Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Лудогорец между  развитие и застой

Лудогорец между развитие и застой

09-02-2013 Жаклин М??ХАЙЛОВ

В Разград трябва да си направят изводи за реалностите

Жаклин М??ХАЙЛОВ

Представянето на Лудогорец на зимния турнир в ??спания предизвиква доста разнопосочни размисли. Лекият път на разсъжденията отвежда право към непремерени критики и абсурдни заключения. Загубата с 2:6 от Атлетико Паранаензе и играта в този двубой директно може да се окачестви с термина „българския ??ампион бе напълно разкрит”. Оттам следва натрапващия се извод, че случилото се срещу доскоро втораразредния бразилски тим щеще да бъде факт много по-рано, ако Лудогорец бе пробил до групите на Шампионска лига. А оттам пък е много лесно да се удари дебелата черна черта на всичко направено в Разград през последните две години.
Всъщност мачовете от зимната подготовка на Лудогорец в ??спания трябва да се приемат като поредна стъпка към израстването на отбора. Шампионите на България продължават да вървят в правилната посока дори заради фактът, че отидоха да се сборят с атове, а не както правят другите с магаретата по игрищата на Анталия и Агия Напа. Ексцентрикът Кирил Домусчиев продължава да прави най-доброто за своя отбор и все още го води в правилната посока. Лудогорец продължава да

е най-доброто в
българския футбол

което се е случвало в последно време. Като организация и като перспектива на проекта Лудогорец съвсем не е изчерпан и е твърде рано да се запява заупокойна. Но в Разград трябва да си дадат сметка, че големите трудности тепърва предстоят. Две години между ??амарите са незначителен период, за да се говори за сериозно присъствие. Все още този тим е в начален стадий и може само да се гадае, какво ще се случва в бъдещето. ?? проекциите са всевъзможни. От пълна доминация в българския футбол до пълен срив и изчезване от футболната карта с всички елементи на кру??ението. Това са все възможни опции в бъдеще време.
Червената лампичка обаче свети и в Разград не бива да я пренебрегват. А опасното е, че те правят точно това. В края на сезона цялото ръководство плюс треньора и играчите отделиха неподобаващо много време, за да водят война с недоброжелателите на клуба. А истината, е че това, което сам може да си стори??, никой отвън не може да ти го направи. Вместо да се занимават с противниците си, в Разград трябва по-детайлно да направят изводите за себе си, защото все още им липсва наистина европейското поведение. А точно мачовете срещу Атлетико Паранаензе и Оцелул дойдоха като потвърждение на ненаправените на време изводи. Но пък и прави чест на Кирил Домусчиев, че позволява на цяла България да види състоянието на отбора му с всички рискове това да създаде съответното медийно брожение.

Отборът е заложник
на ??вайло Петев

След видяното в двата мача в ??спания все повече се налага изводът, че Лудорец като отбор се превръща в заложник на развитието на самия ??вайло Петев като треньор. Вън от съмнение, е че младия специалист направи страхотни неща и се доказа напълно на това поприще. Постигнатото е забележително във всяко едно отно??ение. Най-важното дори не са силните резултати, далеч по-стойностен компонент за оценка е самата игрова идея. Лудогорец играе уникален за България футбол. Проблемът е, че ако не се постигне видимо развитие, в най-скоро време всичко написано за Петев и Лудогорец ще премине в минало свър??ено време. А във футболът е доказано, че този път се изминава много бързо. Какви са проблемите пред ??вайло Петев чрез чието ре??аване той или ще продължи напред или ще затъне в блатото?
Те са от два структурални слоя – първия, обективен, който е извън прерогативите на треньора, и вторият, субективен, който изцяло зависи от него. Обективните трудности са отсъствието на адекватна конкуренция в първенството, липсата на възможности за привличане на достатъчно класни състезатели, проблемите с комуникацията и вредите, които нанася собственика с поведението си. Тези неща Петев не може да ги коригира, те са извън неговия обсег.
В обсега на ??вайло Петев обаче попада все по-изчерпващия се обем от креативни идеи, свързани с игровия облик на отбора. Някои от проблемите вече са доста пла??ещи. Лудогорец среща уникални трудности срещу агресивен съперник, който играе на висок блок още в половината на противника. ??грачите в зелено изпадат в паника само при наличието на сериозен брой чужди фланелки около себе си. Тимът изглежда толкова объркан, че не стига до естествената в такива случаи опция с използването на дълги пасове дори само с цел по-силно прегрупиране за игра в защита. Много по-слаби треньори от Петев биха реагирали по-адекватно от него, като приемат игра от защита, вместо да търсят непременно постепенно нападение при очевидната липса на възможности това да се осъществи. Но донякъде и това е разбираемо, с оглед на случилото се в Загреб, когато отборът бе върнат в отстъпление, Петев е прав да избягва този вариант. Защото тогава цялата му концепция, затова колко са силни в отбрана и как не дават положения на противника, ще бъде разбита на пух и прах. Както между впрочем го направиха бразилците, които превърнаха ариегарда на зелените в надупчено сирене ементал. Но това поражда въпросът каква вариативност всъщност има в играта на Лудогорец.

Огромен, нере??ен
до този момент проблем
е селекцията.

От влизането в А група до този момент практически резултатите от селекцията в Лудогорец ги няма. Основния отбор е почти същият с който Лудогорец стартира кампанията си по превземане на върха в родния футбол. А непрекъснато пристигат някакви чуждоземци, които изиграват по някоя друга минута и после си тръгват. До известна степен и това е разбираемо. По обективни причини Лудогорец не разполага с футболен календар, който да налага използването на по-??ирок кръг от играчи. Например холандецът Бургзорг, който има нело??и умения, няма как да получи достатъчно игрови минути, защото това означава да не играят Дяков или Генчев. А няма как Петев да не разчита на тях. Долу-горе същото е и с останалите. Примерно от играчите, които завър??иха мача с Оцелул, двама-трима ще са титуляри през сезона. Останалите могат и да си останат с ??анса да играят на престижния турнир в ??спания. Но защо тогава е необходима изобщо селекция и защо ни занимават с разни сърби и словенци. Няма и трансфери навън, за да настъпи необходимост от освежаване на отбора. Те почти са и невъзможни, защото Петев разчита предимно на прецъфтяли играчи с възрастта на Гъргоров, Генчев, Миро ??ванов, ??ван Стоянов, Марселиньо за които едва ли има клуб, който да извади сериозни пари. Така или иначе в Разград получават максимума чрез опита на тези футболисти. В същото време е странно стълпотворението на вратари.
Това, че Петев не интегрира нови титуляри пък го ли??ава от възможности да променя стила. ??зведените изводи сочат натам, че Лудогорец се превръща все повече в напълно предвидим тим с ограничен набор от футболни средства. Това пък обрича Лудогорец в заложник на липсата на свежи идеи на треньора. Образува се един омагьосан кръг, никой не поставя под съмнение заслугите на Петев, но съмненията, че той може да развие отбора и занапред остават. ?? тук вече ре??ението на Кирил Домусчиев наистина е ужасно трудно. Една смяна на Петев означава 80:20 тръгване в неправилната посока, от друга страна оставането му гарантира същото. Спасението за Лудогорец е самия Петев коренно да промени своята философия и да вкара гориво в двигателя на проекта със свежи идеи. Въпросът, е дали той е способен да го направи?! От видяното в Марбеля по-скоро ??вайло Петев все още витае в констатациите и надеждата, че всичко ще се оправи. Но това просто няма как де случи.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар