Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

 Кой за какво се  бори в ЦСКА

Кой за какво се бори в ЦСКА

23-03-2013 Жаклин Михайлов

Червеният антураж се увеличава обратно пропорционално на успехите на клуба


Жаклин Михайлов


Странен клуб е ЦСКА! Пари няма, публиката негодува, треньорите се сменят като носни кърпи, успехи от години не се постигат и в същото време непрекъснато се увеличава антуража с „отговорности” около „Армията”. Разпростряла се е една невероятна управленска структура от двама собственици плюс един техен влиятелен приятел, финансов директор, трима отговорници по различни дела в клуба и най-отдолу злощастния треньор. А, за малко да забравим вечния Димитър Пенев, който се води почетен президент и във всеки момент може да бъде разместен на някое друго място по веригата.
Ролята на собствениците е ясна - те осигуряват финансирането, назначават и уволняват и чакат все някога да дойде някакъв резултат. ??мат си предостатъчно проблеми и търсят начини най-накрая някой да им помогне за футболния клуб. Което се оказва много трудна работа. Но надеждата както се казва умира последна. Една титла, няколко силни мача в Европа и „титаните” ще дочакат така желаната реабилитация. Въпросът обаче е, че трябва да се намерят точните хора, които стават за високите цели. ?? собствениците опитват, като не рядко го правят и за втори път. Вероятно ще го правят и за трети, защото както е тръгнало още дълги години ще стоят на „Армията”.
Мнозина са се вторачили в собствениците, които безспорно са лесна ми??ена, а многобройния антураж някак минава между капките. А там е събрана една изключително елитна компания от големи величия на червения клуб. В последните месеци ролята на

Силната фигура си е заплюл

Георги ??лиев, който много обича да го наричат Майкъла. Така и не мога да си отговаря търси ли някакви сходства с героя от „Кръстникът” или не, но това едва ли е най-важното. Със сигурност няма таланта на Ал Пачино, но за самодеец е доста артистичен. В българския футбол сме ги виждали всякакви, но никой не може да се мери с Майкъла по общителност с медиите. ??мам чувството, че този човек притежава някакъв сензор или локатор с който улавя наличието на журналист на километри разстояние. Примерно ако той се намира на „Армията”, може да усети наличието на представител на медиите на „Граф ??гнатиев”. ?? докопа ли се до каквато и да е форма на внимание развива уникална логорея. Георги ??лиев гори от желание да общува и да изпраща безценните си мисли до обществото. Което въобще не означава, че мислите му не притежават стойност. Постиженията му като бизнесмен са безспорни. Повечето от нещата които изрича са в целта. Но както се знае, не винаги точните думи съответстват на действията. На думи Майкъла е много силен, дела обаче засега няма. ?? вероятно има сериозна причина, защото както той непрекъснато изтъква, цитирам „ в този клуб с години нищо не е правено”.
Но Георги ??лиев може да се оплаква с ужасното наследство колкото години си иска, във футбола обаче единствено важни са успехите. Обясненията защо нещата не могат да станат сега и веднага макар и логични, не издържат дълго на употреба. Но тук се появява и първия проблем. Така и остават неясни правомощията на ??лиев. А и самият той не иска да ги определя точно, защото при деликатни ситуации каквато бе тази с отстраняването на Стойчо Младенов, му е по-удобно да стои настрана. Той определено не обича личната конфронтация и избягва враждата с определен кръг хора. А за ветровития пост на силния човек на „Армията” се изисква желязна воля дори и при непопулярните ре??ения.
Общо взето се налага впечатлението, че трудно би нару??ил спокойствието си и не би предприел изли??ни рискове. А това означава едно – той няма да взема участие във важните ре??ения еднолично. За разлика от ??лиев

Паро е направо невидим

Едно от най-добрите ре??ения на „Титан” откакто са собственици в ЦСКА е привличането на Аспарух Никодимов в спортно-техническия щаб. Този човек е един от спортните феномени на България. Единственият треньор на ЦСКА с успехи при всеки един от трите си престоя на „Армията”. За разлика от други легенди на ЦСКА, Никодимов притежава интелект, воля и ре??ителност. ?? отстоява собственото си мнение. След всички тези комплименти обаче следва естествения въпрос каква му е ролята в момента в ЦСКА. Ако е там само, за да си казва мнението за футболисти, значи само му губят времето. Паро за разлика от ??лиев почти не говори пред медиите и само може да се гадае докъде се простират неговите правомощия. А това съвсем не е без значение, защото се натрапва впечатлението, че на него се гледа като на поредния заслужил ветеран, на който му е намерено някакво местенце в клуба. Потенциалът на Никодимов обаче е много по-голям.
От позицията на неизвестността е много трудно да се прави преценка какво точно вър??и Аспарух Никодимов в ЦСКА и което е по-важно използват ли се пълноценно неговите качества и знания. ?? защо бе дублиран от

другата легенда
Емил Костадинов

Поредното завръщане на Емил Костадинов вече е повод за сериозен размисъл. На практика той е изпълнявал в преди??ен период и функциите на ??лиев, и тези на Никодимов. ??стинска загадка е какви точно ще са сега??ните отговорности на Костадинов, който винаги се е стремял да работи в изчистения вариант на изпълнителен директор по спортната част.
За разлика от ??лиев, който може да говори, и от Паро, който не иска да говори, Костадинов е с доста беден словесен арсенал и може да ръси само кли??ета. Така, че по отно??ения на информацията около клуба той определено ще е най-безполезен. ?? се налага впечатлението, че единствената му полза ще е от присъствието му в ??зпълкома на БФС. Което е странно, защото той бе такъв и през 2008 година, когато ЦСКА загуби лиценза си за Европа. Със сигурност от Костадинов ползи няма да произтекат що се отнася до успехите на терена.
?? стигаме до злощастния Милен Радуканов, който е оставен без право на избор и е готов на всичко, за да бъде треньор на ЦСКА. Милен е първият треньор на ЦСКА от много време насам, с когото не се свързват никакви надежди. В ЦСКА просто се надяват на добрия си футболен материал, а от Милен се иска да бъде приятел с футболистите. Да ги сплотява, обединява и развеселява. Футболът на терена е съвсем друга работа.
При тази мила картинка не е много ясно какво обединява целия този сериозен като количество антураж и дали въобще има някаква обща цел. ??ли просто всеки вече си е приготвил предварителното обяснение защо нещата не са се получили, както той ги е искал. Народът има една приказка много баби, хилаво дете, и май актуалния футболен тим ЦСКА е точно в тази позиция.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар