Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

ЦСКА под друг ъгъл

29-10-2012 ??во БЪРЗАКОВ

В Пловдив ЦСКА определено затвърди израстването си, показано при победата над Левски. ??зрастване спрямо безобразното представяне в първите 8 кръга, където бяха пропилени редица нарисувани за печелене точки. Да, като сравним играта на ЦСКА в Пловдив спрямо тази в Ловеч или срещу Локо Пд в Сливен, то отборът показа много по-добри неща. Това е безспорен факт, който няма как да бъде подминат. Но в крайна сметка

всичко зависи
от критериите

Затова и тук имаме две гледни точки. Според едната ЦСКА наистина бележи прогрес и това е напълно вярно. Тук дебело трябва да се подчертае, че както срещу Левски, така и сега срещу Ботев армейците стояха много солидно във физическо отно??ение. Нещо, което съвсем акуратно отбеляза и Георги ??лиев-Майкъла в анализа си след края на двубоя. Определено кондиционният спец Роко Перота е единственият на треньорската скамейка на ЦСКА към когото не може да има абсолютно никакви претенции относно работата, която е свър??ил.
От друга страна обаче, малко пресилено е задоволството от това как е играл ЦСКА в Пловдив. ??гровият възход бе затвърден, но не и доразвит. ?? точно тук трябва да се постави акцентът. На отбора му бяха създадени отлични предпоставки да се представи на върха на възможностите си и да разгърне в пълна степен своя потенциал, който е далеч по-голям. Допингът от успеха във вечното дерби и влизането в игра на най-добрия футболист Платини са сериозни козове. Само тези две предпоставки трябва??е да са предостатъчни от психологическа гледна точка ЦСКА да започне много по-смело и адекватно двубоя. ?? като игрово поведение, и като стартов състав. В същото време теренът бе прекрасен, а съперникът игра отворено през първото полувреме и не действа??е грубо.
Какво обаче се получи?! Нищо по-различно като подход от това, което гледаме от началото на годината.

ЦСКА за пореден
път проспа
първото полувреме

когато срещу себе си има малко по-стабилен съперник. В абсолютно всички така наречени дербита Стойчо Младенов подхожда повече от предпазливо в началото и това почти никога не му е носило крайния успех. Така стана и този път. Вместо да влезе в мача по-нападателно, ЦСКА заигра позиционно и чака??е. Така както направи през пролетта срещу Левски и Лудогорец, така както предпочете да действа и при гостуването си в Бургас в началото на този сезон. Този предпазлив стартов подход в крайна сметка оказа негативно за ЦСКА влияние на крайния изход на двубоя.
От друга страна, армейците задълбочиха тенденцията да не могат да печелят гостуванията си на по-сериозни опоненти. А така няма как да се стане ??ампион. Да, случва се няколко пъти, но на този ЦСКА му стана навик да не може да печели навън срещу подобни противници. Тук не виждаме никакъв повод за задоволство, каквото демонстрираха от червения лагер. Напротив. ??маме сериозен проблем!?
Стигаме и до стартовия състав и смените. Пълно недоумение буди присъствието сред 11-те на Тодор Янчев, което граничи с абсурда. При цялото уважение към То??ко той може да бъде само резерва при наличието на толкова футболисти в отбора, които могат да се справят много по-добре от него. Стойчо Младенов има??е предостатъчно алтернативи, но отново заложи на Янчев, което се оказа огромна гре??ка с негативни последствия. Той силно ограничава ЦСКА в разиграването на топката и ефективността и в двете фази на играта. При положение че през целия мач червените центрираха, то бе логично да се избере Тасио за върха на атаката, Платини зад него, а Анисе да бъде върнат до Лукас Са??а за сметка на Янчев. Толкова е просто, само някой трябва да го направи. Хубаво, Янчев е титуляр, но бе задължителна смяната му още на полувремето. За какво бе нужно да се чака чак до 69-ата минута, за да бъде изваден. Това бе пропиляно време. След като разчита?? само на центрирания и вижда??, че Ботев има проблем при тях, да държи?? на терена едва един офанзивен футболист, който може да играе добре с глава в лицето на Платини, е стратегическа гре??ка. Ако Тасио и Сержиньо (Пакурар) бяха влезли в игра още на полувремето, не е трудно да се досетим как ще??е да свър??и мачът.
?? накрая за игровите действия. Стойчо Младенов каза: „Такъв ЦСКА искам да виждам”. Да,

като характер,
агресия и
кондиция

треньорът е напълно прав. Но трябва да се обърне внимание и на други компоненти от играта. Ботев направи три много интересни атаки с къси подавания в зоната пред наказателното поле, при една от които се стигна до дузпата, а при друга Черни спаси удар на Енрике. В същото време ЦСКА нито веднъж не успя да надиграе защитата на Ботев след комбинация. Абсолютно всички положения и опасности пред вратата на пловдивчани дойдоха след центрирания. ?? това вече е стил на игра на ЦСКА. Само дълги пасове и центрирания. Нито едно отработено взаимодействие в офанзивен план, нито едно двойно подаване, което да матира съперника през центъра. ?? ако през второто полувреме има??е някакво оправдание, тъй като Ботев насити зоната пред полето си, то през първата част отново не видяхме нищо смислено в атакуващ план от страна на армейците. Това поставя въпроса какво се тренира в ЦСКА и изобщо само дългите топки и центриранията ли влизат в арсенала и концепцията на Стойчо Младенов. Той разполага с футболисти като Платини, Анисе и Пакурар, които могат да свалят топката на земята и да комбинират. Но за да се случи това, трябва да се работи ЦЕЛЕНАСОЧЕНО в тази насока по време на тренировъчния процес.
В крайна сметка заради всичко, описано дотук, ЦСКА пропусна златен ??анс да се завърне с пълна силна в битката за титлата.
Това, че отборът е играл много по-добре в сравнение с първите си мачове, съвсем не значи, че трябва??е да се допускат толкова разнопосочни гре??ки, заради които ЦСКА да си тръгне само с точка от Пловдив. От същия стадион, където намиращият се в зоната на изпадащите Берое спечели с лекота!?
Наистина хубавите неща трябва да се отчитат и адмирират, но не бива да си затваряме очите и когато едни и същи гре??ки в подхода и избора се повтарят непрекъснато.