Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Код: Червено за футболните стадиони

Код: Червено за футболните стадиони

28-01-2012 Янаки Д??М??ТРОВ

През април 2011 ни обещаваха нови арени на всеки ъгъл, 8 месеца по-късно снегът затрупа надеждата, че скоро ще имаме такиваВ момента може би най-актуалното словосъчетание у нас е „Код: Червено“. Страната е потисната от дебел сняг, а в доста общини е обявено бедствено положение. Същото може да се каже и за футбола ни, който постоянно е раздиран от скандали от всякакъв вид. Само, че някъде под снежната пелена остана покрита идеята и ентусиазмът да се направят нови стадиони. През април президентите на столичните клубове си хвърляха ??апките от радост… Ситуацията 8 месеца по-късно обаче е трагична.
Онзи ден падна тавана на закритата лекоатлетическа писта под сектор Г на националния стадион. ?? едва не преби някой от трениращите там триатлонисти.
„Съоръжението е антика, на която за последно е правен основен ремонт преди 10 години. От 2 години кърпим, спасяваме положението. Но за да го приведем в приличен вид, ни трябват 10 милиона лева“, обяви ??ефът на НСБ Петър Божилов.
Всъщност стадиона бе основно реновиран преди време. Строителните работи по него започнаха през 1998 и фини??ираха през 2002 година. Колко пари потънаха така и не бе официално обявено. Но уж той разполага??е с четири звезди по междунарондните стандарти. Преди 10 години ни говореха, че ще може да приеме финал от турнира за Купата на УЕФА (сега Лига Европа). Малко по-малко от една петилетка след модерната му и суперскъпа реконструкция се оказа, че от евроцентралата трябва да направят доста компромиси, за да може Левски да играе на „Васил Левски“ двубои от Шампионската лига.
Малко преди инцидента на националната арена дойде много тревожното изказване на главния архитект на столицата Петър Диков. „Нито един стадион в София не отговаря на съвременните изисквания за провеждане на спортни мероприятия“, заяви той. А лиценз имат „Васил Левски“, „Георги Аспарухов“, Българска армия“ и „Славия“, като първите два могат да приемат срещи от евротурнирите. Въпросът обаче е до кога?
Защото в България сме царе на обещанията, но не и на действията. ?? винаги става „??хо, ихо, и после тихо“.
През април у нас бе създадено сдружението с идеална цел „Футболна София“. В него се обединиха Левски, ЦСКА, Славия, Локомотив София и Академик. „Целта на това сдружение е да се видят нуждите от реконструкция, след това ще се набележат съоръжения, които не се използват, и да се предложи на държавата да ги приватизира. Вече на база на набелязаните мероприятия, държавата да инвестира събраните пари за реконструиране на базата. Време е държавата да инвестира в собствените си стадиони“, изпъна се тогава собственикът на Левски Тодор Батков. ?? даде за пример общините в Бургас, Ловеч, Перник, Благоевград, в някаква степен и Пловдив, където местните власти са поели поддръжката на стадионите. Той и колегите му излязоха с предложение до министерството спортни обекти, които в момента не се използват – стадионите „Септември“, „Юнак“, пързалката „Дружба“ – да бъдат продадени, а със средствата от тях да бъдат напълно реконструирани „Армията“, „Герена“, „Академик“ и „Славия“ и „Локомотив“. Отделно от това част от отчисленията от данъците за спортните залагания трябва??е да отидат за градежа на нови арени. „Ние ре??ихме, че така е най-добре да се случи, тъй като държавата няма да трябва да дава пари, които биха били взети от друго място - от пенсии, или от нещо друго, но в същото време държавата може да ни помогне. Правилно е да се разговаря, не да изкарваме хиляди хора и да се протестира“, каза за сдружението Венци Стефанов. ??ли иначе казано сини, червени, бели и червено-черни си поискаха по между 8 и 10 млн. лева от държавата.
?? босовете се опияниха. Стадион „Акаденик“ ще??е да стане като новия „Уембли“ (какво нелепо сравнение), капацитетът на „Георги Аспарухов“ трябва??е да набъбне до 38-40 хиляди зрители (за да може евентуално да приеме мач от европейско първенство, за което сме щели да кандидатстваме). В ЦСКА отново започнаха да изваждат потъналите проекти за нов стадион в центъра на София, а Гигов обеща да превърне „Локомотив“ в най-модерния у нас. ?? забележете – всичките съоръжения щяха да бъдат изцяло футболни. Оттогава насам обаче изтече много вода, а почти никой не заби и един пирон в стадионите си. Проблемът със собствеността на съоръжението в „Надежда“ пък все още не е ре??ен, то си остава затворено, защото е опасно за зрители, а Николай Гигов най-вероятно ще се оттегли от клуба.
След това дойде ред и на построяването на нова национална арена. Христо Стоичков доведе испански инвеститори, които имаха желание да изградят две съоръжения в София, както и едно в Пловдив. Показаха се идейни проекти, а Камата дори обяви, че първата копка на нов национален стадион ще е през януари 2012 година. Месецът обаче почти изтече, а все още не е уточнено мястото, където да бъде строен. Първоначално той трябва??е да е в кв. „Враждебна“. По-късно премиерът Бойко Борисов отхвърли идеята, защото пилоните с осветлението щели да пречат на намиращото се в близост летище „София“. По представени до момента оценки от правителството, съоръжението щяло да струва около 110 млн. лева. ??ма??е вариант да е в „Надежда“, след това на „Герена“, а последно се заговори, че ще е на 4-и километър, до новата зала „Арена армеец“. Така сме щели да направим нещо като олимпийски център, подобен на този в Будапеща…
Треската за нови арени обхвана цялата страна и започнаха да се вадят проект, след проект. Варна, Пловдив, Стара Загора. Нов стадион обаче не е открит, а по-ло??ото е, че не е и започнат да се строи. Затова в момента евротурнири могат да се играят единствено на „Лазур“ в Бургас, в Ловеч и с големи условности в София – на „Васил Левски“ и „Георги Аспарухов“.
Сега тече турнира за Купата на Африка. ?? виждаме какви стадиони има в… Екваториална Гвинея, страна с население три пъти по-малко от това на София. Дано поне след като Код: Червено бъде отменен, някой да се сети за обещанията си и да започне да гради (дано лятото не се окаже прекалено топло за работа). А не само да чака на държавата. От която вече футболните клубове търсят пари и за развитието на ??колите си.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар