Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Владо Стоянов: Няма друг случай като моя в историята

Владо Стоянов: Няма друг случай като моя в историята

03-04-2018 Тема спорт

Може би до два месеца ще започна да тичам, искам през новия сезон да бъда на терена

На 21 март 2017 г. Владислав Стоянов се контузи тежко по време на тренировка на националния отбор преди световната квалификация с Холандия (2:0). Вратарят на Лудогорец скъса патерално сухожилие на лявото коляно, заради което бе опериран спе??но в Букурещ. Впоследствие травмата се усложни и Стоянов претърпя още четири хирургически интервенции в клиника в Барселона.
Наскоро възстановяването на Владислав Стоянов в Барселона приключи и той вече е в Разград. 30-годи??ният страж даде интервю за клубния сайт, в което говори за своето възстановяване и какво очаква от битката за титлата.

Владо, приключи последният етап от възстановяването ти в ??спания. Какво е състоянието ти към момента и може ли да се каже, че травмата вече е напълно овладяна?
- Приключихме още един етап от възстановяването. Последната интервенция бе през януари тази година. Засега всичко е наред. Всички изследвания, всички показатели наистина са много добри. Самите доктори и физиотерапевти не очакваха толкова добри резултати. Да се надяваме, че възстановяването ще продължава така и занапред.
Всички се питат кога Владислав Стоянов ще започне тренировки и кога ще го видим отново на терена?
- На този въпрос не може да отговори никой. Дори докторите. Моят случай е много рядък. Да не кажа, че е единственият подобен случай в историята. Никой не може да каже крайни срокове. Ние обаче сме си поставили цели. Ако всичко върви нормално, ако всичко се развива в правилната посока, може би до два месеца ще започна да тичам и лека-полека да навлизам в лятната подготовка с отбора.
Това означава, че за мачовете през новия сезон може?? да бъде?? на линия?
- Надявам се. Това сме си го поставили за цел с докторите и физиотерапевтите. ??скам през новия сезон да бъда на терена.
Точно година след контузията стана ли напълно ясно каква е причината за усложненията, довели до серията медицински интервенции в ??спания?
- Първо, получи се една болнична инфекция, която реално може да се случи навсякъде. По-големият проблем бяха неправилните действия на доктора в Румъния, който ме оперира. Получи се серия от гре??ки. ??злезе така, че

докторът няма??е
вярно ре??ение

Оттам се стигна до тази мъка, която ме принуди да замина за ??спания и да се подложа на серия операции.
Какво предстои оттук нататък? Как ще продължи възстановяването ти?
- Първият етап от възстановяването бе в ??спания. Трябва??е да се раздвижи кракът. В момента вече е почти раздвижен. Естествено, има още да правим флексии. Сега с физиотерапевтите в Лудогорец, които са във връзка с колегите си в ??спания, сме направили програма, по която ще работя. Ще ходя до ??спания през две-три седмици за контролни прегледи. Според това как реагира коляното ще се вземе ре??ение дали да се увеличават, или да се намаляват натоварванията.
Кой бе най-тежкият период за теб през последната година?
- То не са един и два моментите. Може би след първата почистваща операция и серията антибиотици да разбера, че де факто нищо не сме свър??или, а нещата са станали доста по-зле. Най-тежкият момент бе??е след първата операция, когато просто трябва??е кракът ми да бъде спасен. Не става??е въобще въпрос за спорт. Лекарите ми казаха в прав текст:

Момче, в момента трябва
да ти отрежем крака

Това бе най-тежкият момент. След операциите има??е лечение със серия антибиотици. Въпросът бе??е дали ще може да се овладее инфекцията, дали костта ще успее да се изчисти от бактериите. През тези два-три месеца въпреки антибиотиците няма??е пълна гаранция, че ще се справим с инфекцията. Това бе най-??оковият и най-трудният период за мен.
Когато чу тези ужасяващи неща от лекарите какво ти мина през ума? Вярва??е ли, че наистина може да се случи, или бе убеден, че един ден отново ще играе?? футбол?
- Няма как да не ти мине през ума, че може вече да не играе??, след като ти го казват топспециалисти. Още първия ден докторите, които се грижеха за мен, ми казаха, че най-важното е да съм здрав в главата. ?? да съм позитивен. Обясниха ми, че дори да направят всичко, както трябва, ако не мисля позитивно, няма ??анс да се оправя. Мога да кажа, че от първия ден бях позитивен и знаех, че отново ще имам ??анс да играя.

Превърнах се
в легенда в
тази болница

Сега си говорим с докторите, че такъв позитивен и здрав психически пациент като мен не са имали. Клиниката в Барселона е на топниво. В нея идват абсолютно всички именити спортисти. Наскоро там бе Мангала от Манчестър Сити, който сега играе в Евертън. Също и Менди от Манчестър Сити, който стана най-скъпият защитник в света. Кедира от Ювентус също е идвал. Клиниката наистина е много добра.
Как минава??е един твой ден в клиниката?
- Аз си го бях направил като лагер. След като излекувахме инфекцията, сутрин ходех на физиотерапия, която продължава??е два часа, два часа и половина. Следва??е почивка, а след обяд отново физиотерапия. ?? така всеки ден.
Кой е човекът, който ти помогна най-много през този период?
- Естествено, жена ми. Тя винаги бе до мен. Подкрепя??е ме. Бе??е трудно и за нея, но никога не падна духом. Поне не пред мен. Носе??е ми позитивни емоции. Но съм благодарен и на други хора. На приятели. На цялото ръководство на Лудогорец, които непрестанно ми звъняха. Да не кажа всекидневно.
Лудогорец води битка с ЦСКА за титлата. Вярва?? ли, че тимът ще стане за седми пореден път ??ампион?
- Тази година определено битката за титлата е по-завързана.

ЦСКА направи отбор

Запазиха си футболистите. Надградиха с нови попълнения. Левски също направи мащабна селекция и назначи опитен треньор. Берое показва постоянство и играе доста добре. Наистина първенството тази година е доста по-интересно. Аз обаче смятам, че Лудогорец е над другите отбори. ?? като индивидуалности, и като тим. Вярвам, че в оставащите мачове до края на сезона Лудогорец ще покаже това, което може, и ще спечели за седми пореден път титлата. Няма да бъде лесно, но ще сме ??ампиони.
Кой ще бъде ре??аващият фактор за крайния успех в оставащите девет мача от първата ??естица?
- Ре??аващият фактор ще бъде кой ще има по-здрави нерви в двата директни двубоя в Разград и София. Ще има доста голям заряд. Ще бъде игра на принципа кой кого ще излъже. Който е по-хладнокръвен, ще успее.