Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Арабската зима на ЦСКА

Арабската зима на ЦСКА

24-02-2012 Ники АЛЕКСАНДРОВ (Бенгази - София)

С масовото преселение тази зима на родните футболни тимове в района край Анталия, сериозно замириса на скука. Ясно е, че там най-лесно се намират противници, че условията за подготовка попадат в златното сечение „цена/качество”, ама вече ми втръснаха еднотипните от години насам контроли срещу сръбски, румънски, слова??ки, всякакви съветски и подобни тимове. Добре че винаги на хоризонта изскача ЦСКА. Най-напред червените направиха мачле срещу едни ??вейцарци, чиито общ вън??ен вид мяза??е повече на квартален духов оркестър, отколкото на сериозен футболен отбор. По този начин в ??еговит стил ЦСКА сложи точка на онзи дълъг лагер, започнал с пътуване в самолета на футболния тим на Техникума по публично озеленяване Лудогорец от град Разград, преминал през смяна на хотелите в началото и завър??ил по споменатия начин. ?? когато си помислихме, че всичко интересно около ЦСКА за тази зима се изчерпа, то дойде турнето в Либия. Тук взимаме въображаемия меч и разсичаме на две половини, това което направи ЦСКА в Бенгази.

В ??ЗВЪНФУТБОЛНО ОТНОШЕН??Е

Тук ЦСКА направо стана ??ампион от раз! Години наред думите „Бенгази” и „Либия” бяха станали у нас нарицателни за нещо ло??о, нещо жестоко и направо отвратително. Същото бе и в самата Либия – хиляди на??и сънародници, работещи честно по тези ??ирини не смееха да споменават публично от къде са. „България” бе синоним на злото. Един самозабравил се диктатор и неговия тираничен режим, промиваха постоянно мозъците. Под страх, жителите на Бенгази бяха забравили за добрините, вър??ени преди това от на??ите специалисти в различни области на икономиката и медицината. Дойде 18 февруари 2012 година, един ден след като във втория по големина либийски град бе ??умно отпразнувана годи??нината от началото на революцията. Първите няколко минути след кацането на правителствения самолет бяха белязани от неизвестността. Десетките развяни във въздуха български трибагреници обаче, веднага индикираха, че днес Либия и Бенгази отново харесват България. ??ма??е прегръдки, има??е повече от топло посрещане, възгласи, скандирания, плакати. Сяка?? последните години не са съществували в летоброенето. ?? поводът за всичко това бе само един – ЦСКА и никой друг! Родният гранд влезе в ролята на цяло едно правителство, на стотици политици накуп. Момчетата с червени анцузи и техните треньори и ръководители бяха властелините на доброто. На онова, което бе преди да се скалъпи обвинението срещу на??ите медици. Просто местните имаха нужда от повод, за да изкрещят на глас публично своето голямо „??звинявайте!”. Намериха го в лицето на Димитър Пенев и ЦСКА, в лицето на футбола. Паралелно с на??ата си, болезнена българо-либийска драма, армейците бяха изобщо първия чуждестранен футболен тим, който се осмелява да пристъпи в Либия след „ерата Кадафи”. В Бенгази мач не се бе играл от една година и няколко дни. Ще??е да го стори не някой друг, не някои от съседите от Магреба или някой от близка ??талия. Не, тази история бе определена да бъде написана от ЦСКА.
Жалките опити на познати фигури в България да омаловажат целия този факт на изкусна футболна и политическа дипломация буди единствено съжаление. Ройтерс и останалите световни агенции пуснаха фото-кадри от първия мач на ЦСКА в понеделник, първи от над година на който и да е либийски футболен терен. Чуждестранни вестници по цял свят писаха за това присъствие на българи във вече свободната арабска държава. ??грачите на Димитър Пенев бяха съпричастни, макар и за няколко дни, на поемането на тези първи глътки свободен въздух. Самият наставник, по неговия си неподражаем начин, събра в един от дните десетки хлапета около себе си. Той на развален и базисен арабски, те на същия английски си говореха за футбол. От кой отбор са, какви го играят, ще гледат ли мачовете в Бенгази, кой ще победи. Това бе непринуден разговор между трениращи футбол малчугани и опитен футболен треньор. Това им го бе??е казал техния треньор, този който ги уче??е на първите стъпки в играта. Бе им под??у??нал, че този човек от България е водил националния тим на страната си на Мондиал. ?? ония ми ти хлапетии вече съвсем подивяха. Дърпаха го, питаха го, не го оставяха на мира. После като се започнаха и едни снимки за спомен – без край. Ето само тази сцена да се бе случила – напълно е достатъчно. Тя е с цената на десетки посещения от различен характер, на опити на политици бавно и мудно да сторят това, което Стратега направи за броени минути. Тази сцена бе искрена. Тя каза всичко, както и възгласите „България, България” от хиляди футболни фена след края на турнира „Мъчениците на 17 февруари”, който ЦСКА спечели. Ето така си тръгнаха българските футболисти от Либия, след като бяха напла??ени, че чуят ли откъде са, рискуват гилза в главите си.

