Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Двете истини за ЦСКА

Двете истини за ЦСКА

14-05-2012 Явор ГЕШЕВ

Да, съдиите свириха по инструкция в Перник и Разград, но „кандидат-??ампионският” футбол, който показаха червените срещу Миньор, е срамота

ЦСКА се докара дотам, че да играе финален мач за титлата в Разград. Единствената въпросителна, която трябва да падне до сблъсъка, който ще определи ??ампиона, е дали на червените ще им бъде достатъчно и равенство, или ще ги устройва само победата. Това зависи от следващия кръг, в който ЦСКА приема Литекс. Гостуването на Лугодорец в Каварна изобщо не го поставяме под въпрос като краен изход.
Кирил Домусчиев на практика успя да осъществи голямата си мечта да докара всичко да се ре??ава на стадиона на Лудогорец. Схемата му проработи.
Защо се стигна дотук? Разбира се, каквито и да ги е вър??ил Домусчиев, най-голямата вина си е в ЦСКА. В собствениците, в треньора, във футболистите.
В собствениците, защото допуснаха такъв оглозган състав да играе през пролетния полусезон. Състав, в който нито има дълбочина, нито достатъчно класа, нито достатъчно опции.
В треньора, защото бе категорично надигран тактически и психологически от Миньор и защото остави един много по-слаб Левски да го победи. А във вечното дерби има??е всички предпоставки ЦСКА да спечели убедително, а с това и да си ре??и титлата.
Във футболистите, защото играха слабо в доста мачове, а в други страхливо. Така бе и в Перник. Там видяхме

комбинация от
слабост и страх

Така че успоредно с упреците към съдиите, в ЦСКА нека потърсят вината и в себе си. Защото такава носят и собственици, и треньор, и футболисти и това е абсолютен факт, от който няма как да се избяга. Стойчо Младенов веднъж не го чухме да е самокритичен. Във всичките му пресконференции нито един път не стана дума за самата игра, а в крайна сметка това е най-важното.
Ясно е, че с играта от Перник ЦСКА няма никакъв ??анс в Разград. Да, Лудогорец вероятно има по-голям потенциал от червените като качества на футболистите, но, от друга страна, на едната скамейка ще е правещият първи стъпки в професията ??вайло Петев, а на отсрещната миналия през всякакви битки Стойчо Младенов. ?? това би трябвало да е козът на ЦСКА. Точно в този мач Стойчо ще трябва да защити репутацията си. Защото е лесно да бие??, когато има?? очевидно по-добрия отбор. Големият треньор е голям и за това, че може и с по-лимитирани футболисти да постига целите си.
Много пъти отчитахме, че това, което направи ЦСКА тази пролет, е чудо и заслугата на Стойчо Младенов е огромна. Но това не означава, че пропиляването на колосална преднина от 8 точки трябва да се приема за нормално. Няма такъв филм. ЦСКА е в играта и още държи съдбата в ръцете си. В крайна сметка няма нищо ло??о в това титлата да се ре??и в директен мач между първия и втория. Напротив. Такъв финал е в интерес на футбола. ?? трябва да кажем, че въпреки всичките съдийски несправедливости, въпреки всички странични фактори и подмолни игри, които ощетиха червените, ЦСКА с нищо не е доказал, че е по-добър от Лудогорец. С нищо. За това и няма нищо по-нормално от това титлата да се ре??ава в Разград. Все пак Лудогорец стигна до 2:2 през есента на „Армията” и определено бе по-добрият отбор в този мач, сега предстои следващият сблъсък и този път той ще бъде с цената на титла.
ЦСКА няма от какво да се страхува от такъв финал на първенството. Просто трябва да промени малко игровото си поведение и да действа с по-голямо самочувствие. Самочувствие, което не видяхме в Перник.
Да се върнем и към мача с Миньор. Още в първите минути ясно се видя, че футболистите на ЦСКА не излязоха на терена с увереността, че са по-добрият отбор, с убедеността, че ще спечелят този мач. ??грачите бяха крайно разколебани и притеснени. Затова и цялостното им представяне бе тотално разочарование. Вероятно новината, че Лудогорец води на Черноморец на полувремето им бе подкосила краката.
Видя се и друго.

Младите в ЦСКА са
силно надценени

Това важи в особена степен за Карачанаков и Костов. Твърде спорно е, че двамата оценяват огромния ??анс, който им се дава. Не е много ясно и дали осъзнават, че могат да станат ??ампиони и какво значи това. Тези момчета, като че ли повече се вълнуват от Фейсбук и манекенки и не са на 100 процента, настроени на тема футбол. Ако това е така, то си е за тяхна сметка. Определено обаче представянето им в последните мачове е разочароващо. Младенов със сигурност го отчита, но и съвсем правилно ги поощрява, защото една критика към тях от негова страна би могла да съсипе крехката им психика.
Сега да отидем към някои детайли от играта на армейците. В Перник десният фланг изобщо не функционира??е. А точно с тази зона са свързани по-големите очаквания към играта на ЦСКА. Между Присо и Бандаловски няма??е никакъв синхрон и признаци на отработено взаимодействие и взаимопомощ. Двамата не говореха на един език, а двата пъти влязоха и в остър конфликт помежду си по време на мача. По-точно Бандаловски постоянно има??е някакви претенции към Присо. Може би и затова в един момент Стойчо Младенов прати камерунеца на другия фланг на атаката.
Не работе??е и лявата зона на армейците, където по принцип очакванията са по-ниски. Трябва да се признае, че Младенов направи не ло?? ход с включването в игра на Апостол Попов за сметка на Дечев. Така поне Апата натрупа нужните му игрови минути преди последните два мача от ??ампионата и това е някакъв плюс, защото и с Дечев на терена резултатът в Перник ще??е да е същият.
Трудно е да се поставят оценки на централната двойка защитници Грънчов-Крачунов, защото те от началото на полусезона почти не са поставяни под натиск. Определено обаче защитата на ЦСКА носи цялата вина за първия гол на Миньор, когато Стойчев бе оставен пръв да стигне до топката след статично положение. На това защитно каре му е трудно да се справи и с малкото опасности пред вратата.
Друго, което направи впечатление, е, че в играта на ЦСКА преобладават дългите подавания, няма постепенна атака, няма острота в нападение, нещо, което се забеляза отчетливо и срещу Левски. Червените не умеят да задържат продължително топката, нямат нито футболисти, нито необходимата подготовка, за да го правят. Затова и футболът, който играят, не е привлекателен. Така най-силният коз става агресията и самочувствието и когато тях ги няма, се стига до мачове като този в Перник.
?? накрая няма как пак да не обърнем внимание на съдийството. Първо,

Таско Тасков вижда,
но не дава дузпа
за ЦСКА

в 30-ата минута, придружена с червен картон за Чворович. ?? по-важното - реферът нарочно не отсъжда по правилата тази ситуация. Съвсем уми??лено. Защото знае, че това ре??ава мача в обратна на заръчаната му посока.
Малко след това Тасков спестява жълт картон на Мораес за нару??ение отзад, който ще??е да го извади от следващите два мача в първенството. ?? отново съдията знае, че трябва да даде картон, както преди това знае??е и за дузпата, но не го направи. Вероятно, за да се смята като някаква компенсация за ЦСКА за ситуацията в наказателното поле. Дотук имаме две уми??лени гре??ки на арбитъра.
В края на мача Таско даде смехотворна дузпа за червените при резултат 1:0. Дузпа, която не би отсъдил никога, ако резултатът в този момент бе 0:0. Реферът вече се бе убедил, че армейците са много слаби и има??е вътре??ното усещане, че дори и да вкарат от бялата точка, няма да могат да направят пълен обрат. Това е за съдийството. Откровена поръчка, целяща да облагодетелства конкурента на ЦСКА. От ясно по-ясно.
?? така, за да има ЦСКА ??анс за ??ампионски мач в Разград, са необходими две неща – първо, да играе по-настоятелно, по-умно, по-идейно и по-смело и второ – този път да няма съдийски произвол. Само при съчетаването на тези две условия ЦСКА може да стане ??ампион.