Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Със старите мутри футбол не се прави

Със старите мутри футбол не се прави

20-01-2013 Желю СТАНКОВ

Какво професионално има в клубове като Спартак Плевен и Етър


Желю СТАНКОВ

Няма как скоро да се оправим, това е положението, или поне що се отнася до футбола, ситуацията е неспасяема. ??ли, ако се появи светлина в тунела, веднага се намира кой да я изгаси. Ама на секундата!
Светът се променя, времената вече са други, или уж така си мислим. Само в България като че ли всичко е застинало и няма никакви признаци, че скоро може да отлепим от дъното.
Говорим си за професионален футбол, а всъщност на критериите за това отговарят вероятно не повече от десетина клуба, и то с много забележки и условности. На другите места положението е полуаматьорско и точно тази опърничавост дърпа сериозните играчи надолу. БФС раздава лицензи с голям размах и си затваря очите като митничар пред камион с акцизна стока.
От време на време федерацията по статистика пуска някакви данни къде се е свлякъл националният ни футболен отбор, както и с колко места надолу са водещите ни клубни тимове. Много малко хора се интересуват как точно се формират тези бази за сравнение. Този месец сме на дъното, другия с пет места нагоре. ?? какво от това? Но всички знаят едно: Ние сме зле!
Как няма да е зле футболът ни, след като през 2013 година, когато светът се чуди дали да слага камери на гредите за по-точни отсъждания, а миналата година един австриец скочи от височина 40 километра, ние преоткриваме топлата вода и цветния телевизор. Хората сигурно ни се смеят и лековато махат с ръка, когато в малките хронички на техните медии четат, че в ??зточна Европа се произвеждат предимно куриозни или криминални новини. При нас

има по много
и от двата типа

Къде на друго място в Европа на стадиона на професионален отбор някакъв субект, абонат на полицията, ще спира футболистите преди съблекалнята и няма да им позволява да тренират. Това, което се случи в Плевен тези дни, не само е ло??а реклама за спорта ни. Скандалът е повод да се огледаме и да се запитаме накъде сме тръгнали, след като цялостната ни среда е отровена и колкото и някои да се опитват да бъдат европейци, клубният ни футбол си остава на село. Това в Плевен е най-смърдящата част на кочината, за която Тодор Батков говори при всяко позорно отпадане на Левски от Европа.
?? после като започнат разни функционери да ми говорят за футболни центрове, ??коли и традиции, та чак да се чуди?? тези хорица с какви аргументи застават на трибуната. Какво професионално има в Спартак Плевен в момента? След като в клуба няма условия играчите да се съблекат и да тренират безпрепятствено, за какво говорим изобщо. Не коментираме нито този, който е предвождал големите здрави момчета, нито действащия президент на клуба. Всеки сам може да прочете множество публикации както за въпросния Куката, така и за въпросния ??ван Динов. Черно тото ли е, бяло тото ли е или ??арено, ние доказателства нямаме, но никой не може да ни забрани да се съмняваме.

?? ако един професионален клуб е попаднал в примката на букмейкърската мафия, какво можем да очакваме в глобален аспект.
Спартак Плевен вероятно не е единственият клуб в България, в който някакви хора си разчистват сметките по криминален начин. Ами вижте на какво прилича Етър. Колко запалянковци знаят името на собственика, на треньора?! А някой знае ли към този момент колко футболисти има на щат в Етър? А да спомене поне три имена? Зор да влязат в А група и да правят циркове пред цяла България. Същата работа и със Спартак Плевен. Е, на нас ни омръзна от такива пародийни клубове с имена, история и традиции. Жалка работа.
БФС естествено няма и да си мръдне пръста да предотврати подобни уродливи продукти. Не е редно Го??о и Пе??о да станат от масата подпийнали, да звъннат 2-3 телефона, да съберат някой лев и утре да говорят вече като собственици на футболен клуб. Къде на друго място някакви италианци с джобни 150 хиляди евро могат да купят традиционен футболен клуб от елитната група, както се случи с Ботев Враца. На цената на една лимузина чужденците съвсем официално влязоха във владение на отбор от А група, да се чуди?? – да се смее?? ли, да плаче?? ли. Само можем да подозираме какви са стратегическите цели на подобни търговски флиртове.
Въпросните „инвеститори“ обаче са наясно със системата в България. Сега дали някой ще потърси въпросните италианци да ги попита за съмнителни мачове на Ботев Враца? Да, ама друг път. А Георги Бачев с какво се занимава в дне??но време някой знае ли? А случайно някой да е виждал през последните години Костадин Хаджииванов и да знае какво се случва с Беласица от Петрич? Емил Наков пък с какво ли се занимава напоследък,

пуска ли тото,
не пуска ли?

А Йордан Лечков дали наистина заслужава две години ефективна присъда или повече, дали изобщо го провериха за подмасови давания и взимания на пари покрай футбола? Любо Пенев сух ли излезе от онзи скандал в кръчмата в Горубляне, когато извика футболисти на среща и си тръгна малко преди те да бъдат набити от неизвестни лица?
??звинявайте, но какво му е професионално на професионалния ни футбол тогава? Вижте какви субекти са замесени в играта. Как да очакваме от абонати на полицията и съда да разбират от менажиране на футбола. Вдигнали две корни и хайде – или спортни директори или президенти станали. Ами няма как да чакаме резултати и високо спортно майсторство. От мутрите и джиповете до бялата якичка и лъскавия офис пътят е много малък. Само че от измисления до истинския футбол пътят е много голям. Вижда се хоризонт, но колко има след това не е много ясно.
Ние си мълчим, гледаме сеир, сещаме се за всякото чудо за три дни и продължаваме напред. Докато излизаме от съблекалнята, си бъркаме в у??ите и философски отчитаме, че това е футболът и животът продължава. Това е положението в България, където играем мач за мач и тренираме ден за ден. Ако изобщо ни пуснат до съблекалнята, където пък не е ясно има ли ток и вода. ??наче си говорим за евротурнири, групови фази и други недостижими луксове.


Коментари

напиши коментар

Напиши коментар