ВЪВ ФУТБОЛНО ОТНОШЕН??Е

?? пак Димитър Пенев. На тръгване за Либия, на летище София той обобщи смисъла от този допълнителен лагер: „Няма сега да се блъскаме и да се редим на опа??ка за драгалевската зала”. ??ли казано другояче – разликата от това да тренира?? тези дни в София или Бенгази, и на двете места на изкуствени терени е единствено 10-15 градуса в полза на тези, предпочели да не са в България. Естествено, че ако не бе отложен с още седмица началото на пролетния дял, едва ли ще??е да се предприеме подобна авантюра. Самата мисъл за ходенето до Либия и конкретно до размирния до съвсем скоро Бенгази не дава??е необходимото за този етап на подготовката спокойствие на играчите. Оказа се, че и битово нещата не са точно такива, каквито би желал всеки. Хотел „Тибести”, където бяха настанени армейците, е сяка?? копие на почивната станция на металурзите в Мичурин от началото на 80-те години. Просто произволно сравнение, без да съм сигурен, че такава изобщо съществува. Овехтял арабски лукс и много компромиси от страна на спортно-техническия щаб. Но от друга гледна точка, да отиде?? за кратко на подготовка и за контроли в страна, която в момента се намира на 53-о място в световната ранглиста на Ф??ФА, а ти да се намира?? в същото време на мизерното 88-о и да се прави?? на отворен е най-малкото нагло. Дори с хилядите си проблеми от най-различно естество се оказва, че Либия като футболна страна се справя далеч по-добре от уж спокойната и уредена България. Само преди месец либийците се представиха повече от прилично в първата фаза на турнира за Купата на африканските нации, като загубиха на старта трудно от навитите като пружинки домакини от Екваториална Гвинея с гол в края, направиха престижен хикс с бъдещия ??ампион Замбия и биха традиционно силния тим на Сенегал. А вкаралият два голя на сенегалците ??хааб Бусефи излезе срещу ЦСКА с екипа на Ал Насър Бенгази! Категорично бе опровергано очакването, че червените ще излязат срещу някаква бандитска сбирщина с бради, която си мисли, че вместо с топка рита с гюле от оръдие. Само с по няколко седмици тренировки Ал Насър и Ал Ахли изглеждаха повече от прилично и осмислиха като качеството на проведените игри престоя на ЦСКА тук. Разбира се, трябва да бъдат издърпани сериозно и у??ите на армейците, най-малкото поради откровено слабото им представяне на моменти, въпреки крайния успех в турнира. Все пак, тези момчета срещу тях съвсем доскоро са зареждали патронда??ите си и са се борили за свободата на народа си. Повярвайте, последното нещо което им е било до главата е футбола. Но нека пък приемем, че от страна на ЦСКА е имало и лек, снизходителен момент.
Отново се чуха мнения, че едва ли не в мачовете срещу арабите виждаме половината титулярен състав на ЦСКА. Мораес и Анисе ги нямало в Либия, още трима нови са на път. Реално обаче, дори ЦСКА да бе??е прекарал тези 5-6 дни на Панчарово, на опа??ка за драгалевската зала, в Сандански, Кипър или Турция, да не бе играл срещу Ал Насър или Ал Ахли, а срещу поредния румънски, слова??ки, руски и сръбски тим, или пък срещу на?? отбор, то ситуацията с половината титулярен състав пак ще??е да е налице. Пак няма??е да са в игра Мораес и Анисе, пак щяха да се чакат този или онзи да дойде в края на трансферния прозорец. Е, тогава изобщо не разбирам, какъв е проблема? Чуха се и критики, че червените вместо да тренират и да играят сериозни мачове, се кичели с автомати и пу??ки! Ами с какво друго да се кипри?? в Бенгази? Години наред гледаме снимки на на??ите отбори по време на зимни лагери как се разхождат в МОЛ-а край Анталия или пият кафенце на крайбрежната в Ларнака. Е сега е малко по-различно – в Бенгази МОЛ-ове няма, също така и заведения по крайбрежната улица. Единственото кратко забавление е, да се снима?? с Кала??ников, даден ти от охраняващ войник. ??ли просто винаги се намират специалисти, които да се правят на интересни, когато забележат нещо по-интересно и по-различно. Каквото всъщност се случи с ЦСКА за няколко дни в Либия.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар