Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Боби: Не е вярно, че БФС обслужва Лудогорец

Боби: Не е вярно, че БФС обслужва Лудогорец

15-09-2017 ??вайло КРАЧУНОВ

Случайни ли са съдийските гре??ки, удачен ли е форматът на първенството, каква ще е съдбата на националния селекционер Петър Хубчев след края на квалификациите за световно първенство? Това са само част от въпросите, които витаят в българския футбол. Агенция БЛ??Ц потърси за коментар Борислав Михайлов. Президентът на футболната ни централа отговори на всички въпроси в ексклузивно интервю пред управителя на БЛ??Ц ??вайло Крачунов.


Г-н Михайлов, как ще отговорите на критиките относно формата на футболното първенство, който според мнозина е много сложен?
- Първо, този формат бе??е разискван на най-??ирока основа. На много от срещите бяха поканени ва??и колеги журналисти. Присъстваха и представители на всички отбори от А и Б група. Всички бяха поканени да участват в новата футболна лига, при положение че отговорят на необходимите критерии и получат съответните лицензи. Благодарение на тази организация и на над 4 срещи между клубовете всички гласуваха, че са съгласни с този формат. Хората от Холандия идваха 3 пъти в България и обясниха проекта. Мина вече една година и мога да кажа, че първенството е много по-интересно за зрителите и по-оспорвано. Така че хората, които непрекъснато се оплакват, го правят, за да защитят слабите си резултати. Според мен форматът е изключително успе??ен. Същият се прилага в Дания и Белгия, но там никой не мрънка.

Да, но тук, в България, има сериозно недоволство от страна на ръководството на Левски към определени съдийски ре??ения. Ва??ият коментар?
- В нито една държава няма идеално съдийство. Дори и в мачовете от Шампионската лига се допускат гре??ки от топсъдиите в Европа. Аз съм дълго време президент и винаги съдийството е било злободневна тема, но аз го гледам по друг начин - в България всички са свикнали да се оплакват от съдийството, когато не им върви играта или не се получават резултатите. Но когато съдията е "сбъркал" в тяхна полза, никой не се оплаква. Смятам, че Футболният съюз прави всичко възможно за издигане авторитета на съдийството, включително и с вкарването на много млади момчета като съдии. ??маме и консултант от Франция - Марк Бата, който е в Топ 3 сред ??ефовете на съдийството в Европа заедно с Колина и Хю Далас. Бата гледа всички мачове на топсъдиите ни и

след това им
праща анализи

Организираме постоянно семинари за подобряване на съдийството, даваме им новата база на БФС, за да се подготвят и да покриват нормативите. Аз смятам, че съдийството върви в положителна посока. Естествено, съдиите са хора и понякога бъркат. Призовавам към по-голямо спокойствие и спиране на атаките. Много често те биват атакувани още в момента, в който са станали ясни нарядите.

Как ще отговорите на обвиненията, че Българският футболен съюз е изцяло подчинен на Лудогорец?
- Това е абсолютно несериозно! Винаги, когато в България някой отбор стане ??ампион, това се случва с ЦСКА, Левски и Литекс, след това съм чувал, че БФС било червено, след това синьо и оранжево, а сега едва ли не зелено. Резултатите на терена показват всеки клуб как се развива и какви са му възможностите. Това се вижда и от футболистите, които играят в тези клубове. Българският футболен съюз обгрижва по един и същи начин всички на??и 700 члена, независимо дали са от Първа или Пета лига. Обвиненията по отно??ение, че БФС обслужва Лудогорец, са крайно несериозни. Всеки има право да говори каквото си поиска, но подобно обвинение няма нищо общо с реалността.
Първите 8 кръга от първенството показаха, че е доста по-оспорвано в сравнение с последните години. ??мате ли фаворит за титлата?
- Не. Фаворит за титлата не може да има. Първенството е много оспорвано както по отно??ение на първите места, така и за плейофите, които ще ре??ат кой ще изпадне.
Каква е оценката ви за представянето на националния отбор в квалификациите за световното първенство?
- Оценката ми е малко двузначна, защото отдавна не бяхме побеждавали топотбори. Швеция дори е в първата десетка в класацията на Ф??ФА и не бяхме я побеждавали от 50 години. Победихме и Холандия. Аз съм играл много квалификации, участвал съм на финалите на три световни и едно европейско първенство. ?? винаги съм знаел, че не трябва да се губят точки от т.нар. по-слаби отбори. Помните какъв инфарктен мач изиграхме срещу Люксембург в София. А само преди седмица Люксембург направи равен с Франция в Париж. Ако не бяхме загубили точките от срещата с Беларус, в момента щяхме да имаме големи ??ансове за плейоф. Така или иначе, виждам много положителни неща в националния отбор - налагането на млади момчета, амбициозен треньор и много стегната дисциплина.
Смятате ли, че пред България остават ??ансове за класиране?
- Тежко е! ??граем мач първо с Франция на на??а земя, а после ни предстои гостуване в Люксембург. В този цикъл от мачове на националните отбори през 3 дни никога не сме успявали да издържим, най-вече физически, и в двата мача. Срещу Холандия загубихме най-вече, защото не бяхме добре физически. Оценката ми за представянето на националния отбор до момента е по-скоро положителна. Всички знаехме, че това е най-тежката група в квалификациите, след като Холандия е третият отбор в нея, а ужким слабите, вместо да са Андора и Лихтенщайн, се паднаха Беларус и Люксембург.
Каква ще е съдбата на националния селекционер Петър Хубчев - ще води ли България и през следващите квалификации за европейското първенство по футбол?
- Договорът на Хубчев изтича в края на октомври, а при положение че играем плейоф след него, след края на квалификациите ще направим анализ. Ще събера ??зпълкома на Футболния съюз и ще вземем ре??ение. Но до момента аз, а смятам че и колегите

