Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Георги ??ванов:  Няма ??анс пак да се върна в Левски

Георги ??ванов: Няма ??анс пак да се върна в Левски

07-12-2017 Тема спорт

Когато започне?? да изпитва?? неудоволствие от футбола, трябва да си почине??


Бив??ият стар??и треньор и спортен директор на Левски Георги ??ванов даде об??ирно интервю пред Канал 3, в което говори за моментното състояние на сините, работата на Делио Роси и рокадите, които настъпиха в клуба. Гонзо взе отно??ение и за раздялата на Левски с Люпко Петрович и дали би седнал за разговор с Димитър Димитров-Херо, който се размина със завръщане на „Герена“ именно заради Георги ??ванов.
Г-н ??ванов, колко и какви оферти получихте през тези два месеца, откакто напуснахте Черно море?
- Не мога да коментирам. Казах го и когато си тръгнах, че имах нужда от почивка. Един човек, за да може да работи максимално добре, трябва да си е отпочинал. В последните четири години се занимавах с изграждане на отбори, освобождаване на футболисти и какви ли не неща. В крайна сметка започва?? да изпитва?? неудоволствие от футбола. Като се има предвид, че си затрупан само с негативни емоции.
Отказвали ли сте оферти от Локомотив Пловдив и Дунав?
- След като нещо не е станало, няма смисъл да се обсъжда. Аз не съм човек, на когото всеки, ако му звънне и ще отиде да работи там. Първо трябва да има основа и бъдеще на тези отбори. Какви са амбициите на президента на клуба и т.н.
Какви са ва??ите планове? Кога да очакваме ва??ето завръщане?
- Както е казано, „Кажи си плановете, за да ти се смее и Господ“. На??ата работа е такава, че трябва да има?? предложения. След Нова година ще очаквам, а ако няма, ще продължа да се занимавам със семейството ми и приятелите. Нямам нужда да работя на всяка цена, а само ако видя сериозен проект. Това са причините един човек с амбиции да започне работа.
Къде се чувствате по-полезен като спортен директор или треньор?
- Директорът е човек, който зависи от много хора - отбор, треньор. Когато си наставник, по-лесно си заминава?? на базата на резултатите, но пък в същото време може?? да контролира?? ситуацията. В Черно море бях на подобна база. Докато в Левски е по-голяма структурата. Примерно на мен ми се предлагат футболисти, после на мениджъри, скаути, а след това отиват и при треньора. На директора е последната дума. Във Варна аз съм избирал и селектирал играчите. Смятам, че в един сериозен клуб треньорът трябва да е водещият. По такъв начин работехме и в Левски. Говореха, че аз съм взимал играчите. Как си го представяте аз да доведа футболист и да кажа на треньора „Тренирай го!“. Няма как да стане.
Получавал ли си обаждания от „Герена“, за завръщане в клуба?
- Не. Няма ??анс, защото аз няма да отида да работя там. Левски, Черно море и Локо Пловдив ще останат част от моето минало. Във всички отбори, в които съм работил, съм оставил коректни отно??ения. С всеки един мога да седна и спокойно да се гледаме в очите.
Как приема?? закриването на поста „спортен директор“ в Левски? Бе??е ли направено това, за да бъде освободен по-лесно Даниел Боримиров?
- Длъжността, която в момента изпълнява Асен Букарев, е фактически сменянето на името на поста спортен директор. Дали си координатор или директор, то е едно и също. Реално един човек определя колко да му бъде авторитетът. Много е важно ти как се представя?? пред хората и те как те приемат. Мога да кажа, че двете години, когато бях спортен директор се водех по договор помощник-треньор, за да мога да карам курсовете за про-лиценз.
Очаква?? ли Даниел Боримиров да остане начело на ДЮШ?
- Когато се върнах като спортен директор, поканих Боримиров за ??еф на ??колата, защото той се справя??е много добре. Смятам, че е човек, който е отдаден и обича децата. Ще бъде много полезен за Левски. Единствено трябва да си превъзмогне достойнството, да си потисне егото, защото малко хора ще го приемат това. Но това си е негов избор и ре??ение.
Допуска?? ли, че назначението на Николай Митов от страна на Боримиров може да е разколебало Спас Русев към пълното му доверие към него? Гре??ка ли бе привличането на треньора?
- Никога не знае?? дали си сгре??ил, преди да стане гре??ката. Виждаме, че и сега при Делио Роси отборът изпитва проблеми в играта си. Всеки, който наблюдава Левски, не е доволен. За всяко нещо трябва време и съм убеден, че с визитката и опита, който има италианският специалист, отборът ще изглежда по различен начин след Нова година.
Готов ли е Асен Букарев за горещата позиция, която получи? Защо собственикът се спря именно на него?
- Букарев бе помощник-треньор на Роси и най-малкото знае неговите виждания и начина, по който играчите да изглеждат на терена. Той е бил най-близкият човек, откакто дойде новият треньор. Всеки един наставник иска да има доверие към директора. Букарев е интелигентен човек. Бил е треньор в Славия, а след това скаут и помощник. ??звървял е всички стъпки. Надявам се да има успех. Да си директор е много важно да има?? финансовите възможности да привлече?? желаните от теб футболисти, а не да прави?? компромиси, защото те са най-близкият път до провала.

Какво промени намеренията на Спас Русев към Левски?
- ??скам да уточня, че Спас Русев не го познавам и никога не съм си говорил с него. Това, което показва през последните ??ест месеца, е, че селекцията в клуба е по-сериозна. Това е предпоставка за надграждане класата на отбора. Говореха, че при Делио Роси отборът не играе добре. Всеки, който разбира от футбол, знае, че ако иска?? да стабилизира?? тима, трябва да започне?? от защитата, а не да пуска?? лесни голове и да иска?? да печели?? мачовете.
Оправдава ли се до момента взимането на сериозни имена като Жорди Гомес и Габриел Обертан?
- Нищо не се оправдава, ако Левски не е на първо място. Това не е упрек, а нещо напълно логично.
На верен път ли е от спортно-техническа страна Левски, когато говорим за градация и развитие?
- Като резултати да. Но чисто игрово не го виждам.
Харесва ли ви футболът, който играе тимът?
- Не вярвам на някого да му харесва. Но понякога резултатите са по-важни. Може някой път да играе?? красиво и да загуби??. Трябва да се намери балансът между двете неща.
Различен ли е кредита на доверие в Левски към чуждестранните и българските треньори?
- Българите сме такива, че когато дойде чужденец за треньор на даден клуб, го гледаме по различен начин. Не искам да употребявам думата, защото е ло??а. Но в Левски, когато дойде сърбин за треньор, футболистите започват да говорят на сръбски, англичанин - на английски. А трябва да разберем, че когато чужденец идва тук, трябва да говори на български. Една от пречките в Левски е това, че сега се превежда от един език на друг, а след това и на трети. Това е проблем. Мога да кажа за себе си, след като заминах за Франция, треньорът на третия ден каза, че не знам френски. А сега виждам футболисти, които от две години играят в България и не могат да кажат „Добър ден!“.
Готов ли е Левски за нещо голямо в конкуренцията на ЦСКА и Лудогорец?
- Не. За тази година Левски не е готов. Ще обясня защо. Лудогорец има отбор две години, който надгражда. ЦСКА си запази тима и в момента берат плодовете. Левски е още в процес на изграждане. ??стинските възможности на отбора ще ги видим лятото.
??зненада ли ви назначаването на Димитър Димитров начело на Лудогорец, който преди това бе свързван с Левски?
- Не, не ме изненада. Херо е един от добрите треньори в България. Нормално е, след като иска?? да прави?? промени след успехите, които постигна Георги Дерменджиев, да търси?? Димитър Димитров, който е от корифеите на българското треньорство. Към него съм имал чисто професионални претенции. Като човек нямам ло??и чувства и във всеки момент бих седнал да си говорим. Всичко, което се случи между нас, е заради професионалната работа, която сме имали към Левски.
Колко е реална битката за титлата с оглед на класирането в момента?
- Надбягването ще е от три коня. Но единият е с предимство. Това е Лудогорец, който е по-напред в развитието си като клуб и притежава по-добрите футболисти.
Реален наследник ли е този ЦСКА на автентичното дружество?
- Това са неща за феновете. Но фактът е, че този отбор е създаден преди две години. ??ма само полемики. За футболните хора е ЦСКА, а за феновете е нормално да има разделение.
Гре??ка ли бе??е раздялата между Люпко Петрович и Левски?
- Люпко е добър треньор и го показа. Може би не усеща??е тази подкрепа от спортния директор, който не го бе??е довел. Но той показа как се работи. Защото играчи като Аденижи и Нар показаха, че имат качества, а след неговото заминаване се върнаха в много ло??о състояние.
Бяха ли отписани с лека ръка изброените от вас футболисти?
- Да, бяха. Тези футболисти са млади. Когато правехме селекция, искахме играчи до 24 години, за да бъдат бъдещето на Левски.