Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Верният отговор е: Левски

Верният отговор е: Левски

01-05-2012 Желю СТАНКОВ

??ма победи, които стават притежание само на специални отбори

Емоциите във футбола не се измерват само с броя на головете, точките и трофеите. ??ма неща, които са специални, които са извън тези общоприети правила. Те обаче са присъщи само за специалните отбори, тоест тези, което не зависят от въпросните общоприети правила.
Ако приемем, че житейската сентенция „няма пълно щастие, има само пълно нещастие“, важи и за футбола, то отново стигаме до извода, че има специални клубове. Пълното нещастие не може да бъде техен сподвижник. Кой е този отбор ли? Верният отговор е: Левски.
На всеки друг би се случило в един от най-нещастните сезони в историята накрая да падне и от историческия си съперник. При Левски обаче не стана. Във времена, в които на върха в клуба двама човека като малки деца си разменят играчки в пясъчника и се чудят как да обяснят на зяпащите кой е по-голям и кой слу??а повече и всичко надолу е същата картинка, Левски си направи огромен кеф. Този кеф няма как да го обясни?? на другите. Възможно е Лудогорец да спечели дубъл, както може да не вземе и нищо. ЦСКА е фаворит и до края ще опита да мар??ирува по отъпкани пътеки, но това е друг вид състезание. Когато си изпуснал всички възможни влакове, когато благодарение на въпросните две деца Тодор Батков и ??во Тонев с лопатките и камиончетата си свалил нивото но неузнаваемост, когато си сменил триста треньори и хиляда и триста футболисти за последните 4 години и, общо взето, сам си сложил комичната маска и всички ти се присмиват ехидно, на сцената идва ЦСКА. Арогантният, нахалният, вечният съперник, който винаги е готов да реанимира изпадналия в емоционална и всякаква беда клетник.
Дълбоко се съмнявам, че представителят на новата власт ??во Тонев вече знае какво означава Левски и къде е попаднал, тоест къде са го пратили. Твърде вероятно е и Тодор Батков още да не знае с какъв огън си играе през цялото време. Повечето футболисти също никога няма да разберат какво значи синята фланелка във времена, в които историческите стойности, традициите и клубната вярност са доста размити и изкривени понятия.
Левски е гордост без предразсъдъци. Специалният отбор победи, като кли??ето за осмисления сезон, отсрамването пред феновете и т.н. не важи. Какво точно си осмислил в година, в която постоянно и непрекъснато гре??и?? и слиза?? все по-надолу не като класиране, а като развитие? Как си се отсрамил, та нали сектор Б е достатъчен повод да излезе?? на терена, да забрави?? всичко останало досега и да играе?? в тези специални 90 минути и заради собственото си достойнство.
Всичко на този свят се връща. Прекалено много предпоставки за възмездия се бяха насъбрали до 17:45 часа в неделя. Тази победа трябва??е да принадлежи на Ясен Петров за това, че миналата пролет Гонзо го постави на пачи яйца, и то на „Герена“. Вече категорично и окончателно е ясно следното: по време на престоя на Ясен Петров на „Герена“ Георги ??ванов му е пречил да развие треньорския си потенциал, а не му е помагал. В първото си вечно дерби със самостоятелния ре??ения Джанини победи ЦСКА с 1:0, във втория, когато се намеси Гонзо, резултатът бе 1:3, а онзи ден Ясен отново сам пак спечели с 1:0. Това са фактите, а оттам нататък всеки може да си ги тълкува както намери за добре. Така че тази победа е специален подарък за Ясен Петров и за това, че не бе изпратен подобаващо от синята публика преди една година. Така че изключително позитивният човек Ясен е завинаги един от Левски.
Дербито ни излъчи и друг герой – Пламен ??лиев. Вече натоварен и с капитанска лента, русокосият младок спаси всичко, което трябва??е. Качествата му ги знаехме и преди това. Сега видяхме вече и стабилна психика, което е водещото при вратарите. Невисокия ръст той компенсира с отлично следене на играта и пласиране. Доскоро той се притеснява??е да отвърне на флирта от страна на публиката, но сега вече има самочувствие да се обърне към трибуните и да ръкопляска, когато чуе името си.
А какво ще кажете за метаморфозата при ??во ??ванов. В „Тема Спорт“ дори сме прекачвали границата на коректното и когато сме описвали играта на ??ванов, сме си позволявали повечко ирония и комични сравнения. Откакто Георги ??ванов не води тренировките на Левски, това момче дръпна нагоре и при Ники Костов, и при Ясен виждаме този ??во ??ванов от Берое. Срещу ЦСКА централният защитник направи чудеса от храброст в тандем с Диамутен. ??зобщо занапред ще бъде интересно да проследим развитието на някои „дупки“ от времето на Гонзо. Такъв безспорно бе и Орлин Старокин. Купен за умопомрачителната сума от близо 600 хиляди лева, левият бек дори не може??е правилно да хвърли два тъча един след друг. Сега виждаме като че ли друг Орлин Старокин. Явно е трябвало някой да го хване, да му покаже, да го премести, ако трябва, и този някой не е трябвало да е Георги ??ванов.
Може би вече малко прекаляваме с Гонзо, но трите нулеви години са изцяло негова заслуга и който отрича това, не е безпристрастен спрямо Гладиатора. Нищо лично, но не един и два пъти сме доказвали неговата треньорска несъстоятелност и непоследователността, с която той ръководе??е като спортен директор.
Завър??ваме с по-лежерно темпо, защото това в неделя бе??е една победа. Тази победа обаче не може и не трябва да ни замъглява оценката за състоянието на Левски, което продължава да бъде, меко казано, недобро. На ??во Тонев и следващия треньор им предстои много работа. А феновете на Левски нямат нищо против Георги ??ванов да работи в клуба като надъхвач на полувремето в съблекалнята или повдигач на духа и настроението. Колко му е, в специален клуб като Левски винаги ще се намери специален пост и длъжност за специални хора.
Накрая за пореден път ще честитим на по-малко слабия отбор. Футболът на Левски и ЦСКА е от много години назад, нивото е посредствено, а съдията… Да, поне една дузпа за ЦСКА трябва??е да даде, но в миналото Николай Йорданов достатъчно е рязал сините. Не че така трябва да компенсира във времето, но българските рефери са такива, те са като участници на борсата, следят котировките и където е най-висока цената, натам се ориентират.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар