Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Точният човек се завръща

Точният човек се завръща

10-03-2012 Жаклин Михайлов

Заслужава си да се направи специално изследване, но едва ли са много примерите, в които един треньор три пъти поема един и същ клуб в период по малък от десет години. Но, това изглежда напълно естествено, когато човекът носи името Стойчо Младенов. По някаква странна игра на обстоятелства ТОЙ е човекът, който най-пълнокръвно олицетворява червената идея днес. Младенов не е бутафорен герой, в какъвто се превърна чучелото Димитър Пенев. Той е от плът и кръв, изцяло червен, отдаден на армейската кауза, готов да я защитава дори с цената на личния си комфорт и уют. Няма друг, освен Стойчо, който така добре да оседлае въжделенията на феновете и да им донесе увереност, че любимия им клуб, ще бъде защитен от посегателствата. Само той е готов да води война на живот и смърт, привидно за едната чест.
??ма и други, които бяха заявили подобни претенции, биха се опитали да влязат дори в роля както го направи Драголюб Симонович, но на Стойчо просто му идва отвътре. Той го прави от сърце и обикновените привърженици го усещат, а това ги кара да го боготворят. В кариерата си е имал и добри и ло??и моменти, но голямото умение е да накара??, хората да помнят само хубавото. А Стойчо умее да прави точно това.
Не трябва да се подценява и фактът, че Младенов се е доказал, не само в ЦСКА. Бе??е треньор на националния отбор, мина и през Литекс. Направи кариера в чужбина, което не се среща често при българските специалисти. ?? никъде не се е провалял. Най-важното Стойчо - почти не е оставал без работа, което е рядкост при треньорите.

Нещата са различни

Този път обаче нещата са различни. Няма съмнение, че Стойчо не е загубил и грам от енергията си и ще се бори всеотдайно за каузата, но сега има съвсем различни собственици. Те нямат нищо общо нито с Васил Божков и Стефан Орманджиев, или пък с Александър Томов и Емил Костадинов. Той си тръгна, когато те дойдоха, сега се завръща преди да са се отказали, каквито слухове циркулират в публичното пространство. Как ще приложи своите методи, при това аморфно управление е пълна загадка. Няма да е ло??о да изнесе на Димитър Борисов един кратък курс какво е ЦСКА и как никой няма право да се гаври с харизмата. За начало Стойчо го чакат няколко неразре??ими ребуса. Ако съдим по опита на добрите треньори, при тях успехите идват винаги на втората година. Трябва им естествен преходен период в който да наложат стил, да намерят подходящите изпълнители и да създадат увереност. При Стойчо винаги е било точно така и двете му титли през 2003 г. и 2008 г. го доказват. Направи ли селекция, отборът му става неудържим. Но до него винаги е стоял силен изпълнителен директор. Сега такъв в ЦСКА няма!
Младенов поема ЦСКА почти в насипно състояние, но претенциите са високи. Това, което не може да му се случи е да бъде изгонен след първата загуба, каквато е практиката на „Титан”. Ако приложат и спрямо него този подход, ги чака не мирен протест с плакатчета, а истинска, реална война с феновете. Цесекарите няма да позволят и косъм да падне от главата на техния любимец. ?? дори и да има неуспехи за тях ще бъдат обвинявани собствениците от „Титан”. Стойчо притежава статута на свещена крава, при него няма да има някакви радини вълнения, както стана с освобождаването на Милен Радуканов. Борисов и сие вероятно си дават сметка за тези подробности, след като разнасят другата легенда Димитър Пенев като самарското знаме, по етажите на клубното управление. Дори обаче положението му да изглежда стабилно, той може да бъде бламиран от самата политика на клуба. Ако „Титан” наистина искат да направят нещо, а не само да се радват на някое случайно трансферче и малко повече парички, трябва да приемат стратегията на Младенов. Дори това да струва пари, както си е редно да бъде. Знае, се че Стойчо харчи пари, но носи и успехи. Така стават нещата.
При сега??ното разположение на силите в българския футбол не съществуват никакви препятствия Стойчо Младенов да не триумфира и в третия си етап с ??ампионска титла. Това той е доказал, че умее да го прави. Въпросът е обаче дали, ще успее да направи следващата крачка. Да легитимира себе си като успе??ен треньор в евротурнирите. За съжаление това се превърна в негова ахилесова пета, с две доста силни генерации не успя да постигне нещо значимо, сега ще бъде още по трудно да го направи. Привържениците на ЦСКА определено ще очакват от него да сбъдне и двете им желания - титла плюс Европа.

В ЦСКА направиха верен ход

Колкото и да изглеждат неадекватни и направо абсурдни на моменти, собствениците на ЦСКА направиха верния ход със Стойчо Младенов. Да върне?? най-успе??ния си треньор в последните години наистина е мъдро ре??ение. На такъв ход не са способни на „Герена”, където успе??ните треньори не се ценят и непрекъснато се правят експерименти. Дори и новото ръководство в лицето на ??во Тонев, не се сети, че има един Станимир Стоилов, донесъл уникални успехи на синия клуб. Който при това е неангажиран. Дори безхаберниците от Титан показват по-сериозна умствена дейност и стратегическо мислене, като привлякоха Стойчо Младенов.
А успе??ният модел е пределно опростен. Няма по добра формула за успе??ен треньор от бив?? голям играч на клуба. Няма по сериозна гаранция от варианта, начело на отбора да е човек, който излиза от клуба. Който е влязъл в сърцата на хората. Един при??ълец трябва да се бори с години за това, което Стойчо Младенов има наготово от първата минута като треньор.
В този момент екзекуторът на Ливърпул спасява положението в ЦСКА. Стойчо Младенов образно обезвреди взривът, който бе заложен след загубата в Бургас. Самото му връщане премахва напрежението и създава визия за бъдещето. Подобна личност е капитал за своя клуб.
Стойчо Младенов с магическа пръчка премахна напрежението около любимия си клуб и дори това за начало е достатъчно. На 54 години той има още какво да даде и какво да постигне във футбола. Самото му присъствие в българското първенство също е положителен знак. Той, Стоичков, Херо са като локомотиви, които могат да дърпат футбола нагоре. Тази игра се прави от личности, колкото повече такива има около игрището, толкова по-добре.


Коментари

напиши коментар

Напиши коментар