Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Александър Манов: ЦСКА ще постигне големи успехи навръх юбилея

Александър Манов: ЦСКА ще постигне големи успехи навръх юбилея

05-02-2018 Виктор ГЕЦОВ

Живата памет на ЦСКА Александър Манов даде интервю за „Тема Спорт”. Основният повод за разговора бе предстоящото честване на 70-годи??ния юбилей на 5 май. Манов обаче е сдържан по този въпрос: „Ще има стра??но много изненади за привържениците, но ще ги оставим в тайна до навечерието на юбилея”.
По тази причина бате Са??о насочва вниманието към първите годи??нини след създаването на ЦСКА през 1948-а. Той си спомни куп интересни подробности, но не пропусна да коментира и настоящото състояние на клуба.

Г-н Манов, ЦСКА е на прага на своята 70-годи??нина. Да тръгнем обаче от началото - като жив свидетел на цялата история на клуба какви са спомените ви от неговото основаване? ?? как бе??е приет ЦСКА от спортната общественост?
- Началото на ЦСКА на практика бе??е поставено на 4 май, вторник, 1948 година. В 17:00 часа следобед в Концертната зала на Военния клуб се състоя среща между ръководствата на клубовете Септември и ЦДВ, на която окончателно бе ре??ено сливането им и по този начин на практика бе??е създаден ЦСКА. На това събитие присъстваха привърженици на Септември, младежи и граждани, както и военни от няколко столични поделения. Залата бе??е препълнена, а ентусиазмът - незапомнен, като се изнесоха обединителни речи и доклади. Привържениците приеха повече от добре образуването на клуба. На следващия ден - 5 май, в кабинета на началника на Главно политическо управление генерал-майор Боян Българанов се състоя и подписването на обединителния протокол и така двете дружества се сляха под името Септември при ЦДВ. Това, разбира се, не бе??е добре посрещнато от някои столични ръководители, защото

още тогава виждаха заплаха

от този нов клуб. Но обединението така или иначе стана факт. Оттам нататък всичко е история. Още в първите месеци след основаването си ЦСКА става републикански ??ампион, като победи Левски на финала на първенството. Няколко месеца след титлата една група от 10-15 човека от Септември поискаха да бъдат назначени на служба във Военния клуб. Това няма??е как да се изпълни, затова тази група започна подмолна война, включително срещу футболистите. Но не успяха да пробият и в крайна сметка Септември се отдели, а клубът придоби името ЦДНВ.
Какви възнаграждения получаваха футболистите по време на първия сезон?
- Плаща??е се единствено при победа - по 30 лева на човек. За равенство няма??е възнаграждение. Добре познат факт е, че при спечелването на титлата министърът на войната Георги Дамянов награди играчите с по 3 метра плат за костюми. Освен това футболистите получиха по няколко сандъчета с хранителни продукти, които в следвоенно време се разпределяха с купонна система.
Освен футбол какви други спортове развива ЦСКА от самото начало?
- Общо 7 бяха секциите - футбол, ски, баскетбол, волейбол, лека атлетика, ??ахмат и бокс. В пика те достигнаха вну??ителните 36 - в средата на 70-те години.
А кога за първи път клубът празнува своя годи??нина?
- През 1953-та, когато ЦСКА става на 5 години. Всичко започна със среща между играчите и привърженици във Военния клуб. Събитието се проведе в Концертната зала и мога да кажа, че тя се пръска??е по ??евовете. Предложението за тези срещи дойде от тогава??ния председател на привържениците майор Тодор Попов. Неговата идея бе??е преди всяко първенство да се провеждат такива сбирки и тя се превърна в практика.

Срещите между
привърженици и
играчи бяха традиция

до разтурването на ЦСКА през 1985-а и приемането на името Средец. Първият юбилей пък бе??е отбелязан през 1958-а с мач между футболистите на отбора. Тогава ЦСКА има??е и втори състав и двете формации се изправиха една срещу друга. По това време отборът пи??е??е история със своите 9 последователни титли от 1954-та до 1962-ра.
А как бе??е отпразнувана 20-годи??нината на клуба?
- По нейния повод бе??е издаден специален вестник „20 години ЦСКА Червено знаме”, който бе в огромен формат. По-възрастните читатели може би си спомнят, че в същия размер бе и вестникът, който се издава??е за Пловдивския панаир. ??зданието на ЦСКА бе изключително интересно и ценно, като се състое??е от 32 страници. Вече не помня цената, но голяма част от съдържанието е останало в паметта ми. Автори на вестника бяха редица спортни журналисти. Самият аз бях в редколегията - като ??еф на спортния отдел на вестник „Българска армия”. Бе??е дадена думата на треньори и състезатели на ЦСКА. За мен обаче най-ценната страница бе тази за 20-те спортисти на двайсетилетието. Разбира се, говорим за такива, които бяха част от клуба. Те бяха избрани с допитване сред читателите на вестник „Българска армия”. ??ма??е специални талони във всеки брой и се изпращаха в редакцията. ??нтересът бе??е, меко казано, огромен. В един понеделник при нас

пристигнаха
32 000 талона
накуп

Победител стана легендата на българското колоездене Ненчо Христов, който през 1957-а печели Пробега на мира и бе сред най-популярните състезатели в цяла Европа. Второ място зае олимпийският вице??ампион и световен ??ампион по борба Петко Сираков (б.а. - баща на Наско Сираков). Третата позиция бе за гимнастичката Мария Гигова. Следваха двама футболисти - четвърти бе Стефан Божков, а пети ??ван Колев. Шести се нареди Цвятко Барчовски (баскетбол), седма остана скиорката Кръстана Стоева, осми бе Стефан Калъпчиев (пара??утизъм), девети големият ни вратар Георги Найденов, а гимнастикът Велик Капсъзов допълни десетката. Другите предно класирани футболисти бяха Димитър Пенев на 12-а позиция и Димитър Якимов на 13-а. Освен тази класация броят съдържа??е и справочник за всички видове спорт, които ЦСКА развива??е - само за 20 години те бяха станали точно 30! Наред с най-популярните има??е и секции по акробатика, алпинизъм, ветроходство, ловна стрелба, самбо, ски скокове...
На какво се дълже??е безпрецедентната и до днес доминация на ЦСКА в първенството - 9-те поредни титли в периода 1954 – 1962 г.?


В ЦСКА се работе??е по
чуждестранни изисквания

Основната заслуга за тази доминация бе на отлично подготвения треньор Крум Милев. Той има??е много силни връзки със специалисти най-вече в Унгария и по-конкретно в Хонвед. По онова време този клуб бе едно от стра??илищата в Европа. Крум Милев използва??е и съветски методи на работа, най-вече по отно??ение на физическата подготовка. ЦСКА също така играе??е и много международни приятелски срещи. Най-често съперници бяха Дукла Прага, Стяуа Букурещ, Легия Вар??ава... Тези отбори доста пъти са идвали и на подготовка в България, най-вече по Черноморието и в Казанлък. ?? мачовете с тях помагаха на ЦСКА да си вдига още нивото.
Коя е най-важната фигура за ЦСКА в тези първи години според вас?
- За мен е Крум Милев. Да, пропускам някои блестящи футболисти. Но Милев е човекът, който наля основите на ??ампионския отбор на ЦСКА и утвърди този манталитет и идентичност на клуба.
Пренасяме се в настоящето - какво е мнението ви за развитието на ЦСКА?
- ЦСКА укрепна много под ръководството на Гри??а Ганчев и отново стана фактор, с който се съобразяват всички. Аз съм сигурен, че отборът ще ни зарадва с големи успехи навръх 70-ия юбилей. Често разговарям с ръководителите, а също и с треньора Стамен Белчев и виждам как се работи в отбора. Проследих и част от контролите в ??спания. Всичко това, което гледаме през есента и в тези приятелски срещи, ни дава основания да вярваме, че ЦСКА ще спечели титлата. А аз се надявам и на купата и Суперкупата. Напълно е възможно.
В каква степен е готова подготовката за 70-годи??нината?
- Вече е в доста напреднала фаза. На този етап искам да запазя повечето от нещата в тайна. Ще има много големи изненади, но нека са неизвестни до последно. Мога да открехна завесата, като кажа, че ще издадем специална пощенска марка. Тя ще е четвъртата такава след тези за 50-годи??нината, 60-ата и 65-ата. Ще излезе и книгата „70-те на 70-летието”, която подготвям. Планирам обаче да бъде публикувана две-три седмици след юбилея, за да мога да вкарам и самото му отпразнуване. Прави впечатление, че в подобни годи??ници на ЦСКА юбилеите не са били описвани. Затова искам да е максимално актуална книгата. Убеден съм, че юбилеят ще е голям празник за привържениците, а ЦСКА ще ни радва много в следващите три месеца.