Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

ЕВРО 2012 всъщност са  две отделни първенства

ЕВРО 2012 всъщност са две отделни първенства

14-06-2012 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Регламентът на всеки спортен турнир е от огромно значение


ЕВРО 2012 е все още в началото и сме далеч от конфликтната точка. А тя се нарича регламент на състезанието. За втори пореден път след 2008 година на практика се играят две паралелни първенства. Новото е, че сега се запазват до финала и двете географски дестинации. През 2008 година във фазата на елиминациите всеки победител в група запазва??е местоживеенето си, докато сега първенците на група В и група С напускат първоначалната си база и се преместват в другата страна домакин. При преди??ния регламент домакините на първенството нямаха гарантирани след първата фаза мачове на своя земя. Сега дори Пол??а или Украйна да останат втори в групата, само ще им се наложи да се преместят в единия случай от Вар??ава в Гданск, в другия - от Киев в Донецк. Така на практика, ако хипотетично стигне чак до финала в Киев, Пол??а си играе у дома, а Украйна при всяко положение не напуска родната атмосфера.
Географското местене на другите отбори спрямо домакините обаче е несъщественият проблем. По-голямата злина е направена с посягането на регламента в частта полуфинали. Откакто свят светува, правилото е действало по следния начин: При първенство с четири групи на полуфинал се срещат А срещу С и В срещу D. За втори път след Швейцария и Австрия формулата е А срещу В и C срещу D, което е напълно нелогично и всъщност доказва тезата, че се играят две паралелни първенства. По сега??ния регламент се излъчва ??ампион на едната осмица, който се изправя срещу ??ампионът на втората осмица. Което е нелепо. През 1996 година Чехия и Германия се срещнаха в предварителната група и след това играха отново на финал. През 2004 година Гърция и Португалия бяха в една група и повториха мача си на финал. През 2008 година ??спания и Русия бяха в една група и отново се видяха по-скоро от необходимото, на полуфинал. Така и не мога да открия логика в това ре??ение на УЕФА. Ако е заради домакински интерес, то те сега са го ре??или с географската промяна, която този път изключва напълно възможността Пол??а и Украйна да напуснат ареала си до финала. Защо тогава не е върнато старото правило, е пълна загадка?
В този си формат първенството на Стария континент се провежда за пети и последен път. В първите три ??ампионата - Англия (1996), Белгия и Холандия (2000), Португалия (2004) действа??е старата формула, която е толкова непоклатима, колкото бордът за футболните правила. Между другото, да смени?? регламента е почти същото, като да отмени?? правилото за засада или примерно дузпа да се свири само в малкото наказателно поле. Това е промяна на философията на състезанието. Ако един отбор победи друг в първия мач на първенството, то е допусната възможност те отново да се срещнат в последния двубой на турнира. ?? се е случвало доста пъти - Унгария срещу Германия на световното през 1954 година е христоматиен случай.
Че промяната в регламента е пълна недомислица, се доказва по косвен начин и от аналогични турнири. В Африка играят в същия формат, но по утвърдената от векове формула. Първото първенство на Азия с 16 финалисти също бе в познатия формат. Новатори са единствено в Европа. Така и остава загадка обаче защо се прави това. Философията на турнира е до финала да достигнат най-достойните. След преди??ното първенство от Русия се чувстваха ограбени, кой ли ще бъде прекараният сега!?