Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Белчев: Най-важното за треньора  е да бъде добър психолог

Белчев: Най-важното за треньора е да бъде добър психолог

05-09-2017 corner.dir.bg

Треньорът на ЦСКА Стамен Белчев посреща въпросите на „Корнер” край едно от игрищата на базата в Панчарево. Общуването с медиите не е негов приоритет, нито силата му. Работата с отбора, подготовката, тренировките - това е животът на специалиста вече близо 30 години. На 7 май тази година той навър??и 48, а от 1988-а е в играта като футболист на Хасково, Локомотив Горна Оряховица, Етър и Берое. След работа в спортното училище в родния му Хасково от 2002 г. става треньор и при мъжете, като първоначално води отбора от града. Бил е помощник на Станимир Стоилов в Ботев Пд, видял е всички нива на професията.
След като вчера представихме на??е интервю с Белчев, сега публикуваме и разговора с него на колегата Динко Гоцев за corner.dir.bg.

По колко часа продължава един работен ден на треньора на ЦСКА?
- Един работен ден на треньорския екип на ЦСКА е от 9 сутринта до 18,30-19 часа, зависи в колко завър??ва вечерната тренировка. Естествено, това е само официалното работно време. Отделно от него изцяло мислите ми са във футбола, за това как да подобрим отбора... Допълнителните часове не ги броя.
Казват, че са нужни две предсезонни подготовки, за да видим лицето на един отбор, почерка на треньора му. Вие сте начело на ЦСКА от девет месеца и изкарахте две подготовки, това вече близо ли е до ва??ия отбор?
- Ясно е, че отбор не се гради за месец-два, а понякога и девет месеца не стигат. Надявам се скоро да изглеждаме още по-добре, отколкото в момента. Потенциалът на ЦСКА е по-голям от този, който показваме. Казвам го по този начин:

на прав път сме,
но имаме още
много работа

да свър??им, преди ЦСКА да изглежда така, както аз искам.
Когато се замислите над това, че сте треньор на ЦСКА, коя е първата дума, която ви идва?
- Чест. За мен е чест да съм част от този клуб. Надявам се да оставя за времето, в което съм тук, добри впечатления и спомени на хората. ??, дай Боже, да влезем в историята на клуба, като спечелим титлата в края на сезона.
Усещахте ли в началото след назначението ви някакво недоверие? Все пак сте вън??ен човек малко или много за ЦСКА?
- Съгласен съм, че може би в началото се усеща??е такова недоверие. Може и сега да го има, знам ли... Но аз съм уверен в своите знания и умения. Също така не се съмнявам, че имам още много какво да дам на ЦСКА. Тук няма място за отпускане, всеки ден трябва да се доказва?? и подобрява??. Знам къде съм и какво се очаква от мен.
??мате рожден ден на 7 май. Това е малко преди края на сезона, какви подаръци може да ви зарадват от отбора?
- Чудесен подарък ще е да вземем титлата и купата. Това искам за рождения си ден.
Вие играехте в едни други години, когато всеки град се вълнува??е повече с отбора, има??е любимци, стадионите се пълнеха... Какво се промени?
- Вероятно факторът не е един. ?? качеството на играта, и на футболистите е малко по-ниско. ?? животът на хората се промени доста от онова време. Надявам се с добра игра и резултати да върнем хората по стадионите, и не говоря само за ЦСКА. Защото футболът е за феновете, нали? Ако ги няма на трибуните, това, което правим, е напразно.
??мате и мачове срещу ЦСКА като играч. Коя е най-паметната случка от тези срещи?
- Не съм се замислял в детайли за тези мачове. ??мам, мисля, само един гол срещу ЦСКА, бе??е на „Армията” и паднахме с Хасково с 1:3 (б.р. - на 16 март 1991 г.). Страхотно бе??е да вкара?? на ЦСКА, все пак аз играех за малък отбор, какъвто бе??е Хасково, въпреки че бяхме добър състав.
Как ре??ихте да станете треньор? ??ма??е ли някакъв специален момент или човек, който повлия?
- Към края на кариерата ми на футболист ми се иска??е да остана в тази игра. Покани ме Емил Траилов, който бе президент на Хасково по това време. Той ми предложи да съм треньор на спортното училище, а в същото време играех в отбора, който бе??е във В група. С радост приех, защото мисля, че е нормално да мине?? през всички етапи на занаята. ?? смятам, че го направих.

Минах през всички нива, за
да съм днес треньор на ЦСКА

??звестно е, че сте в добри отно??ения със Станимир Стоилов, който прави чудеса с казахстанския Астана...
- Той е като отворена книга, учебник за футбол. Стига да има?? сходни разбирания, да иска?? да прочете?? от нея - със сигурност трябва да научи?? нещо от него.
Като споменахте книги - вие четете ли футболни книги?
- Да, редовно. Даже в момента съм на тази на Христо Стоичков - „Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8”. Сещам се за автобиографиите на Кройф, на Анчелоти, които също изчетох наскоро.

Книги, които всеки един
треньор трябва да прочете

Това са големи личности, винаги може нещо в тях да ти е от полза в работата.
Гледате ли футбол за удоволствие? Случва ли ви се да си пуснете мач, да се отпуснете на канапето и просто да се насладите на ??оуто?
- ??скало ми се е понякога да се случва. Но няма начин. Явно това е професионално изкривяване. Гледам изнасянето на топката, нареждането при статични положения... Това е, явно няма как. Не мога да се отпусна и да гледам мач, без да го правя като треньор, като професионалист.
Доколко треньорската работа е психология и доколко - тактика и спортно-техническа подготовка?
- На??ата работа е комбинация от двете, но първото е да си добър психолог. Работи?? с 22-25 различни характера, трябва да ги познава?? отлично. Да влезе?? в главата им, да знае?? какво му е на всеки един от тях. Да изгради?? доверие между теб и тях, както и помежду им. Това е и трудно, и лесно в различни моменти и отбори. Без обратна връзка и взаимно доверие нищо не става. За мен това е най-важното, а технико-тактическата част идва след това.
Много пари влязоха във футбола, но как го промениха? ?? каква е ролята на България, само да вадим играчи и да ги продаваме ли?
- Тепърва ще се усети това комерсиализиране на футбола като още по-силен ефект.
Колкото до мястото на България, то ние можем да правим футбол само ако ре??им най-големия си проблем. Това са ??колите. Няма ги спортните училища. Няма бази, извън столицата особено. Няма къде да се учат на футбол и подготвят децата. Държавата трябва да вземе мерки, защото това е единственият начин. Децата получават вредни навици и научават гре??ни неща. А придобитите навици много трудно се променят в зряла възраст. Няма как на асфалт и на бетон да играе?? футбол. При нас пари като тези, за които говорим, няма и не може да има. Да си изградим основата, това е най-важното. ??ма и изключения, разбира се - страхотни бази направиха няколко клуба, но е малко. Впечатляваме се от една или две такива... Когато отидем на подготовка на Запад, в едно село виждаме 3-4 стадиона. Отбор нямат, но терени и бази - да.
Как се работи с млади играчи в условията днес - социални мрежи, изку??ения, нощен живот? ?? колко е различно от ва??ето време като играч всичко това?
- О, нищо общо няма вече с онези времена. Животът толкова много се промени. За мен с млади футболисти се работи доста лесно, честно казано. ??мам им доверие. При нас в ЦСКА в момента е малко по-различно,

не можем да
си позволим
експерименти

защото изискванията са големи. Нормално. Но във всеки един момент, в който един млад играч е стигнал в съблекалнята на първия отбор, той трябва да е готов. Получава възможност и показва, че я заслужава. Колкото до социалните мрежи, телефоните и останалото... ??мам едно наблюдение, не виждам в автобуса днес футболистите да играят карти. Ние го правехме постоянно при пътуванията на отбора навремето. Днес повечето от играчите се качват, слагат слу??алките, отварят телефоните. Всеки си е в неговия си свят. Един чете книга, друг слу??а музика. Но това, което ви казвам за картите, не е случайно. Така се сплотявахме като група, говорехме си, а и сваляхме напрежението преди мачовете. Ти изобщо забравя?? за важността на двубоя, толкова бързо минава пътят в разговори с останалите. Но няма как да спрем времето, това са реалностите на живота днес.