Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

 Какво трябва да направи Майкъла

Какво трябва да направи Майкъла

12-10-2012 Ники АЛЕКСАНДРОВ

Новият изпълнителен директор на ЦСКА със сигурност има далеч по-дълъг списък с неща за вър??ене от този тук. Георги ??лиев направи доста добро впечатление при представянето си онзи ден. Заговори за неща, които никой скоро не бе споменавал, дори като хипотетични. Но е ясно, че в ЦСКА отдавна ги болят главите от приказки, лакърдии и обещания. На „Армията” вече 20 години само се обещава. Вече обърнахме внимание, че Майкъла идва в много удобен момент – време, в което много лесно може да изпъкне работата му. Хаосът е толкова голям, че дори да насади?? пет лехи с теменужки на главната алея или да залепи?? изпадалите букви от голямата топка на Са??о Томов веднага ще се забележи. Ето вариант на най-необходимото, за което новия ??еф в клуба трябва да запретне ръкави. ??ли просто да изпълни някои от нещата, които обеща публично.

1. ??лиев заяви нов курс спрямо БФС. Това е изключително важно. ЦСКА вече се умори от постоянните си битки с централата, въпреки правотата си в голяма част от тях. Ясно е, че главата на змея не може да бъде откъсната лесно, отгоре на всичко постоянно се появяват нови и нови по-малки главички, които се упражняват на гърба на ЦСКА. Клубът има нужда от нормални отно??ения с Борислав Михайлов, най-малкото до момента, когато ще се навлезе в предизборна битка. Тогава вече може да се заеме съответната позиция. До този момент, вече няколко сезона червените са губещата страна – постоянно рязане на терена в ключовите мачове от страна на съдиите, административни пречки, Анисе, Платини, Присо, забравянето да се оповести, че допингираните имат вече права да играят и още куп други казуси все в ущърб на ЦСКА. Какъв е смисъла? Майкъла е длъжен да опита да подаде лулата на мира. Макар и лицемерно.
2. Не е нормално постоянно в медиите да излизат новини, че в ЦСКА били платени или все още неплатени еди колко си заплати. Сяка?? това е единственият клуб на света, където се случва да платят или да не платят заплати. ??лиев е длъжен да регулира най-сетне този проблем в качеството си на най-вис?? проводник между треньор, отбор и собственици. Стойчо Младенов има??е месеци наред трудностти в комуникацията си с ??ефовете, сега това не е така. Възнагражденията трябва да се изчистят веднъж завинаги и да придобият рутинен статут. ??ли просто да излязат от новинарския поток.
3. Това със стадиона вече заприлича на мелодрама. Но е факт, че ЦСКА продължава да чергарства тук и там, Венци Стефанов да сипе закани, че другия път щял да прати червените в Чукурово или нейде там. Всъщност продължава никой да не знае, защо точно „Българска армия” не функционира? Но определено това е поредния ??анс, който съдбата поднася на Майкъла – именно той да бъде човека, който ще обяви: „Връщаме се у дома!”. Колкото по-рано, толкова по-добре. А и връщането на ЦСКА на собствения му стадион минава през специалността на Георги ??лиев – строителството.
4. Новият директор трябва да опита да сработи в тандем с наставника Стойчо Младенов. Месеци наред треньора сяка?? няма??е солиден гръб в клуба. Нещо повече – често става??е жертва на компромати, излезли именно от собствената му къща. Георги ??лиев е длъжен да бъде необходимия гарант за сигурността на Младенов, ако иска от него резултати. Майкъла трябва да работи най-напред в тази насока, а не да слу??а съвети и подмятания за това, как трябва да смени треньора. Стойчо се нуждае от солиден гръб в клуба и разчита това да бъде именно Георги ??лиев. Да видим…
5. Попитаха Георги ??лиев какво щял да прави с феновете? Въпрос, продиктуван от конфликта му преди години с централния фенклуб, когато пак за кратко бе на ръководна длъжност в клуба. Какво има да прави с тях? Нищо повече от това, да успее да изгради едни нормални отно??ения, да се работи по организационни проблеми с тях, да има коректност. Трудното е, че не е ясно как ще успее да откликва равноправно към различните организации и фракции, тъй като всяка една от тях е важна сама за себе си.
6. Майкъла трябва да постигне един истински ??едьовър – хем да увеличи действията за разлика от приказките, хем в същото време ЦСКА най-сетне да има достоен оратор, достоен опонент на силните фигури в конкурентните тимове. Дълги години червените страдаха от липсата на силен човек, който като каже нещо, то да оттеква. Месеци наред тази роля изпълнява??е Стойчо Младенов, което му донесе единствено лични негативи. Пред??ествениците на Майкъла бяха доста мълчаливи, ЦСКА бе газен – те мълчаха. ?? Караиванов и Костадинов. За чичо Руди от ??талия – ясно, няма??е какво да каже, нито кой да го пита. Върхът на сладоледа при Дуци пък бе това, че измисли за трансфериране някакъв незнаен полски герой, чието име съвпадало с обидна за вечния враг реплика. Колко гениално!
7. ??лиев обеща също така да оптимизира трансферната политика. В последните години, тя се е правила от всеки, престоял поне един ден на „Армията”. Тоталният хаос доведе до невиждано по своите мащаби текучество на играчи. На това трябва да се сложи край и да се въведе ред. Майкъла притежава необходимата строгост, за да го стори.
8. Георги ??лиев трябва възможно най-безболезнено за самия него, но най-вече за клуба да извър??и евентуалния бъдещ преход по смяна на собствеността, който така или иначе ще се случи в ЦСКА. ??менно той изглежда ще бъде човека, който ще бъде мостът, между старите и бъдещите нови босове на клуба. Длъжен е да изиграе козовете си докрай.
9. ЦСКА трябва възможно в най-скоро време да излезе с ясна позиция относно проблема с тв-излъчването на мачовете от А група. Георги ??лиев е вече човекът, който трябва да каже на висок глас: какво иска ЦСКА? Двубоите да бъдат предавани пряко в ефира или не, за или против е създаването на собствен канал на клубовете, каква е позицията за интернет излъчването и ще последва ли ЦСКА примера на сините? Проблем, който назрява все повече и който се нуждае от спе??но разре??аване.
10. Новият изпълнителен директор на ЦСКА има нужда да започне престоя си в клуба с победа. За добро или за ло??о, първият мач от „ерата Георги ??лиев” е точно срещу Левски. Това, което той може да направи, без пряка помощ на терена, е да осигури всичко необходимо около подготовката за това дерби. Трябва бързо да се неутрализират всички драми около недоволни играчи, трябва да има спокойствие в съблекалнята, трябва да се знае – има или няма премии за победа? Победа в този мач ще донесе перфектен старт на работата на Майкъла в ЦСКА, ще му позволи и с далеч по-голямо самочувствие да разгърне проекти за близкото бъдеще. Обратното – загуба ще въвлече ЦСКА в поредната серия на добре позната ни драма – нови протести, съмнения, разпри, хвърляне на вина. ?? рано, рано новият ??еф ще се хване за главата. Но това е част от играта, а той вече се е хванал на хорото, наречено „ЦСКА”.


Коментари

напиши коментар

Напиши коментар