Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

След Трите коня май оставаме и без каляска

След Трите коня май оставаме и без каляска

18-02-2012 Желю СТАНКОВ

Тема: Национален отбор. Ясно е, че материята не е кой знае колко приятна за голяма част от футболните запалянковци у нас. Размитите понятия като патриотизъм и национална гордост отдавна са посипани с нафталин и грижливо прибрани в гардероба, откъдето биват вадени когато селекцията на България трябва да играе с някоя от световните сили в поредния квалификационен цикъл.
Апатията от страна на медиите е естествен резултат на това. Когато публиката няма афинитет към националния си отбор, значи няма потребност да бъде информирана. Тук като че ли повече се говори за проблемите на Англия, оставката на Капело, капитанската лента на Джон Тери и дали и за колко време ще се съгласи Хари Реднап да се заеме с проблемите. Нормално, у нас има хиляди запалянковци на английските клубове, а вкупом всички те се вълнуват и поддържат Трите лъва. По улиците е много по-вероятно да срещне?? човек с фланелка на Англия, докато такъв с националния екип на България може да не види?? цяло лято и причината не е финансова. Оригинални фланелки „Умбро“ на Англия и „Капа“ на България са общо взето в един ценови диапазон. Тоест на??ия национален отбор не предизвиква вълнения сред масите.
Все си мислехме, че има за какво да се закачим, но преди няколко дни новия селекционер на България ни даде да разберем, че е той ще бъде същия първичен Любо Пенев, който ще продължи да ни радва с чудатите си ре??ения и липсата на коментар към тях.
Когато двама Миневи са в националния отбор, а двама Петрови не намират място в него, това е повод за огромно притеснение не само за бъдещето на този отбор, не само за играта и резултата в конкретния мач, в случая с Унгария, но и за начина и принципите, по който се селектират футболисти.
За да облече?? националния екип на Веселин Минев и Йордан Минев, а в същото време го съблече?? от Мартин Петров и Стилян Петров, значи нещо не е наред или химикалката ти е алергична към фамилията Петров и затова си ги пропуснал когато си раздавал повиквателните.
??ма ли смисъл да обясняваме каква е разликата между Анталияспор и Лудогорец от една страна и Болтън и Астън Вила от друга страна. Трябва ли да обсъждаме в детайли какво могат единствените ни редовно играещи футболисти в Англия и какво не могат братя Миневи. Разликата е от Лондон до Лом.
Въпросът ни е защо Любо Пенев не намери за необходимо с 2-3 реда в официалния сайт да мотивира избора си, не само за отсъствието на Петрови. Това е много тъпа и трайна политика на БФС. Като заключат тези златни американски усти, те произвеждат спекулации, които пречат на самите тях. Ето ви една интерпретация: Мартин и Стилян Петрови си имат достатъчно пари и не искат да участват в пародийни контроли със съмнителни резултати. Да не са луди за 10 или 20 хиляди евро да се излагат като кифладжии. Тези пари двамата ги получават за дните от понеделник до сряда всяка Божа седмица в Англия. За какво им е, изградили са си имена честни пичове, които си изкарват хляба пред пълни стадиони на Острова. На тях двамата никой не е в състояние да им каже да правят дузпи или да ритат топката напосоки. Така де, последните мачове на националния отбор са или анулирани като резултати или разследвани или вероятно тепърва ще попадат в криминалните хроники. Чудихме се защо селекцията бие път до ЮАР и ето, че тези дни гръмна поредния скандал с черно тото, в който сме замесени ние. Един път не сме разбрали, втори път не сме усетили, ама как така все на на??и мачове се получават предварително зададените точните резултати. Така, че нищо чудно и в предстоящия приятелски мач с Унгария да има някакъв сценарий и на БФС не им трябват неподатливи на симулативна игра футболисти.
Всичко това вероятно изобщо не е вярно, но ние сме длъжни да произвеждаме спекулации, щом никой не ни казва временно ли отсъстват от състава Петрови или това е края на участието им в националния отбор. Да излезне Любо Пенев и да каже „така и така, ще правя подмладяване“ или „бях в Турция и там братя Миневи ми замаяха главата с бразилски изпълнения“. Знае ли човек какви футболни метаморфози може да се претърпели и близнаците. Петрови поне ги гледаме цяла зима по телевизията и виждаме, че са ОК.
Обаче, ако ще се прави този процес на намаляване на възрастовата граница, не се връзва с присъствието на Валентин ??лиев в националния отбор. Значи има нещо друго. Да каже??, че повиканите вътре??ни халфове и леви крила са по-добри от двамата Петрови, значи си специалист по крикет и футбол гледа?? само, ако си попаднал в такава компания и няма?? избор. А Любо Пенев сигурно сам не може да посочи колко пъти в живота си е казвал, че във футбола няма млади и стари, а можещи и неможещи.
Плавно преминаваме към ситуацията с Димитър Бербатов. Той е най-добрия български футболист, който голяма част от живите любители на футбола са гледали наживо. Бербатов е гений, макар и мързелив.
Новото при него е, че дали следствие на корпоративни интереси или просто от осъзнаване на гре??ка, той ре??и да зачеркне принципите си, да се откаже да оправя футбола ни и да облече националния екип на България. Сега той има нужда от възвръщане на позициите си в Манчестър Юнайтед и вероятно затова и привлича внимание върху себе си. Неговия ход бе отразен от всички световни медии и агенции.
Само, че няколко дни по-късно имаме ново мълчане от страна на БФС. Любо Пенев наскоро обясни, че ще говори по въпроса със самия Бербатов, но какъв е ефекта от това, ние само можем да гадаем и следователно да спекулираме. Димитър го няма в списъка и това е положението.
??велин Попов има да изяде 1300 фурни хляб и пак не може да доближи и на една трета от това, което е направил и може Димитър Бербатов. Валери Божинов колекционира жени и трансфери и на този етап има общо с футбола точно толкова, колкото и професор Вучков. ?? изобщо струва ли си са правим сравнения с който и да е български футболист и конкретно нападател. Когато не го мързи, Бербатов е световна класа, друг е въпросът, че годинките си му минават, но мързела – не.
Това е положението с така наречените Три коня. След тях май няма да имаме и каляска. Те са символ на цяло футболно поколение, може би последните ни легенди, каквито в следващите години не се очертават. Дали след тях някой скоро ще играе в елита на Аглия? Не се очертава такова трио или отделни единици, които да оставят подобна ярка следа в този спорт у нас в близкото бъдеще.
Ясно е, че с тях или без тях, максимума на националния отбор в следващите квалификации е трето място и това ще и при уникален късмет и въртележка в групата. Но ако Любо Пенев и БФС се отказват от услугите им, не е това начинът.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар