят. Разбрахме се да не подновяваме договора ми, който така или иначе изтичаше след 10 дни. Липса на доверие може би - не мога да си спомня какви точно бяха думите. Това беше причината да не подновим договора. Не знам дали има някой трезвомислещ човек, който е стъпвал на този стадион и може наистина да вярва в тези неща. Аз не мога да го повярвам. Трябва да си кръгъл глупак, за да повярваш, че точно аз след всички тези години на този стадион и всичко, което съм дал и взел от клуба, след всички изпитани емоции... Така да ми го лепнат това петно отгоре... Просто не знам. За тези 20 дни търся точната дума да опиша начина, по който се чувствах, и не мога да я намеря. Чувствам се дълбоко унизен и омерзен от всичко, което се случи.

Никой не даде
разумно обяснение
на всички тези клюки

които се хвърлиха в медийното пространство. А се изговориха толкова много глупости! Болно ми е за феновете, които повярваха на тези неща. Не знам какъв човек трябва да си, за да повярваш, че тези 6 човека, и аз най-вече, защото говоря в лично качество, мога да продам този отбор. Не знам как може да ме смятат за такъв долен и безскрупулен тип. Явно обаче има хора, за които някои ценности, които човек е длъжен да носи в себе си, не означават нищо. И просто така могат да се променят човешки съдби. Болно ми е и че феновете се разединиха - едните застанаха зад нас, другите зад тези лъжи и повярваха в тях. Оставиха се да бъдат манипулирани или платени - и аз не знам какви. Всеки решава какви ценности и характер да си изгражда. Винаги съм бил мъжкар и съм вярвал в тези ценности. Макар че това са малко забравени думи - чест, морал, достойнство.
Каза, че са ви показали някакъв бял лист. Вие видяхте ли резултатите от този детектор, чисто документирани официално? Какво означава този бял лист?
- Аз видях бял лист, в който имаше един въпрос с един отговор. Моят отговор е "Не", а отсреща - "Лъжа". Но

нямаше нито подпис, нито печат!

Лично аз предложих да направим втори детектор, защото ми се стори зверски нелогично 6 човека да лъжем. Те не поискаха, но ние сами си го организирахме втория и той показа, че сме отговорили абсолютно искрено. Но водещото не бива да е първият или вторият полиграф. Водещото е, че трябва да се изкарат някакви доказателства. Нали уж са имали такива срещу нас?! Ако са имали, де.
Добре, ти каза, че полиграфът е направен след мача с Левски. Вие, играчите, обаче сте уведомени за резултатите десет дни по-късно и два дни преди двубоя с Лудогорец. Защо? Или може би се изисква повече време за обработка на резултатите?
- Не се изисква повече време. Детектора го направихме точно след мача с Левски, а резултатите излязоха 10 дни след това. Резултатите от втория детектор пък излязоха същата вечер в деня, когато ги направихме. А ден по-късно бяха готови и документите с подпис и печат. Те на полиграфа ти задават 30 въпроса, от които само 5 са съществени. Другите са "как се казваш", "днес петък ли е" и така нататък. Важните въпроси бяха свързани конкретно с мача с ЦСКА (1:3 на 4 май). И на нашия втори полиграф са описани 4-те важни въпроса, които са водещите. На тях сме отговорили напълно искрено.
Продължаваш ли да играеш оттук насетне?
- Бях раздвоен преди края на сезона, чаках да видя какво ще е становището на треньора и ръководството. Аз желая да се чувствам искан и да виждам, че хората разчитат и държат на мен. Ако ръководството ми беше казало: "Искаме да подмладяваме, вече си на сериозна възраст", за мен нямаше проблем. Щях да окача бутоните на пирона. Но в този случай

няма шанс
да приключа
кариерата си
по този начин

Дори и 6 месеца още да играя, но няма да сложа край. Няма да клекна пред такива долни лъжи и клевети.
Накъде гледаш сега?
- Получих обаждания от 4 отбора, за което благодаря, че в този тежък момент вярват в мен. Ще помисля и ще взема решение.
А виждаш ли се един ден на "Тича" като треньор? И как смяташ, че ще бъдеш приет?
- Тази връзка между мен и клуба е отрязана и не знам какво може да се случи за да стане това, което го казвате. И треньорски курсове карам, в края на кариерата си съм, а ме извикаха и в националния отбор. И този сезон вкарах 10 гола, а съм полузащитник на 37. Аз се чувствам удовлетворен. Но да се случи всичко това накрая, беше отвратително. А като си спомня, че миналата година имаше моменти, в които събирахме пари за школата да се направят някакви ремонти в Аспарухово. Не знам вече в колко още благотворителни акции участвахме. И в един момент хората ме изкарват, че аз съм продажник! Това е жалко, нелепо и отвратително. Едва ли има нормален човек, който да мисли и да вярва в тези неща.