Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Веселин Сърбаков:  Школата не иска  да се развива

Веселин Сърбаков: Школата не иска да се развива

30-03-2018 Мартин АЛЕКСАНДРОВ

Веселин Сърбаков е последният треньор, напуснал ??колата на Левски. Преди него това стори Димитър Телкийски. ??нтересното е, че и двамата имат идентични причини да напуснат академията на „Герена“. Преди дни дадохме думата на Мечо, който също като Сърбаков е бив?? футболист на сините. За последно Веселин бе начело на набор 2004, който във вторник се класира на финал за Купата на БФС, след като елиминира с общ резултат 7:1 Лудогорец.


Г-н Сърбаков, вие сте един от най-дълго задържалите се треньорите в ??колата на Левски. Как стигнахте до ре??ението да напуснете?
- Просто в последните ни разговори там усетих, че Левски не иска да развива ??колата. Няма програма, няма методика и след мои въпроси по тази тема ми бе??е заявено, че това е положението - или се примирява??, или напуска??. ?? аз избрах второто, защото вече ми омръзна да виждам апатията наоколо. ??скам правилно да бъда разбран, аз не критикувам и не плюя родния си клуб, нито се боря за работа там, защото аз наскоро я оставих. ?? то в момент, в който смея да твърдя - отборът ми играе??е най-добрия футбол. Ло??ото обаче е, че никой не се запитва защо треньорите сами напускат ??колата на Левски. Така бе??е и когато преди мен си тръгна Мечо Телкийски. Но явно никой на никого не държи. Аз не искам да участвам в това заиграване с мечтите и надеждите на децата. Добре, няма методика, няма програма, но защо не инвестират в собствените си кадри?! За толкова години не обучиха един свой човек, който да изгради методика, която да бъде адаптирана към философията на клуба и да придаде идентичност на всички детски и юно??ески отбори, които носят екипа на Левски.
Твоят отбор – деца, родени през 2004 година, достигна до финал за купата на БФС...
- Това не трябва да е единственото водещо. Аз искам друго. С моите деца свър??ихме стра??но много работа. На мен ми се иска организацията да е съвсем друга. Видимо пари в Левски като клуб и за ??колата има достатъчно. Но идеи няма. Няма хора, които да правят футбол. Като започвах в ??колата преди години, има??е голям наплив за треньори, а сега напускаме сами.
Винаги ли е било така?
- В Левски съм от 2007-ма година и съм работил при 6-7 директори. Не съм бил ничий човек, вър??ил съм си работа. Никой не ме е толерирал, нито ходатайствал за мен. Но преди не се залага??е толкова на резултатите. А сега това е за сметка на развитието и на отборите и на самите деца като индивидуалности. В едно футболно списание четох, че в ??колата на Барселона в отборите до 14-годи??на възраст е забранена думата „победа“. Тук е обратното. Ами в последните 2 години при нас не се е говорило за футбол в дълбочина. След един мач с Цървена Звезда там, си говорих с хора от тяхната ??кола, програмата им за развитие е 250 страници, а на „Герена“ е една. Ние сме 15 треньори и всеки се оправя сам, както той си разбира нещата - схеми, постройки, тактики, тренировки, упражнения. Един така, друг иначе. ??наче имаме методист. Но методика нямаме. Нямаме идентичност, не сме разпознаваеми като игра. ?? няма качествен продукт. Нещата са ден за ден и няма желание за развитие. Застинали сме в миналото, лежим на това, че се казваме Левски.
А как трябва да се променят нещата генерално?
- Може би е необходимо да се намери човек отвън, да бъде добре проучен какви са му възможностите. Материята не е лека, но няма как да не се открие такъв ръководител, който да си сложи на масата стратегията, методиката, да си подбере треньори и така да се тръгне нагоре.