Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Финалът се очертава епичен

Финалът се очертава епичен

21-05-2012 Жаклин М??ХАЙЛОВ

?? двата претендента влизат в двубоя в отлична кондиция

Като оставим настрана сантименталните нюанси, като завръщането на блудния син Стоичков на „Армията”, мачът между ЦСКА и Литекс има??е един, единствен смисъл. Да определи в каква кондиция ще влезе червения претендент за титлата във финала на сезона. Защото предварително бе ясно, че зеленият е във възможно най-добрата след спечелването на купата миналата сряда в Бургас.
ЦСКА спечели убедително срещу Литекс и определено заминава в добро настроение и със солидна увереност за Разград. С тази победа в чисто психологически план червените си възвърнаха няколко важни позиции. На първо място възстановен бе имиджът на основното им оръжие Жуниор Мораес. Бразилецът, който е без конкуренция за приза играч на сезона, се възползва от ??анса да се реабилитира след личното си фиаско в Перник и го направи по най-сполучливия начин. На практика Мораес обра изцяло овациите за триумфа над Литекс, което е от огромно значение за имиджа му на ре??аващ фактор при победите на ЦСКА. Щеще да бъде силно обезпокоително, ако Мораес бе записал втори пореден слаб мач, а това в съчетание с тенденцията да играе далеч по- неубедително при гостуванията щеще да е доста тревожно за червения спектър. При така създалите се благоприятни обстоятелства ЦСКА получава сериозен бонус, след като поне като предварителни очаквания, най-силното им оръжие е в оптимална форма. При това Мораес демонстрира най-доброто си физическо състояние през сезона, точно преди мача на сезона.


Суперформата
на Мораес

не е единствената ло??а новина за Лудогорец. ЦСКА изнесе срещу Литекс най-добрата си продукция за сезона, сравнена само с представянето срещу Локомотив в Пловдив. С продукцията в събота ЦСКА сериозно разклати установеното мнение, че тимът не може да играе силно срещу качествени съперници. Теза, която бе доста актуална след неуспехите срещу Левски и Миньор. Литекс, може и да не е в най-добрата си година, но през този сезон направи равенства в Разград и Бургас и би Левски в Ловеч. ?? бе буквално пометен на „Армията”, факт, който няма как да бъде пренебрегнат. На практика ЦСКА стана единствения отбор, който изкара на показ цялата несъстоятелност на детронираните ??ампиони. А доста от слабостите на Литекс са налични и в представянето на Лудогорец.
Триумфът срещу Литекс е от особена важност за ЦСКА преди всичко заради параноичната среда около червените.

При ЦСКА отдавна
всичко е на живот
и смърт

и футболът е поставен на заден план. Този клуб се е превърнал в свърталище на мистици, и всеки паранормален детайл е от съществено значение. Като например колко натрапчиво силно витае духът на Стойчо Младенов около червената аура. Явно Младенов се е превърнал в мантра за поклонниците. А тези неща влияят много върху артистите на терена и около него. ?? няма по-добро средство за стягане на редиците от една солидна победа. Самите изпълнители до такава степен са се присъединили към всеобщата лудост, че не биха могли да играят нормален футбол без да бъдат обвити в мъглата на някаква изключителност. На „Армията” всяко първо изречение на треньор или футболист започва с думите „За тази велика публика” и изглежда на никого не му е сме??но. Точно в този важен психологически план победата срещу Литекс стегна редиците до историческия максимум.
В тази специфична среда една нищо и никаква титла на България е превърната в свещен сакрал, а

второто място е
равнозначно на
края на света.

Може би не съществува друго футболно място на планетата, освен „Армията”, където успехът или неуспехът се превръща във всепоглъщаща еуфория или съответно трагедия. ?? това е напълно осъзнат избор. Като че ли няма друг начин ЦСКА да стигне до победата, пътят е само чрез самобичуване и налудничав екзорсизъм.
Лудогорец е в друго измерение на делируим. Там отсъства колективната среда, както е при ЦСКА. В Разград по скоро се разиграва някакъв ерзац драма, смесица между Крал Лир и Ричард III.

Един велмож,
заобиколен
от ??утове,

ласкатели и бъдещи предатели. Това, че отборът е на път да постигне нещо значимо остава на заден план. Както между впрочем и футболът на Лудогорец от който толкова се възхищавахме.
За зелените обезпокоително е, че отборът излезе от фазата на страдание и се създаде измамната представа за възход. Това състояние се характеризира най-добре с кли??ето нож с две остриета. Прекалено лесно Лудогорец се върна в играта за титлата, докато съперниците от ЦСКА влязоха в по- здравословната спирала на приземяване. Възможно е във високо летящия Лудугорец да се предоверят на измамната представа за класа. На треньора Петев определено му липсват психологически умения за подобен вариант. Все пак на страната на Лудогорец е по високата футболна обиграност и предвидимост на представянето.
В събота на стадион „Българска армия” присъства??е и една разбита команда, носеща името Литекс. В последен опит да догонят дивото, бив??ите ??ампиони изглеждаха напълно несъстоятелни срещу по мотивирания си съперник. Резилът на Литекс обаче може да се превърне в бъдещ триумф, ако продължат правилната си линия на развитие. Защото Мораес днес е тук, а утре го няма, а дузината голобради играчи на бат ??цо тепърва ще гонят своя футболен максимум. Всъщност има доста различни ъгли от които може да бъде погледнат футболния процес. ?? един от тях се нарича” не знае?? какво печели??, каквото губи??”. Струва ми се, че в Ловеч много скоро ще го разберат!