Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Мръсно синя пролет

Мръсно синя пролет

03-03-2012 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Типичният анализ – прогноза за предстоящи футболни събития се подрежда в следната проекция: три-четири отбора ще се борят за първото място, три-четири за зоната на европейските квоти, три-четири ще са в златната среда и три-четири ще се борят да не изпаднат. Това е нормалната конструкция на едно истинско първенство. Ако не бяха актуалните събития в българския клубен футбол, долу-горе така щях да построя своя анализ. С други думи, скучновато на базата на реалностите.
Настъпващият пролетен дял на българското първенство, по всичко изглежда, че няма да се състои по футболните нормалности. Затова и няма да губя времето на читателя с баналности за възможностите на отделните клубове. Признавам, че подобни обективни анализи с акцент върху спортно-техническите аспекти сега са ми доста сме??ни. Достатъчно основания има като повод за размисъл, че ще гледаме нещо съвсем различно от нормален, истински футбол. Не е вече никаква тайна, че има спусната директива отнякъде си задължително ??ампионът да се нарича Левски София. Този зловреден слух циркулира в пространството и трябва да се признае, че е обилно подхранен от чутото от силните хора на „Герена”. Мотото е с всички средства Левски да стане ??ампион, а тези средства са такива, че наистина другите отбори само могат да се примирят с ролята на статисти в една добре написана постановка.
Всъщност в историята имаме достатъчно ярък аналог – това е случилото се през пролетта на 1999 година, когато след подобна неясна промяна на собствеността Левски „извоюва” 14 победи, но завър??и наравно в най-важния мач с Литекс на „Герена”. Общо взето, нещо подобно като точков актив ще се получи и през пролетта на 2012 година, с малката разлика, че този път на хоризонта няма достоен опонент. ??грата ще бъде само с един кон, на другите просто ще им притискат юздите.
Дори да отхвърлим всички останали обстоятелства и да се съсредоточим само в начина, по който другите клубове възприемат случващото се в Левски, вече е видно, че нещата са предре??ени. При настъпилото в сега??ния мандат на управление странно по форма и съдържание полудържавно окрупняване на футбола отборите могат лесно да бъдат подредени в координатна верига, доближаваща се до слънчевата система. Най-близо до слънцето, разбирай Левски и неговия настоящ вис??естоящ покровител, са Берое, Литекс, Ботев Враца, Калиакра, Локомотив София, Монтана. ??зброените клубове са в силна персонална зависимост от властта. Друга група, в която са Лудогорец, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Славия, Миньор Перник, пък не биха искали да имат проблеми с властта, защото техните собственици са напълно наясно какво би им коствал един челен сблъсък. На тях вече или им е подсказано, или пък са оставени сами да се сещат. Черно море и Черноморец стоят някак периферно, но срещите им с Левски са на „Герена”, а там ще играят в съчетание домакинският и съдийският фактор. ?? като най-сериозни съперници на сините се очертават Видима-Раковски и Светкавица, които обаче никой не брои за живи. Ако сценарият е за 15 победи, то долу-горе чувствата и амбициите на 15 отбора ще са такива.

Освен че

ще се ПР??М??РЯТ със загубата от Левски, в ЦСКА ще доволстват от сигурното място в евротурнирите и ще се опитат да дублират спечелването на купата. Вероятно още преди директния мач във вечното дерби ЦСКА ще изостава достатъчно в точките и няма да нажежава изли??но обстановката. Може би някой от сръбски етнически произход ще се опитва да разваля синята идилия, но и това не е много сигурно, като се има предвид присъствието на футболиста Станко Йовчев в ЦСКА. Запознатите знаят за какво точно става въпрос! Естествено публиката на ЦСКА в най-горещата си част въобще няма да приеме случващото се в първенството, но и там вълнението ще бъде контролирано. Разбирай, няма да прескочи границите на обичайното и гневът няма да бъде насочен към най-високото място. А знае ли се, могат пък и да се усетят!
Освен че ще бъде ПОБЕДЕН от Левски, Лудогорец ще завър??и с добро настроение пролетния полусезон с осигурено дебютно участие в евротурнирите. Леко и безболезнено ще бъдат забравени заявените амбиции през есента и накрая всички ще са доволни от историческия успех на явлението от Разград. За да бъде идилията пълна, след мача на „Герена” собственикът Домусчиев няма да говори за мафия и за изваждане на отбора от първенството, а ще пожелава успех на Левски в Шампионска лига. Може и да си го спести, но със сигурност няма да бъде активен пред камерите както след есенния мач с ЦСКА.
Освен че ще бъде Б??Т от Левски, Черноморец ще се концентрира в своята битка за място в евротурнирите, която ще бъде много трудна и мъчителна. Видимо Черноморец играе по правилата и само на футболния терен, а обстоятелствата въобще няма да му помагат. Шансът е отборът да се класира четвърти и да не стане Литекс носител на купата. Доста условности, но така или иначе на Черноморец им стига, че играят страхотен футбол и имат най-добрия треньор в България.
Освен че ще бъдат СРАЗЕН?? от Левски, при това в собствената цитадела в „Овча Купел”, в Славия ще продължават усилено да се готвят за своята стогоди??нина и поне на думи да заявяват претенции за по-предно класиране. Целта трето място и участие в евротурнирите изглежда напълно утопична, но пък, от друга страна, е доста далновидна заявка. Все пак това е някакъв начин отборът да има някаква цел, друг е въпросът колко е постижима тя. Общо взето, най-добре е в Славия наистина да продължат да мислят в перспектива.
Освен че ще бъде ПРЕМ??НАТ като малка гара от Левски, Локомотив Пловдив има своите минимални ??ансове да мечтае за Купата на България и оттам за участие в Европа. През миналия сезон Емил Велев класира Славия на финал, преди това бе ??ампион в Левски, защо ли пък да не постигне някакъв бърз успех и с Локомотив Пловдив. В първенството пловдивчани имат право на колкото си искат гре??ки и пак ще завър??ат в челната ??естица.
Освен че ще бъде НАД??ГРАН от Левски, при това в Ловеч, Литекс ще се концентрира върху купата и налагането на млади футболисти в тима. Титлата отдавна е отписана, но на Гри??а Ганчев ще му е трудно да преглътне за пръв път горчивото хапче, наречено „аут от Европа”. Но все пак в годината на епохалното откриване на автомобилен завод, и това може да бъде прието. Присъствието на Христо Стоичков ще донесе достатъчно дивиденти на бив??ите ??ампиони, дори и да не е гарнирано с някакви успехи. С оглед на конфигурацията на силите в Ловеч могат да си позволят да реагират политически правилно.
Освен че ще ОТНЕСЕ от Левски първата загуба за сезона, Черно море ще продължи да играе за по-челно класиране в първенството, което в техния случай е 5-ото място. Ако стигнат дотам, във Варна няма да има недоволни. Дори и да останат осми, пак няма да е трагедия. Въобще за иначе амбициозния отбор на моряците предстои плаване в спокойни води.
Освен че ще бъде този път ПРЕМАЗАН от Левски, Миньор с лекота ще се отдалечи от зоната на изпадащите и в края на сезона ще събере обичайния актив от около30 точки. Това ще означава осмо до десето място, което си е напълно в реда на нещата.
Освен че Монтана ще бъдат РАЗБ??Т?? от Левски още в началото на синия поход, те също като Миньор ще натрупат солиден актив от точки, както си става всяка пролет. Накрая мястото им също е ясно – между осмо и десето, но по-скоро втората опция.
Освен че ще бъде УДАРЕН от Левски ей-така, за добър ден, в началото на пролетния полусезон, на Ботев Враца му предстои битка за оцеляване, която може и да се усложни по някое време. Наличният актив е добър, но отборът трябва да продължи да се бори яко за оцеляването си. Накрая може би 11-ото, 12,-ото място.
Освен че ще бъде естествено РАЗГРОМЕН от Левски, Локомотив София си е направо загадка за пролетта. Събитие е, че въобще започва полусезона. ??ма два варианта - добър и ло??. Ако нещата са нормални, Тони Велков бързо ще изведе локомотива от тресавището. Другото означава само едно – трагичното събитие да видим края на един голям български клуб. Поне засега нещата изглеждат оптимистично.
Освен че ОС??ГУРЯВА най-сигурните три точки на Левски, Берое ще бъде приятният сюрприз на полусезона. След трудностите през есента момчетата от Стара Загора и техният треньор ще имат много поводи за радост. Прогнозата е, че Берое ще се класира в първите 6 като точки за пролетта, а накрая на първенството като девети в крайното класиране и ще е на не повече от 5 точки от осмия. Началната разлика е 13.
Освен че вероятно ще се ОПЪНЕ на Левски, Видима Раковски ще води наистина жестока битка за спасение. Дали пак чрез 14-ото място, или този път директно с по-предно класиране.
Освен че ще НАПРАВ?? път на Левски, Калиакра ще води много тежка битка за спасение, която през тази година може и да не бъде спечелена. А и може би мотивацията на кмета Цонев вече не е същата. А и бюджетът на Калиакра няма да е същият. Така че може да очакваме завръщането на този тим в Б група.
За Светкавица няма освен че. С две точки актив на полусезона е някакво недоразумение какво прави този отбор в А група. Все пак могат да направят изпадането си по-славно, като се ОПЪЛЧАТ на Левски в последния мач на първенството. Но това повече като екзотика, отколкото като вероятност.

Другият сценарий е

Някой да се опълчи на предре??ената битка в първенството. Могат да го направят само ЦСКА или Лудогорец, но това е само хипотеза. На „червените” бяха подхвърлени някакви спонсорски „медни” пари, „ а Домусчиев под път и над път се хвали с приятелството си с премиера. Нито „Титан”, нито Домусчиев изглеждат в позицията да водят война с държавата, както го стори Гри??а Ганчев преди 13 години, когато дублира походът на Левски и настоя да получи втората си титла. Самият Ганчев пък сега навярно потрива доволно ръце, че не е в позицията на лидер в класирането, както са ЦСКА и Лудогорец. Ганчев прави много добре разликата между Софиянски и Бакърджиев от една страна, и Б.Б. от друга. Сега работата е много по дебела!
??нтересно, е обаче как мислят букмейкърите, които както е добре известно, са създадени, за да печелят пари. Левски вече е фаворит в доста къщи с коефициент около 2, а интересното е, че ставката за ЦСКА се срива до 5. Лудогорец все още го държат в играта, но те не представляват опасност от загуби, защото едва ли има човек, който да заложи сериозна сума на техен триумф. Така, че общо взето картинката е ясна!
Най-забавното тепърва предстои. Мислите, че медиите ще говорят и пи??ат това, което виждат. Не, всичко ще бъде напълно нормално. В Левски имат най-добрите ръководители, най-добрите футболисти и най-силната селекция. Защо пък да не бият 15 пъти за един полусезон. Ако върнем римейка от 1999 година, щастливия край през май за Литекс, се превърна в горчиво разочарование през август. Някой въобще съмнява ли се, че това ще се повтори и през 2012 година, като този път в позната роля ще бъде Левски.
Големият извод, е че българския клубен футбол се върти в някакъв омагьосан, трагичен кръг. Левски нямат никакво основание за сантименти, защото преди тях бяха Литекс, преди това ЦСКА и все от сорта на „този филм сме го гледали”. Но вече все по малко мераклии има да го гледат отново!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар