Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

През пролетта всички играха за себе си и ЦСКА

През пролетта всички играха за себе си и ЦСКА

23-04-2012 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Първенството свър??и в Разград, но пет кръга по–рано от предвиденотоПо един неповторим начин се разви пролетния дял на първенството и съперничеството за ??ампионската титла на България. Събитието заприлича много на един прийом в колоезденето, когато във финалния спринт състезателите от един отбор извеждат своя най-добър спринтьор като му създават свободен коридор за атака. Точно така стана в българското първенство, но разликата е, че не го направиха съотборниците, а съперниците.
ЦСКА е на 99,99 процента ??ампион на България, а още поне четири отбора ще се борят докрая за местата даващи право на игра в Европа. Всички оставащи важни мачове в следващия месец ще ре??ават този ребус. Как ще се разделят места между второ и пето или ??есто.


Лудогорец абдикира
от битката за
първото място

в домакинския си мач срещу Литекс. Сдалият титлата ??ампион на България отказа от прекомерните амбиции евентуалния бъдещ ??ампион. ?? това ще бъде една от малкото радости за собственика на клуба Гри??а Ганчев, който може би отчита и преглъща вече най-слабото представяне на фирмения си отбор в ерата на 15- годи??ното му съществуване. Литекс все още е и в играта за медалите и със сигурност запазва някакви минимални ??ансове да стигне до третото място най- малкото защото му предстои ре??ителен мач в Бургас.
В Разград обаче Литекс игра не толкова за някакви хипотетични бъдещи ползи, колкото за честта и името си. ?? отно??ението към мача на треньора Стоичков бе на висотата на един клуб, достигнал безапелационно до третото място във вечната ранглиста на българското първенство за последните 15 години. ?? в Разград Литекс показа, че е сред тези отбори, които не признават играта от защита в своя арсенал. ??ли поне това не фигурира като вариант в стартовата им концепция, както е при почти всички останали преминали през стадиона в Разград. С течение на мача Литекс се прибра в глуха защита и дори по този начин вкара и гола си, но това в никакъв случай не е защото така е поставена играта им.
??менно като цяло позитивната концепция е причината Литекс с доста от резервите си да се надиграва с отбор като Лудогорец, който определено може да практикува подчертано атакуващ футбол.
Не случайно Литекс на Христо Стоичков направи силни мачове срещу водещите отбори и игра много слабо срещу средняците. Много по- лесно и успе??но се играе срещу отворени схеми, каквато е на Лудогорец, отколкото срещу затворени, каквито практикуват всички отбори след пет място в класирането. Обобщено играчите на Литекс умеят да се надиграват, но не умеят да надиграват. Това се видя в мача с Лудогорец, когато срещу тях има??е класни играчи.
Ако представянето на Литекс заслужава комплименти специално в този мач, то това на Лудогорец ги заслужава за цялостната си визия в първенството. Не можаха да станат ??ампиони, но си остават големия ??лагер. ?? дори е нормално това, че накрая нямаха психическата увереност да се преборят за важните точки в първенството. Не са отбор, който може да печели грозни победи, макар че на „Герена”им върза точно с противна на разбиранията на ??вайло Петев тактика. Като цяло обаче обремеността на очакванията се оказа фатална за Лудогорец. Някак всички бързо забравиха, че този отбор е новак, че е събран отскоро и, и че в него няма ??ампионски дух. Засега таванът им е да

играят красив и
атрактивен футбол,

за което заслужават поздравления.
В мача с Литекс се видя, колко концептуален за отбора е Емил Гъргоров и колко безпомощен е Петев в опитите си да го замести. ??вайло е млад и трябва да му се прощава, но гре??ката да пусне типичен нападател на мястото на Гъргоров бе абсолютно неуместна. При този стил на игра, който той налага, трябва??е да завърти играч от нападателната четворка на мястото на Гъргоров, а не да търси нови варианти.
Фаталната гре??ка срещу Литекс дава безкрайно много възможности на Петев да мисли върху важните корекции в стила на своя тим. Да прецени кой играч доколко се вписва в развитието на отбора, което трябва да продължи. Лудорорец е направен като отбор, но оттук-нататък стартира работата по детайлите. Не се връзва голмайсторът на тима да има 50 процента брак при подавания, отигравания и спирания на топката. Не се връзва най-креативния ти играч да го е страх да вкарва гол. Не се връзва пълния застой в играта на двамата вътре??ни полузащитници. Не се връзва Михаил Александров да стои на пейката, след като самия Петев го ??лифова до сега??ното му ниво.

Не се връзва и да
има?? такъв вратар,

с който ти вкарват гол от първия удар във вратата. Да не ставаме мнителни, но какви три гола пусна на бив??ия си отбор Голубович през това първенство!?
Лудогорец и ??вайло Петев са на правилния път и може би това, което се случва е най-доброто за еволюционното им развитие като клуб. Ако бяха станали ??ампиони със сега??ните слабости щеще да е по типично българския начин. А те досега правят нещата по другия, правилния. Така, че могат да минат през неуспеха, без да правят трагедия и да продължат напред към неизбежния триумф, който рано или късно ще дойде в Разград.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар