Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Твърда ръка или глупава глава!

Твърда ръка или глупава глава!

14-03-2012 Мила ПАНАЙОТОВА

От десет години се говори за „тоталитарния“ режим в най-успе??ния ни колективен спорт. За „твърдата“ ръка на Данчо Лазаров, за „инженерната“ му мисъл и за своеволията, с които управлява както националния отбор, така и вътре??ното първенство във волейбола. Осем години Левски става??е ??ампион при мъжете. Хегемония, която се крепе??е и на съдийски ре??ения, и на принудителни трансфери при състезателите. Защото всеки волейболист знае??е, че ако не е в Левски Сиконко, то няма как да бъде в националния. А ако не е в националния няма как да излезе в чужбина и да вземе заплата по-различна от 300 лева. За да се постигне това робско общество обаче трябва??е слабо вътре??но първенство, слаби клубове и никаква конкуренция. Това е факт, Данчо Лазаров го постигна. Първенството е слабо от години и няма защо да се чудим защо никой не иска да влага инвестиции в него.
Жаждата за власт обаче е голямо нещо. А съчетана с наглост и глупост ражда уникални ре??ения. Сега гледаме циркове при жените. Първо с националките, сега и с първенството. ??злиза чисто новият управител на Левски Валентин Филипов (сочен за един от евентуалните наследници на Лазаров!) и казва на цяла България „ЦСКА не трябва да е ??ампион!“ Чакай малко де, то тепърва полуфинал, финал предстои, а ти вече прати ??ампионките (!) в трета глуха. То не че като спечелят ??ампионата ще вземат пари. Но все пак нали поне за тази титла се играе, нали затова има плейофи, затова има мачове. Същият този Филипов говори за висок морал, а къде е ценностната система на неговия клуб, на същия този Данчо Лазаров, който дава под наем спортно съоръжение, където всеки ден тренират деца, на секта, за която учени твърдят че ползва психотронни вещества, за да подчини „последователите си“?! ?? защо същият този Филипов само сипе обвинения, а не излезе и не каза защо всъщност се отлага мачът? Защо не попитаха ЦСКА ще тренират ли сутринта или не? Защо в последния момент уведомяват червените за промяната, а не още преди началото на полуфиналната серия? Сега пък се обидили, че медии и ЦСКА скочиха срещу поредното ненормално, тоталитарно и скандално ре??ение. На кое се обиждат – че не могат да играят, че не могат да губят или че не знаят как да управляват?
Същите тези волейболни управници от години реват, че парите, отделяни за този спорт са в пъти по-малко от футбола. Че заслужават повече внимание и по-добро отно??ение. За какво са им обаче – за да сътворят още повече кражби и от състезатели, и от държава ли?! За да ни покажат нагледно докъде може да стигне наглостта на един нарцис ли?! ??ли за да ни докажат, че са по-способни и в скандалите, и в чалготеките. Защото все още помним как То??ко Алексиев пие само кока-кола (по думите на Данчо Лазаров), и от нея явно се въргаля пиян в 6 сутринта по време на лагер на националния във Варна.
За да се родят новите звезди обаче - новите Матей Казийски, Пламен Константинов, Евгени ??ванов, Ники ??ванов, трябва да има ??кола. Трябва да има управление. Трябва да има първенство. Трябва да има конкуренция и ясни и точни правила – добри или ло??и те трябва да са равни и еднакви за всички. В противен случай (с пари или без пари) Лазаров ще постигне точно това, за което се моли – да е като футбола – от четвърти в света, та до дъното след Занзибар…