Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Боби мълчи за Любо, щял да говори само на конгреса

Боби мълчи за Любо, щял да говори само на конгреса

12-12-2017 Тема спорт

Не ме притеснява, че властта в БФС може да се смени, казва Михайлов, който май няма намерение да пуска кокала

Президентът на БФС Борислав Михайлов даде пресконференция на базата на националите в Бояна по повод визитата на ??ефа на УЕФА Александър Чеферин. Встрани от общите приказки и възхвалявания колко много прогресира българският футбол Боби коментира и възможността да се кандидатира за нов мандат начело на централата. Михайлов намекна, че ще го направи, но не го обяви в прав текст.

Г-н Михайлов, какво може да направи УЕФА в България? Стадион, игрища, нещо друго?
- Стадиони се правят от държавата, а не от УЕФА. ??ма??е критики защо Скопие е получил Суперкупа. Македонският футболен съюз не е построил стадиона, а държавата. Но по-малки проекти за тренировъчни игрища могат да се направят с помощта на кметствата, както сме го и правили. Тепърва ще има програма на УЕФА. ??ма и нова програма „Футболът в училище”. Аз съм сигурен, че ще влезем и там. Това зависи и от министерството на спорта и най-вече от това на образованието.
Правите планове за бъдещето, но не ви ли притеснява, че властта в БФС евентуално ще се смени? ?? при такава промяна плановете може да пропаднат?
- Властта ще се смени?
Евентуално.
- А, евентуално, ясно. Не ме притеснява. Човек трябва да прави планове за бъдещето. Дали ще има смяна, или не - няма никакво значение.

Футболен съюз
ще има и след мен

Как ще определите критериите, по които клубовете ще печелят финансиране за инвестиции в базите? Всеки клуб ще иска да му се помогне…
- Става въпрос да се подпомогнат ??колите, където трябва да се подобрят терените и съблекалните, да се изградят нови игрища… Клубовете са акционерни дружества и с тях е малко сложно, знаете, че и държавата не може да инвестира в тях. Проектите се печелят, те тепърва ще излизат. Всеки клуб ще си участва индивидуално.
Смятате ли, че изминалите 12 месеца бяха успе??ни за БФС и изобщо за българския футбол? Още повече с оглед добрите думи на президента Чеферин по ва?? адрес…
- Вижте, тя срещата с Чеферин бе??е отдавна предвидена - както с него, така и с премиера Борисов. Три-четири дати има??е, но накрая се видяхме с премиера на летището. Що се отнася до изминалите 12 месеца - според мен годината бе??е успе??на. Първенството е интересно, сами виждате. Националният отбор постигна два добри резултата (б.р. - 2:0 над Холандия и 3:2 над Швеция), каквито не сме имали в последните няколко години. Една от юно??еските гарнитури се класира за втория кръг от квалификациите за Европейското първенство. Продължаваме да инвестираме в спортната инфраструктура. Футболният съюз е

по-стабилен
финансово
отвсякога

Може би има два-три милиона пови??аване на бюджета спрямо предвидения. Аз съм доволен.
Чухме ласкави думи за вас от г-н Чеферин, но ще ви помогнат ли да спечелите изборите за президент на БФС? Вие самият уверен ли сте във ва??ата победа? ?? ще чуем ли от вас лично, че ще се кандидатирате?
- Не е назначена дата за конгреса все още. В България си има правила. Накрая на седмицата ще има ??зпълком, на който ще се насрочи конгрес, дата и място. Не е много лесно да се намери място, защото сме

близо 600 клуба

плюс гостите, такива зали няма много в София. НДК е зает заради европредседателството. А дали съм уверен - щом излизам, значи съм уверен. Делегатите избират президента. Аз благодаря на президента на УЕФА за оценката му и за общата ни работа. Но така или иначе делегатите избират президент, а не журналистите, нито който и да е било друг. Аз и затова отсега ви предупреждавам, че ще говоря само на конгреса. Да не ме търсите за интервюта.
Очаквахте ли кандидатурата на Любо Пенев?
- Темата на настоящата среща е съвсем друга. Накрая на седмицата, като има официално назначен конгрес, а и след като излезе в Държавен вестник... Кандидатурите се дават един месец преди конгреса, даже 15 дни преди конгреса. Така че за всяко нещо си има правила. Нека ги спазваме.
Как ще инвестирате сумите, които очаквате да получите от УЕФА?
- Навремето направихме 42 миниигрища в цяла България. Ние ще изпратим съответните писма, когато тръгне проектът. Тук са вкарани програмите „Хеттрик 1, 2 и 3”. Тази инвестиция е наистина голяма. А „Хеттрик 4” започва през 2018-а, по която са предвидени 3 милиона евро за 4 години. Ние вече имаме база, но с тези пари не може да се построи стадион. Ще гледаме където е най-наложително, да изградим миниигрища, както и терени без седалки и без осветление, защото иначе става много скъпо. Ще разберете. Нещата ще бъдат долу-горе на конкурсна основа.