сме доволни от
работата на Хубчев

Защото треньорът е донякъде, оттам нататък трябва да се види с какви футболисти разполагаме, в кои отбори играят и дали въобще играят в тях. Много е важно и в каква форма пристигат футболистите на лагерите на националния отбор. Защото Хубчев за 4-5 дни, освен да съживи малко футболистите и да ги подготви тактически за предстоящия мач, друго не може да направи.
Ще се класира ли България на голям футболен форум в обозримо бъдеще?
- ?? сега, когато два отбора се класират директно за световното първенство, а третият играе бараж, пак ще кажа, че се борим с Холандия или Швеция за плейоф. Да се надяваме на по-благосклонен жребий и да имаме повече късмет за класиране на европейското първенство. Смятам, че момчетата, които участват в тези квалификации, израстват и ще постигнат по-големи успехи.
??ма ли клубове, които оказват натиск върху националния отбор и лобират за техни футболисти?
- Не съм чувал такова нещо. В последните години нито един от националните треньори не ми е казвал подобно нещо. А за Хубчев въобще да не говорим, защото той си е немски възпитаник, сериозен човек, малко затворен. Много се съмнявам някой въобще да се опитва да му влияе. За мен е несериозно някой да се опитва да влияе на ре??ението на националния треньор кого да взима и кого не!

Вярно ли, че се опитвате да прокарате сина ви Николай в националния отбор?
- Къде да го прокарам? Той има доста мачове за националния отбор и повечето от тях са му много добри. Единствената суха врата по време на сега??ните квалификации е с него на вратата - в срещата срещу Холандия в София. Никога

няма да обичат
нито Николай,
нито мен

Никой не обича успелите хора. Синът на президента на Българския футболен съюз в тази държава няма как да го обичат.
През следващата година предстои нов конгрес на БФС. Очаквате ли да ви атакуват с компромати?
- Не знам дали ще има компромати. Въпросът е да има доказателства. ??наче всеки може да си говори каквото поиска. Аз смятам, че се представям много добре с това, което правя с моите колеги от ??зпълкома в трудната действителност, съпроводена с малко финанси. БФС се самоиздържа. След като толкова години съумява?? да осигури?? бюджет за провеждането на всички първенства и турнири, за 9 национални отбора, да построи?? модерна европейска база, значи си вър??и?? добре работата. Всеки може да дойде на конгреса, да си каже болката и да се излъчи кандидат. Тогава хората избират.
Как гледате на евентуални номинации от страна на Христо Стоичков и Димитър Бербатов?
- Не обичам да гадая. Аз съм се явявал три пъти на конгрес и три пъти съм печелил. Отговорен човек съм. Нека да видим кои ще се явят на конгреса. На мен те няма какво да ми обясняват, те трябва да обяснят на делегатите какви са техните идеи, какво могат да направят и защо се кандидатират. След това думата имат делегатите.