Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Баварска приказка

Баварска приказка

23-05-2012 Юлиян Д??М??ТРОВ Мюнхен-София

Мюнхен изку??ава с история, традиция, бира и футболБавария е едно от най-красивите кътчета на федералната република. Първото впечатление е от новото летище „Франц-Йозеф Щраус”, което в момента чества 20-годи??нината си, отбелязвайки я дори с класически концерти на импровизирана сцена. Два терминала с по 96 изходи към самолети, безброй магазини и заведения са визитката на втория по големина аеродрум в страната, след този във Франкфурт.
За пътниците без собствен транспорт най-удобната връзка с града е S-бан 8. Проблемът е, че летището се намира в най-отдалечената – 16-а зона и стойността на партнер-билета (за петима, като 2 деца от 6 до 14 г. се броят за един възрастен) е 20 евро. Талончето обаче дава право на неограничен достъп с всякакъв градски транспорт до всички части на Мюнхен до 6 часа сутринта. При това положение си струва да се посети отдалечена дестинация. Целта ми е манастира „Андехс”. Последната спирка на 90 минути от летището е малкото градче Хер??инг край Амерзее. По предварителна информация рейс №191 трябва да ме закара до манастира, но след 30-минутно чакане той подминава спирката като експрес селска гара. Не само аз съм ??окиран и излъган, а ??офьор на друг автобус обяснява нещо, от което разбирам че само в понеделник спирката била край училището и преминавам към вариант Б. Всички таксита в Бавария са мерцедеси, без надписи и в цвят слонова кост. За 13 евро то ме оставя в подножието на манастира. А той е прочут с бирата, която бенедиктинските монаси произвеждат от над 1000 години и свинския джолан. Мръвката е от прасета, хранени само с хмел и зърно и е

печена в каменна пещ

от което вкусът е неповторим и тлъстините са се стопили. С изследователска цел взимам обратния път пе??а, а изводът е, че слизането е за предпочитане през изкачването.
В транспортно отно??ение Мюнхен е уреден перфектно, U-банът и S-банът работят до 2 часа след полунощ, има нощни трамваи и автобуси, но е малко сложно с тези много зони. При положение, че еднократният билет е 2,20 евро, всеки преценява какъв е изгодният му вариант. 7-дневна карта за 4 зони, които обхващат центъра и забележителностите струва е 18,20 евро. Не мога да допусна, че мюнхенчани се возят на аванта, но е събитие да видя някой да използва билет. Глобата за нередовен пътник е 40 евро, като за седмица не видях никъде контрольори. ??зводът е, че явно хората са съзнателни и пътуват с карти, иначе транспортът да е фалирал.
При толкова добре уредени комуникации, местните масово използват велосипеди. От деца до възрастни може и жени се придвижват на 2 колела хем безплатно, хем полезно за здравето.
В Бавария има и други съблазнителни екстри за местните и туристите. Провинцията с площ 70 552 кв.км (1,5 пъти по-малка от България)

изку??ава с 37 замъци и резиденции


Входът средно е около 8 евро на човек, но при купуване на карта за двама на стойност 40 евро, получава?? безплатен достъп до всички в рамките на 14 дни. Моят избор е Ной??ванщайн, на 100 км южно от Мюнхен. Построен и недовър??ен от крал Лудвиг II Баварски, останал в историята като Лудия или Приказния, заради страстта си към красивите замъци. А Ной??ванщайн наистина е приказен, неслучайно американците от Дисни го използват като свой отличителен знак. А Лудвиг II на 40 г. умира през 1886 г. при неизяснени обстоятелства давейки се в езеро, след като е бил отличен плувец. Вероятно, за да не докара до фалит Бавария заради прищевките си…
За да се видят тези забележителности трябва транспорт и отново налице е екстра. Т. нар. баварски билет взет от ма??ина струва 29 евро (31 евро от касата) и важи за 5 ду??и от 9:00 часа до 3:00 часа на следващата сутрин за цялата територия на провинцията всички видове транспорт. С него може?? да прескочи?? дори съседния Залцбург (Ав).
В Мюнхен не бива да се пропускат да се разгледат Резиденцията, театър „Кювилие” дворецът „Нимфенбург”, „Дева Мария” и другите красиви катедрали, но цял свят се изсипва в една кръчма. „Хофбройхаус” е най-прочутият бирен ресторант на планетата. Създаден през 1607 г., като придворна пивоварна, в момента той разполага с 4000 места на открито и закрито, изпълнява се жива музика от духов оркестър и е истинско

вавилонско стълпотворение

А при знакови парчета, всички стават и започват да пеят, чукайки се с еднолитрови халби (по 7,90 евро). Тук на 24.02.1920 г. Хитлер прочита прокламацията си от 25 точки и основава Националсоциалистическата партия, в заведението гости са били още Ленин и Моцарт.
За ориентация за цените – в магазин кило домати е 4 евро, за които може да се купят 2 или 4 бири. Българско кисело мляко 0,250 гр е 0,79 евро. Еспресото варира между 2,30-3 евро, 2,80-3,50 е половинка наливна бира.
Местният „Зюддойче цайтунг” пусна 24-страничен (9 от тях реклами) безплатен брой, посветен на финала в Шампионската лига между Байерн и Челси. В петък медията му отдели 1,5 стр., в деня на мача – 3,5 стр., а на следващия – нищо. Да, няма гре??ка – просто „Зюддойче цайтунг” не излиза в неделя…