Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Букарев: Левски се управлява еднолично и никой не знае истината

Букарев: Левски се управлява еднолично и никой не знае истината

09-02-2018 Тема спорт

На „Герена“ се лъска гнила ябълка

Подалият оставка като спортен началник на Левски Асен Букарев даде ударно интервю за предаването „Гонг“ по „Дарик Радио“. Той не спести истината защо си е тръгнал и назова „право куме в очи“ част от проблемите в клуба. Букарев бе видимо тъжен и дълбоко разочарован от развоя на събитията и отговаря??е с минорен тон на въпросите на водещия Томислав Русев.

Асене, хората се ??окираха от оставката ти, предвид че всичко изглежда??е наред след лагера и зимната селекция...
- Подадох оставка, защото смятам, че не мога да отговарям за работата, за която бях нает, по начина, по който се работи в момента. Не мога да нося отговорност за нещо, което не зависи от мен.
Случват се неща, за които не знае?? и се действа през главата ти, така ли?
- ??ли ре??ения, които аз искам да взема, не са одобрявани и това не се случва. Няма как да продължим да работим по този начин.
Опита ли се да обясни?? на собственика и на изпълнителния директор, за това, което се случва?
- Когато застъпих в края на ноември си стиснахме ръцете с г-н Русев при точни и ясни уговорки. ?? впоследствие, с всеки изминал ден, нещата не се случваха така, както аз си ги представям на поста спортен директор или главен мениджър.

В моята работа се
бъркат много хора

Аз не знам точно какви са ми правата. Така че предпочетох да освободя щат за заплата и да не тежа на Левски, защото от мен, под тази форма, просто няма полза.

??злиза, че Левски е ко??ер? Така ли е?
- Вие го казвате. Не бих казал ко??ер. Просто от мен се очаква нещо, което не мога да го дам по този начин. Аз разбирам нещата така - следва се моята визия за една или пък три години. ?? аз нося отговорност за това нещо. А сега не мога да нося отговорност за ре??енията на Делио Роси, на г-н Русев, на г-н ??ванов и така нататък. Не съм част от тях.
Масовото мнение за теб е, че си супер интелигентно момче, спокоен човек....
- Чух, че ре??ението ми е било определено от г-н Русев като „детинско“. ?? че той е обиден от него и начина, по който го взех. Той има право да се чувства, както иска. Но ако е детинско да защитава?? служителите и да се бори?? три месеца за подобряване на условията на работа и на възнагражденията им - от чистачката, през общите работници до главната счетоводителка... Значи аз се държа детински. Ако се борим за по-добри условия за детско-юно??еската ??кола, значи ние сме деца. Ако се борим за точна и ясна структура, в която спортният директор може да си направи екип – значи ние сме деца. ?? аз съм едно дете, което е взело детско ре??ение.
??нформира ли Спас Русев за своето ре??ение?
- Не, не съм се обадил вчера (б.р. – в сряда). Подадох оставка при Красимир ??ванов, на когото съм лично подчинен.
Доста е куриозно, че в сайта на Левски стоят съобщенията - честит рожден ден на Асен Букарев и на другия ден - пожелаваме успех на Букарев, който си подаде оставката…
- Случва се това, че Левски се управлява еднолично и никой не знае истината докрай.
Коя истина?
- Колко ни е бюджетът, какво планираме като стратегия, докъде ще стигнем. Просто лъскаме една ябълка, за да изглежда добре отвън, а отвътре е гнила. ??ли какво?! Не успях да го разбера за тези три месеца. Опитах се, но не можах. Не искам да нападам никого и да влизам в конфликти. Благодаря за дадените възможности. Както в едно семейство нещата може да не потръгнат, така при нас нещата не потръгнаха в очакваната посока. Не искам да съм част от една политика, която е стъпила на жонглиране с хора, с личности, с местенето им като пионки наляво-надясно.
В какво състояние е отборът?
- В прилично. Левски от години не е имал толкова добри футболисти. Напълно съм сигурен в това.
??ма ли нещо общо оставката ти с идването на новите? Да не стават спекулации, че са идвали през главата ти? Кой прави селекцията в Левски? Питах същото Спас Русев, а той отговори – с чужди агенти.
- Той с чужди агенти, да. ?? ние около него всички с поддържаща роля.
Ти казва??, че новите са добри...
- От гледане на видеозаписи - да.
Делио Роси как е като треньор? Намери ли общ език с него?
- Не мога да кажа, че съм намерил общ език.
Странен човек е като че ли?
- Да, странен човек е. ??скрено му желая успех.
Той намира ли общ език с играчите?
- Мисля, че това са неща от кухнята. Нека да оставим отбора да започне първенството спокойно.
Защо ти си поредният, който напуска този пост в Левски? Оказва се като катапулт - един след друг се изстреляхте куп имена - Боримиров, Станислав Ангелов, Христо Йовов, Гонзо, Наско Сираков...
- Не мога да отговоря на този въпрос, защото не знам ръководството какво иска от хората на тази позиция. Един, ако не е толкова интелигентен, другият е луд, третият е прекалено интелигентен, четвърти е присвоил „Раковски“ и така нататък... За всеки има по нещо. Как се избира човекът на този пост, колко бързо се губи доверие към този човек, прескачат ли го, подкрепят ли го, докога, как?
Какво иска??е ти конкретно на тази позиция?
- Ще дам пример с пристигането на един човек, който ще дойде следващата седмица. Той е англичанин, ангажиран от клуба. Ще прави атестация или един вид одит на работещите, на структурата на клуба, на организацията, оперативната дейност и така нататък. Този човек ми дава основания да мисля, че щом пристига и прави такава атестация на клуба и служителите... Той ще прави интервюта с всеки един - от стар??и треньора, през ??ефа на ??колата, изпълнителния директор, скаутското звено... Той ще трябва да ни оцени - как работим, докъде сме стигнали. ?? да даде може би препоръки за някакво бъдещо развитие. Не смятам, че имаме нужда от такъв човек и това е един пример, че

ръководството няма
доверие на служителите

си, не ги оценява достатъчно.

Може би е някаква недостигнала до нас световна практика?
- Може би този човек ще ни каже, че имаме малко служители в скаутското звено, че нямаме достатъчно терени за ??колата, че нямаме козирка и така нататък. Проблеми, които ние може би не ги виждаме...
Макар че имам огромни резерви към поведението на Делио Роси… Той разполага с отлични футболисти. Да не може да намери силните страни на футболисти като Жорди Гомес и Обертан. ?? ако играят така, трябва да се махнат...
- Те ако не играят както трябва, е нужно да се заяви, че е така, да се даде сигнал, че не играят достатъчно добре. Ако проблемът е в Обертан и Гомес. Проблемът в тях ли е?!
По-скоро е в Делио Роси, за да не може играчи да показват истинската си същност. Не може Обертан срещу Вито??а да не е способен да вкара два гола, колкото и колективна игра да е футболът... ??ма ли атмосфера в Левски? В администрацията, в отбора...
- ?? мен това ме притеснява. Не мога да ръководя хора, които идват с нежелание на работа. Които не са щастливи, че работят в Левски. Говоря за кадрите на клуба - всеки един служител.
От ръководството обясниха, че са изненадани. Сигурно и Спас Русев ти е леко обиден, защото не си му се обадил…
- Със сигурност ми е обиден, да. Но и той не ми се обади, когато праща??е хора от името на клуба да преговарят с президенти на други клубове... ?? аз също се почувствах обиден.
Много хора си тръгват по този начин от Левски и от други клубове…
- Не знам какво усещане да имам. Предполагам, че и Спас Русев и Красимир ??ванов са изненадани, че си тръгнах, а не че е имало някакви проблеми. ??зненадани са, че един човек е готов да си тръгне, да остави заплата и сладката работа в страхотен клуб като Левски. Надявам се да помислят сериозно върху бъдещото си поведение със следващите и останалите си служители.
??ма ли сили Левски да се пребори за трофей този сезон? Доста тежка програма, пет мача с ЦСКА...
- (въздъхва) Моето лично мнение е, че имаме нужда от много ??ирок и дълбок състав. Тази пролет ще ни трябва всеки войник - за първенство, за плейофи, купа, после и евротурнири...
??ма ли войници?
- ??ма. Обаче имат нужда от водач.
??ма?? предвид лидер в отбора или треньора?
- Говоря за треньора.
А той става ли за водач?
- Тепърва трябва да ни покаже дали е такъв.