Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Борислав Гидиков: Очаквам нулева  година в целия спорт

Борислав Гидиков: Очаквам нулева година в целия спорт

12-04-2020 Хари ЛАТИФЯН

Ако преместят европейското за края на годината, ние не виждам как ще участваме, призна шефът на щангите

Олимпийският шампион от Сеул 1988 Борислав Гидиков говори пред „Тема Спорт“ за обстановката в родните щанги. Генералният секретар на федерацията по вдигане на тежести, който е и световен шампион от Острава 1987-а, сподели какво се случва със спорта, докато тече пандемията от коронавирус. Той коментира опасенията си за ситуацията в глобален мащаб, като индикира, че годината може да е нулева за всички спортове.

Г-н Гидиков, как сте и с какво се занимавате в ситуация на извънредното положение?
- Благодаря, добре съм. В момента съм си на село, в Мало Конаре, и трябва да ти кажа, че ежедневието ми е много приятно. Гледам си домашните любимци по цял ден, от 7 сутринта, до 7 вечерта сред животните. Но шегата настрана – ние, спортистите, сме свикнали да сме активни и това застояло ежедневие малко или много затормозява. Аз не съм свикнал да седя на едно място. Добре, че съм на село, защото, ако бях в София, в апартамента, не знам какво щях да правя.
Да, но не всеки има късмета да е като вас…
- Така е, това наистина е тежко. Ето, аз вчера окосих райграса, днес го полях, имам какво да правя. Дърпам ластици, тренирам по малко. Това е по цял ден. Хората в апартаментите със сигурност не им е лесно.
Следите ли какво правят щангистите ни?
- Проследявам ги, добре са. Нека да видим дали все пак тази година ще се проведе европейското първенство, или няма да се отложат всички състезания и да се отменят. Защото според мен това ще бъде нулева година. Дано не съм прав. Като гледам в световен мащаб как се случват нещата,

не виждам как ще се
проведат състезания

Всички са под карантина, никой не тренира. Не смятам, че ще има спорт, не само вдигане на тежести, а като цяло. Дано наистина другият месец да се успокоят нещата, но като няма какво да се прави, по цял ден гледаме телевизия и виждаме, че положението е страшно. Да беше само в Европа или на Балканите, да мине по-бързо, но това е в цял свят. Жена ми е в Мадрид, казва, че е страшно положението. Седи в апартамента, излиза на два-три дни до магазина. Каза ми, че там е наистина тежко, докато тук при нас, с оглед на мерките, е много добре. И на фона на всичко, което се случва, ми е много странно как някои хора излизат и говорят глупости. Или не разбират, или си мислят, че ни лъжат.
Имате предвид скептиците към мерките?
- Да, точно. Чета и Фейсбук, този клюкарник – направо са полудели хората. Българите трябва да се радваме, че смъртността е толкова ниска. Тук при нас, в Пазарджишки окръг, направо сме отлични. Макар че пикът се очаква да е другата седмица, или поне така казват. Но при нас дори няма симптоми, като изключим Пещера. Така че няма от какво да се оплачем. Сутрин отивам до кварталния магазин, хората са спокойни, защото няма индикации и няма заразени. Но като цяло ситуацията не е хубава в цял свят. И не виждам как ще се провеждат състезания, защото никой не е тренирал и изведнъж след два месеца да му кажеш, че трябва да ходи на турнир, няма как да стане. Затова смятам, че ще е нулева година.
Каква е ситуацията с квотите за олимпиадата? Излезе информация, че повече квалификационни турнири в щангите няма да има…
- Все още не се знае. Няма нищо официално, очакваме да разберем. Ние имаме една сигурна квота, като четири момчета се конкурират за още една. Трябваше да участват на европейското, за да я осигурят, но сега не знам. И след това да се конкурират помежду си, за да преценим кой да я вземе. Няма яснота за нищо. Всички сме в неведение. Имам приятел в Лас Вегас, който ми каза, че

градът свети, но
нищо не работи

Целият град е замръзнал.
Имате ли индикация от министерството на спорта, дали ще има преразпределение на бюджета с оглед цялата ситуация в държавата?
- Не. Нямаме никаква информация за такова нещо. Не виждам какво ще разпределят. Ние реално 70 процента от бюджета ни бе свързан с европейското. Планираните за подготовка вече сме ги похарчили. Останалите 30 бяха за световното за младежи, за което също направихме лагер и ги похарчихме, но и то се отложи. Останаха европейските за подрастващи, на които разчитаме за следващите години. Така реално се получи, че парите ги изхарчихме, а състезания нямаше. И ако сега обявят, че тези турнири все пак ще се проведат в края на годината, не знам откъде ще намерим средства за подготовка. Става много сложно. Парите за самото пътуване са налични, но за подготовка вече ги няма. Имаме перо и за вътрешен календар, но той е спрян по заповед на министъра. Ситуацията става доста комплицирана. Залите са затворени и никой не тренира. Имаме нормативи за определени тежести, но като не си тренирал 2 месеца, как ще ги покриеш?! Смятам, че трябва да се зачитат резултатите от миналата година, за да може да се оформи някакъв бюджет за 2021-а. Иначе не виждам как ще стане.
Ситуацията е патова…
- Точно така. Не знам и с международния календар какво ще става, дали ще признаят резултатите ни от турнирите, в които участваха… Никой не може да ни каже нищо. Надявам се, че когато ситуацията се нормализира, ще имаме повече информация и яснота. Не виждам как министерството ще ни осигури пари за нова подготовка за европейско, ако то все пак се проведе в края на годината. Виждаш какво е положението в цялата държава. Имам приятели, които вече

реват на умряло,
защото бизнесът
им загива

Градил си бизнес 15-20 години и ето как за 2 месеца всичко заминава. Освобождаваш персонал, пращаш го на борсата. Просто е много тежко. Живот и здраве, когато всичко това отмине, ние специално започваме от 30 процента. Лошото е, че момчетата бяха в отлична форма за европейското и сега отначало. Гледам футболисти, Роналдо показва упражнения, но това са глупости. Щом не си на терена, тези тренировки нямат нищо общо с играта. Хубаво е да поддържаш някаква форма, но реално това е далеч от истината. Представи си как един месец седиш, правиш някаква тренировка и после ядеш и едно и също. Това означава между 3 и 5 килограма да качиш мазнина. И след това трябва време, за да изчистиш всичко това. Каквото и да правиш у дома, то не може да се сравни с това, което ще е в реална обстановка.
Така е, но все пак е по-добре от нищо.
- Да, но не е същото. Важното е да се пазим здрави и да спазваме инструкциите на щаба. Икономическата криза е неизбежна, не знам как ще се възстановим. Спортът ще е последната грижа на всяка една държава. И това е най-лошото в случая, защото при слаба икономика ние отиваме на заден план, за да може да се спасят преди това останалите отрасли.