Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Просто Славия

Просто Славия

06-04-2013 Жаклин М??ХАЙЛОВ

След 100 години присъствие това означава Слава, Любов, Автентичност, Вярност, ??звървян път, Явление за България, Европа и Света

Жаклин Михайлов


Големия български спортен клуб Славия отброява последните дни и часове в своя първи век на съществуването си. На 10 април Славия влиза във второто столетие от своя славен спортен път. Трудно е да се излезе от кли??етата и ??аблоните и да се напи??е нещо ново и оригинално за този изумителен стогоди??ен престой в обществения и социален живот на България. Славия е институция, пред която всички застават мирно.
?? все пак какво е Славия? ??ме, което означава толкова много и което е обвито в достойнство, чест и гордост. За тези 100 години спортистите на Славия направиха от името на своя клуб еквивалент на непреходната Слава. Както е прието да се казва, във витрината на клуба са поставени всички възможни отличия. Шампионски титли, купи на страната, сериозни международни успехи. ??сторията на Славия е низ от високи постижения, постигнати от фантастичните спортисти и футболисти с бели екипи. Завладяни бяха много върхове за да може днес да се твърди, че Славия е най-славната история на българския спорт. Но славата има и други, далеч по- важни измерения. Славия винаги е постигала своите успехи по правилата на спортния феърплей, много пъти клубът е бил сред онеправданите, но никога не се е възползвал от привилегии и нечестност. Затова всеки успех на „белите” е фундаментален, защото се е дължал изцяло на таланта и умението на състезателите. Думата компромис и огъване спрямо котерийните временни ситуации не е в белия речник.
А думата с която най-точно може да се охарактеризира славизма безспорно е Любов. ??менно любовта на много поколения слависти прави клуба, това което е. ?? е в основата на честването на стогоди??ния юбилей. Без огромната, безусловна, неподправена любов на славистите към своя клуб, тази стогоди??нина няма??е да бъде толкова величав празник. Дълг на всеки фен е да обича своя отбор, да го подкрепя, но при славистите това означава нещо повече. Тяхната привързаност към отбора няма аналог. Без значение дали бият, или падат славистите винаги горещо славят своята Славия. Те са единствените фенове за които победата е само част от играта, без тя да определя степента на техните чувства. Любовта към Славия прави този клуб най-великия на света за своите фенове.
Една от най-важните съставки от бялата амалгама е Автентичността. За славистите тя е от особено значение. Белият клуб е по–различен и различим от всеки друг клуб в България и света. Всеки сегмент е от значение. Родното място към което клуба е останал привързан за целия стогоди??ен период. Цветовете на екипите, които са станали емблема на клуба. Феновете, които се смятат с право за най-интелигентните. Не на последно място и отно??ението към противника, защото славистите прекрасно осазнават, че не биха били това, което са без велики съперници. Но автентичността се дължи най-вече на привързаността към основопалогащите принципи на славизма. А там на първо място стоят вечни догми като достойнство, чест, уважение към спортния противник. ?? онази толкова симпатична непредсказуемост, която сложи отпечатък върху традициите на Славия!
?? все пак ако трябва с една, единствена дума да се каже и напи??е всичко съществено за Славия , то тя ще е Вярност. Да се самоопредели?? като привърженик на Славия, означава да бъде?? верен на клуба до гроб. Верен до степен никога да не си помисли?? за предателство към бялата идея. Лесно е да си верен на отбор, който е привилигирован да побеждава. Масата тръгва след успеха, тя обича да се отъждествява с него. Противниците така трупаха през годините своята фенска маса. Верността на слависта е от съвсем друга морална категория. Тя изключва котерийни, временни събития. Тя е вечна и не подлежи на промяна. Затова бялата вярност се предава от поколение на поколение и винаги запазва своя неподправеност и автентичност. Затова един бял е колкото сто сини и червени!
100 години са един огромен ??звървян път. Безкрайно разстояние от случки и събития, в които е имало моменти на възторг, но и такива на борба за оцеляване. ??сторията на Славия е историята на България през последните 100 години. С всички злощастни промени, с репресиите върху инакомислищите, с погазването на свещените индивидуални чове??ки права. През всичките тези 100 години бялата емблема остана чиста от грозни петна. ??ли поне не им позволиха да се прилепнат, както се случи с други клубове. Никой не успя да експроира само за себе си свещената бяла идея. Дори не успяха да я ползват за своите идеологочески цели. Славия се оказа по-силна от режимите и техните мощни оръжия.
Всичко написано досега превърна Славия в уникално Явление не само за България, но и за света. Привилегия е да се нарича?? славист, защото това означава предопределение към един чист идеал. Гордост, която получава?? наготово, но след това трябва да я заслужи?? с много здрав стоицизъм.
След няколко дни страницата на първите 100 години от съществуването на белия клуб ще се затвори, за да се отвори нова. Започват новите 100 години и дано след като и те отминат, всичко постигнато да бъде в рамките на ??естте най-важни постулата. Белите привърженици да продължат да бъдат толкова верни и всеотдайни. Да обичат своя клуб с най-искрената и неподправена любов. Да стоят чинно в своето уважение пред вечния, автентичен идеал на Славизма. Неизбежно следващато столетие отново ще ги срещне с мигове на слава. А след 100 години Славия отново ще бъде уникалното явление, каквото честваме днес.
Както се казва на добър час. На добрата, стара Славия!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар