Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Кипъризация на футбола ни

Кипъризация на футбола ни

18-02-2012 Жаклин Михайлов

Взимам само повод от фактът, че през зимната пауза най-??умните трансфери на на??и клубове бяха осъществени с играчи от кипърското първенство. То си е много симптоматично, защото и Левски, и ЦСКА успяха да привлекат наистина футболисти с по-висок статут от досега закупуваните на принципа от кол и въже. Водещ играч от водещ отбор в Кипър струва много скъпо, това е разход в рамките на около четвърт милион евро годи??но. Това вече означава и стандарт. Но оттук започват и въпросите.
Какво представлява кипърския модел във футбола? Малка страна с население под милион без футболни традиции, дори без методика каквато все пак се изучава в НСА. ?? кипърския клубен футбол просперира в последните години благодарение на световната финансовата криза, на свръхпроизводството на добри футболисти от силните ??коли и на правилото Босман. Кипър като държава може да си позволи изцяло импортен футбол заради стандарта на живот и спецификата на развитието на играта в страната. Една съвсем условна и непретендираща за абсолютна точност оценка ще посочи, че в Кипър се харчат някъде около 30-40 милиона евро годи??но за привличането на чужди футболисти. Да приемем че, легионерите са около 150-200, всеки от тях на 200-250 хиляди евро годи??но, сметката не е хич трудно да се направи.
Това представлява Кипър. Футбол, изцяло поставен върху вносът. Националния отбор е на дъното на европейската ранглиста, а водещите клубове играят в Шампионска лига при това дори в пролетната фаза! В Кипър обаче и да искат много трудно ще произведат собствени качествени футболисти. Просто нямат достатъчно чове??ки ресурс. Затова не внасят треньори за деца и юно??и, а направо си внасят готови футболисти.
Какво ще стане с българския футбол, ако бъде приложен кипърския модел, накъдето се е тръгнало. Защото през тази зима постоянно се говоре??е единствено и само за чужденци. Вече дори от куртоазия на никой не му излиза от устата някоя приказка за български играчи. Може би само на Христо Стоичков, но той се е поставил толкова високо, че може да си позволи абсолютно всичко. Другите треньорчета ще бъдат оценявани по успехите, а те са убедени, че могат да ги постигнат само с чужденци. Само чужденецът идва, не му се обяснява кой знае колко, не се учи на а и б и веднага вър??и работа. Поне такива са очакванията от кипърската инвазия. Да, не са чак като Меси и Роналдо, но само на една идея по-малко добри.
Възникват обаче доста въпроси. Ясно е, че по някакви неведоми причини водещите клубове в България могат да си позволят да плащат заплати в порядъка на половин милион лева годи??но, което за стандарта на живот в България изглежда напълно ненормално. Това общо взето са парите на едно село с пенсионери за цяла година. Но да зарежем социалния момент и сиромахомилството. Получава се обаче парадокс, клубовете постоянно плачат за държавна помощ и тръбят, че са на ръба на оцеляването а в същото време се равняват с нивото на един Кипър. Логично е държавната политика и помощ да е насочена към развитието на българския футбол, а не на финансирането на приходящи в страната скъпоструващи гастарбайтери. Които и заду??ават развитието на българските таланти. През есента почти във всички водещи отбори, повечето игрово време бе оставено за чужденци. Някой заслужил ветеран и почти никакви млади играчи с ??анс за изява. В Кипър обаче всеки един от 14 –те отбора в лигата може да си позволи чужди играчи. При нас половината от 16-те отбора са пред банкрут, и за тях 250 хиляди евро на година е годи??ния им бюджет. Всъщност годи??ния бюджет за който си мечтаят!
На мястото на премиера, при следващия вопъл от страна на футболните хора, бих им посочил трансферите, които си позволяват. След като могат да слагат подписи върху толкова много пари, са си надвили на масрафа. За каква намеса на държавата може въобще да се говори, след като на??ите клубове види се живеят доста на??ироко!
В Кипър Рамос и Лаборде са си изкарвали всеки цент с тежък труд, защото всеки мач е на живот и смърт. Колко истински мача ще изиграят в България, за да оправдаят приходите си. В Кипър един кръг от първенството се гледа средно от 50-60 хиляди ду??и. Те плащат по 20 евро за билет. У нас по стадионите ходят не повече от 20 хиляди на кръг. ?? то при интересни кръгове и при хубаво време. За цени пък изобщо няма какво да говорим. В Кипър преди да стигнат до този приток на качествени чужди футболисти са построили стадиони, осветления, тренировъчни бази. ?? ги поддържат на световно равнище. Разходите за едното, не пречат на другото. ЦСКА купува, но нищо не строи. Това не било тяхно, онова не било тяхно, но черно на бяло, като си тръгне един собственик, след него не остава абсолютно нищо. Дори и спомен!
Какъв и изводът? На??ата работа с кипъризацията е като приказката с жабата дето искала да и подковат крака. Взима се отделен и несъществен детайл, а не се вниква в същността на модела. Защо в Кипър вече не купуват български футболисти, но не като свободни агенти, а с трансфер, както бе преди правилото Босман. Колко много пари наля държавата Кипър в българския футбол в годините от 1980 до 1995 от трансферни суми за български клубове. Сега от посоката Кипър не идва нито лев, като не броим някои частни комисионни за подпомагане. Това е обезпокоителното.
??стината е, че с кипъризация окончателно ще бъде унищожен българския футбол. Въобще е спорно дали дори ЦСКА и Левски могат да си позволят да залагат само на чужденци в дългосрочен план. Но по важното е, че това абсолютно не ре??ава проблемите, а само ги задълбочава. Това показва, че собствениците на клубове нямат и най-малка визия за развитие на автентичния български продукт. Че сме на светлинни години от Пол??а, Чехия, Словакия, Унгария, където работят по съвсем друг начин.
Нещата са много прости. Футболът е спорт номер едно, социален феномен и всяка държава го развива и заради интересите на нацията. Българската нация има нужда от български футбол. България не е Кипър и има съвсем друго футболно развитие. То трябва да се уважава и да се продължава. А трябва наистина да си напълно луд, за да не разбира?? тази проста истина.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар